<< Nazad



 

 

JUGOSLAVIJA - Danska 42:40

MERANO, 16. decembra (Tanjug) - Jugoslavija je osvojila bronzanu medalju na prvenstvu sveta za rukometašice pošto je danas u italijanskom gradu Meranu pobedila Dansku sa 42:40 posle produžetaka.

U regularnom toku susret je završen nerešeno 34:34 (14:17).

Pred oko 2.500 gledalaca, sudile su Nemice Juta Erman i Suzan Kincig.

JUGOSLAVIJA: Jovanović, Paplacko, Savić 5, Petrović 6, Knežević 2 (1), Kolaković 7 (4), Damjanac, Miličković 3, Medved 2, Selmanović 5, Balać 6, Jovović 6.

DANSKA: Rantala, Mortensen, Pedersen 3, Vestergard 16 (7), Hansen, Kerskou 6 (2), Andersen 8 (2), Daugard 6, Kristensen, Melgard 1, Johanson, Horlik.

Sedmerci: Jugoslavija 5 (5), Danska 12 (11).

Isključenja: Jugoslavija 10, Danska 4 minuta.

Jugoslovenske rukometašice napravile su podvig i posle divovske borbe, u retko viđenoj utakmici, zasluženo se okitile bronzanom medaljom.

"Plave" su smogle snage da sredinom drugog poluvremena, u već izgubljenom meču, najpre sa minus sedam (17:24) izbore produžetke, a potom da u produžecima od dva puta po pet minuta velikim zalaganjem stignu do žarko željenog trijumfa.

Najvećim delom utakmice Dankinje su bile bolje, sigurnije i preciznije, gotovo redovno kažnjavajući nepovezanu igru našeg tima u odbrani. Silovit napad dvostrukih olimpijskih šampionki funkcionisao je bez greške, a prodorne Vestergard, Andersen i Daugard prosto su se utrkivale u rešetanju mreže našeg tima.

Jugoslovenke su do sredine drugog dela meča igrale nervozno, sa dosta oscilacija i bez samopouzdanja, što je bilo posledica jučerašnjeg nesrećno izgubljenog polufinalnog meča od Norvežanki.

Poslednjih dvadesetak minuta susreta, međutim, "plave" devojke su odigrale na najbolji mogući način. Bukvalno su se "digle iz mrtvih", režirajući fantastičan preokret.

Aida Selmanović, Sanja Jovović, Sandra Kolaković, Biljana Balać, Maja Savić i Bojana Petrović bile su uzdanice našeg tima u presudnim trenucima. Dramatična završnica bila je u znaku Jugoslovenki, koje su, zaslugom i nemačkog sudijskog para, propustile priliku da obezbede medalju još u regularnom toku.

Produžeci su odigrani u znatno povoljnijim okolnostima za "plave", koje su, za razliku od prvih 45 minuta, bile ekipa sa psihološkom prednošću. Ogromna želja za uspehom, mnogo kuražnija i efikasnija igra su, uz dokazani kvalitet, na kraju našim rukometašicama doneli toliko željeni trofej. Selmanović je deset sekundi pre zvuka sirene krunisala divovske napore našeg tima, koji je na gotovo bajkovit način izborio sjajan uspeh i medalju.

Treće mesto na prvenstvu sveta donelo je jugoslovenskim rukometašicama neopisivo slavlje, suze radosnice, ali i potvrdu da se taj naš trofejni sport vratio na nekadašnje pozicije.

Naš ženski rukomet je, posle "posnih" dugih 11 godina, od srebra na Svetskom prvenstvu u Seulu, konačno ostvario značajan rezultat. Bronzana medalja u Meranu je, posle dugogodišnjeg odsustva sa velike scene, dokaz kvaliteta izabranica selektora Milorada Milatovića i njihov izvanredan uspeh.

*****

Posle utakmice

"Dokazali smo da smo najbolje kada je najteže. Bronza je naša i sada je to najvažnije. Što se tiče mog poslednjeg gola greške tu nije smelo da bude" (Aida Selmanović, rukometašica reprezentacije Jugoslavije).

"Videli smo da možemo da igramo Znala sam da smo bolje i kada smo gubile sa sedam golova verovala sam da ćemo da pobedimo. Vera u moj tim me nikada nije napuštala. Protiv Norvežanki nismo imale sreće i tako nam je propala prilika da se borimo za zlato, ali se nadam da ćemo na sledećem velikom takmičenju to nadoknaditi" (Bojana Petrović, rukometašica reprezentacije Jugoslavije)

*****

Maja Savić u idealnom timu

Merano, ITAIJA, 16. decembra - Jugoslovenska reprezentativka Maja Savić izabrana je u idealni tim prvenstva sveta u Italiji kao najbolje levo krilo. Evo najboljih rukometašica prvenstva sveta: golman Sesil Leganger (Norveška), desno krilo Beatris balog (Mađarska), desni bek Mete Vestegord (Danska), srednji bek Irina Poltoracka (Rusija), pivot Ljudmila Bodnjeva (Rusija), levi bek Leila Ležen (Francuska) i levo krilo Maja Savić (Jugoslavija). Na svetskom prvenstvu najefikasnija igračica bila je Austrijanka Ausra Fridrikas sa 87 pogodaka.

(Politika)

*****

Konačan plasman

 1. Rusija
 2. Norveška
 3. JUGOSLAVIJA,
 4. Danska
 5. Francuska
 6. Mađarska
 7. Austrija
 8. Švedska
 9. Slovenija
10. Španija
11. Kina
12. Brazil
13. Angola
14. Holandija
15. J. Koreja
16. Italija
17. Rumunija
18. Ukrajina
19. Tunis
20. Japan
21. Makedonija
22. Kongo
23. Urugvaj
24. Grenland

*****

Deveta medalja "plavih"

Ženska rukometna reprezentacija osvojila je u Italiji devetu medalju na velikim takmičenjima, od kojih se sedam sa svetskih prvenstava.

1957, Jugoslavija: bronzana, 1965, SR Nemačka: srebrna, 1971, Holandija: srebrna, 1973, Jugoslavija: zlatna, 1982, Mađarska: bronzana, 1990, Koreja: srebrna, 2001, Italija: bronzana, dve sa olimpijskih igara (1980, Moskva: srebrna i 1984, Los Anđeles, zlatna).

(Politika)

*****

Svi rezultati Jugoslavije na Svetskom prvenstvu

"C" grupa, 1. kolo (4. decembar): JUGOSLAVIJA - Grenland 35:13
"C" grupa, 2. kolo (5. decembar): JUGOSLAVIJA - Japan 35:18
"C" grupa, 3. kolo (6. decembar): JUGOSLAVIJA - Južna Koreja 39:31
"C" grupa, 4. kolo (8. decembar): JUGOSLAVIJA - Austrija 31:31
"C" grupa, 5. kolo (9. decembar): JUGOSLAVIJA - Rusija 28:29
Osmina finala (11. decembar): JUGOSLAVIJA - Brazil 38:22
Četvrtfinale (13. decembar): JUGOSLAVIJA - Švedska 32:18
Polufinale (15. decembar): JUGOSLAVIJA - Norveška 33:34
Utakmica za treće mesto (16. decembar): JUGOSLAVIJA - Danska 42:40



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu