<< Nazad



 

 

JUGOSLAVIJA - Južna Koreja 3:0

Tokio, JAPAN, 25. novembar - Južna Koreja, tim izvanrendih tehničara i velike borbenosti doživela je najteži poraz u istoriji - 3:0 (25:16, 25:18, 25:16). Egzibicija Jugoslavije je trajala 53 minuta - bio je to rekord turnira.

Odličnim servisima, tačno na igrače koji je označio stručni štab, odmah je razbijen prijem protivnika, što mu je onemogućilo brzu i kombinatornu igru, njegovo najače oružje. Borić i Mešter su bili kao tvrđava, pa je gospodario naš blok (17:2). Naš prijem je odlično funkcionisao, Nikola Grbić je bio odličan dirigent, Miljković, Vujević i Gerić su u svim kombinacijama razbili protivničku odbranu.

Bezbrojne izmene u protivničkom timu su otale bez rezultata. Gajić nije imao razloga za zamene, uzeo je samo jedan tajm-aut u trećem setu kada su nam pala dva asa. Koreja je tada imala jedino vođstvo (6:4). Preventivno je bila uspešna, opet je sve bilo u znaku Jugoslovena koji su egzibicijama zadovoljili gledaoce, a sa tribina su se čula imena svakog našeg igrača kada je dolazio na red da servisira.

Pobedom je dočekana sa velikim zadovoljstvom i bronzane medalje ostaju kao uspomena. Ni nagrade nisu za potcenjivanje.

Jugoslavija je u istoj dvorani ponovila plasman iz 1996. godine. Tada je treće mesto osvojeno iza Italije i Holandije za nagradu od 80.000 dolara, sada su ispred nas bili Kuba i Brazil, ali je vrednost čeka skočila na 200.000 dolara. Kada se sve sabere plasman je realan. Za Japan, Argentinu i Južnu Koreju svmo prejaki, a za Kubu i Brazil nedovoljno spremni.

Sigurno je da će se posle Svetskog kupa izvući dobre pouke. Na taktičkom planu svi napreduju, zašto imaju potreban veći broj ujedinjenih igrača. Nama je to trenutno najveća boljka.

Na veoma posećenoj konferenciji za šampu prvo pitanje trenera Zoranu Gajiću bilo je o dva lika njegovog tima u dva dana:

- Stigli smo nespremni. Kuba i Brazil su samo u Japanu bili po nedelju dana na pripremama. Zato nismo bili u ravnopravnoj poziciji sa njima. Moja sugestija je da se ovakvi turniri organizuju kad svi mogu da budu potpuno spremni.

Nikola Grbić je na isto pitanje ovako odgovorio:

- Neophodne su posebne pripreme za turnirski sistem, a mi ih nismo imali. Zato smo i imali velike oscilacije. Nismo zadovoljni rezultatima, ali smo treće mesto ubedljivo osvojili. I, bronza je medalja.

Taktički su "plavi" odigrali utakmicu skoro bez greške. Goran Vujević je to objasnio sledećim rečima:

- Taktika je bila odlična, do poslednjeg zadaka smo je realizovali. Želeli smo i dokazali da vredimo. Po običaju smo posle poraza svaku sledeću utakmicu odigrali nepogrešivo.

Naš pomoćni trener Bogdan Sretenović je objasnio padove i uspone "plavih":

- Potrebne su utakmice za uigravanje. Naše treće mesto je posledica trenutno bolje pripremljenosti i forme Kube i Brazila.

U taboru Južne Koreje muk, kao što je bila njihova nemoć na terenu. Trener Šun Čin Jong je to priznao:

- Teško je nešto reći. Nikako nismo mogli da pariramo Jugoslaviji. Odavno nas niko nije ovako deklasirao. Mi smo platili ceh za njihov poraz od Brazila.

Kapiten Kim Ce-Džin je sve vreme glavu držao spušteno, oči mu se nisu videle:

- Klanjamo se pred Jugoslavijom. Imali smo veliku nadu, ali smo doživeli pravi brodolom.

Dvorana: Metropoliten. Gledalaca: 7.000. Sudije: Garsija (Kuba) i Pereira (Argentina).

JUGOSLAVIJA: Jokanović, Majdak, Škorić, Boškan, Mešter, Mijić, N. Grbić, V. Grbić, Gerić, Vujević, Miljković, Vušurović.

JUŽNA KOREJA: Kim Se-Džin, Bang Si-bong, Čoi Tae-Vukg, Kim Sang-Vu, Jun Kvan-Jeol, Šin Sun-Ho, Li Kjung-Su, Suk Džin-Vuk, Jeo Oh-Hjun, Kim Kjoung-Hun, Čang Bjung-Čul.

(Politika)

*****

Miljković najbolji igrač Svetskog kupa

TOKIO, Japan, 25. novembar - Ivan Miljković proglašen je za najboljeg igrača Svetskog kupa u Japanu. Mladi igrač jugoslovenske selekcije ujedno je osvojio i najviše poena na turniru. Libero "plavih" Vasa Mijić je zvanično najbolji primač, dok je Andrija Gerić poneo titulu najboljeg blokera.

*****

Kuba šampion Svetskog kupa

Tokio, JAPAN, 25. novembra (agencije) - Trofej pobednika Svetskog kupa i nagrada u iznosu od 400.000 dolara pripali su Kubi, koja je pobedila Argentinu sa 3:0 (25:18, 25:17, 26:24) i završila takmičenje sa maksimalnim učinkom.

Rezultati poslednjeg kola

JUGOSLAVIJA - Južna Koreja 3:0 (25:16, 25:18, 25:16) Kuba - Argentina 3:0 (25:18, 25:17, 26:24)
Brazil - Japan 3:0 (25:21, 25:19, 25:19)

Konačan plasman Svetskog kupa

1. Kuba            5    5    0    15:3   10 
2. Brazil          5    4    1    14:4    9 
3. JUGOSLAVIJA     5    3    2     9:7    8 
4. J. Koreja       5    2    3    7:10    7 
5. Japan           5    1    4    4:14    6 
6. Argentina       5    0    5    4:15    5 

Ranije vesti

  • Svetski kup za odbojkaše, 4. kolo: JUGOSLAVIJA - Brazil 0:3
  • Svetski kup za odbojkaše, 3. kolo: JUGOSLAVIJA - Argentina 3:1
  • Svetski kup za odbojkaše, 2. kolo: JUGOSLAVIJA - Japan 3:0
  • Svetski kup za odbojkaše, 1. kolo: JUGOSLAVIJA - Kuba 0:3



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu