<< Nazad



 

 

Partizan - Cibona 81:76

Beograd, 7. novembra (Tanjug) - U 5. kolu "D" grupe Evrolige za košarkaše večeras je u Beogradu jugoslovenski predstavnik Partizan pobedio hrvatsku Cibonu sa 81:76 (20:16, 20:23, 20:22, 21:15).

Utakmica je odigrana u dvorani "Pionir", pred 6.483 gledaca, a sudili su: Delamaza (Španija), Maucakis (Grčka) i Ogir (Turska).

PARTIZAN: Šćepanović 16, Živković, Gajić, Ostojić 3, Stanojević 19, Materić 6, Glintić, Krstić 2, Vujanić 16, Avdalović 4, Čanak 15 i Kornel.

CIBONA:: Longin, Kus, Krasić, Prkačin 4, Bauman 12, Planinić 30, Mance 4, Mamić 6, Frimen 12, Džidić, Jokunski 8.

Košarkaši Partizana su tek u poslednja tri minuta meča slomili otpor Cibone i zabeležili treću uzastopnu pobedu u Evroligi. Hrvatski tim je dugo uspešno parirao jugoslovenskom vicešampionu.

Igrači Cibone nisu dozvolili protivniku da na početku susreta nametne svoj ritam igre već su usporili tempo i uglavnom kontrolisali situaciju na terenu, a samim tim i uspavali navijače na tribinama.

U prvom poluvremenu crno-beli su imali dosta problema sa organizatorom Cibonine igre Zoranom Planinićem koji je u tom periodu ubacio čak 21 poen.

Partizan je dobro igrao u odbrani, ali je tokom čitave utakmice dozvoljavao igračima Cibone da posle šuta na koš ponovo uhvate loptu i organizuju nov napad. I pored tih propusta jugoslovenski tim je održavao ravnotežu, a poslednju četvrtinu domaći su odigrali najkvalitetnije.

Partizan je u završnici bio koncentrisaniji, vešto iskoristio svoje prednosti i zasluženo osvojio nove bodove.

Jedan od najboljih igrača pobedničkog tima jugoslovenski reprezentativac Vlado Šćepanović je posle meča izjavio da se Partizan psihološki pripremio za duel s Cibonom.

"Brzo smo zaboravili poraz od Crvene zvezde, bili smo borbeni, dobro smo odigrali kada je bilo potrebno i zasluženo pobedili. Sada se okrećemo sledećim obavezama u prvenstvu i Evro ligi", rekao je Šćepanović.

Trener Partizana Dušan Vujošević je naglasio da utakmica nije obilovala atraktivnim potezima, ali da je bila veoma kvalitetna.

"Cibona je večeras igrala rasterećenije. Planinić je bio efikasan u prvom poluvremenu, a i ostali igrači su dobro šutirali. Mi smo imali dosta oscilacija i to je normalno za jedan skoro formirani tim kakav je naš", istakao je Vujošević.

Najefikasniji pojedinac meča, plejmkejker Cibone Zoran Planinić je naveo da su ekipe odlično igrale u odbrani i da je presudila bolja koncentracija Partizanović košarkaša u finišu meča.

"Naglo smo popustili u završnici. U poslednjoj četvrtini smo promašili nekoliko zicera i napravili niz glupih poteza", zaključio je Planinić.

Šef stručnog štaba zagrebačkog tima Nenad Spahija čestitao je pobedu Partizanu i rekao da je njegovom timu za trijumf večeras nedostajalo malo više pameti i odgovornosti u igri.

"Krajem prvog poluvremena i u završnici meča popustila nam je koncentracija što je protivnik iskoristio. Neki igrači mog tima su iskočili iz sistema i to im više neće biti dozvoljeno ma šta oni mislili o tome", izjavio je Spahija.

Iz hrvatske štampe

Zagreb, HRVATSKA, 8. novembar - "Prkačinova glupost pokopala 'vukove'" i "Prkačin uništio Planinićev trud" naslovi su na današnjim sportskim stranama hrvatskih dnevnih novina kojima se jasno imenuje krivac za poraz Cibone u Beogradu.

Zagrebački "Vjesnik", uz napomenu da će trener "cibosa" Neven Spahija morati upravi kluba da odgovori na pitanje zašto je u Zagrebu ostavio najboljeg igrača Josipa Sesara, u opširnom izveštaju sa utakmice naglašava da je kapiten Cibone Nikša Prkačin bio sasvim dekoncetrisan i umnogome pomogao protivniku da izbori značajnu pobedu. Prvo je zbog prigovora sudijama u 16. minutu, pri Ciboninom vođstvu 33:29, dobio tehničku grešku i Partizanu poklonio slobodno bacanje i novi napad. Pet minuta pre kraja, pri vođstvu Partizana 66:65, centar zagrebačke ekipe načinio je "nesportsku grešku" za slobodna bacanja i novi napad "crno-belih".

Slobodnim bacanjem Planinića Cibona se 30 sekundi pre kraja približila na četiri poena minusa, 80:76. Prkačin je tada u reketu blokirao šut Šćepanovića, ali je u kontranapadu bio sebičan, izgubio loptu, i tu je priča bila gotova, konstatuje se u komentaru. Ciboni nije pomogao ni raspoloženi Zoran Planinić, prvi strelac utakmice sa 30 poena, koji je "trojke" gađao 5/5, kaže se na kraju izveštaja u "Vjesniku".

I "Večernji list" je u izveštaju sa utakmice u Beogradu istakao odličnu partiju Zorana Planinića, uz žal što u ekipi Cibone nije bilo još jednog raspoloženog igrača. Slabiju igru svojih bekova Šćepanovića i Vujanića, prema oceni hrvatskog izveštača, Partizan je nadoknadio dominacijom pod obručima Stanojevića i Čanka, koji su zajedno uhvatili 17 lopti, kaže se u komentaru "Večernjeg lista".

Rezultati ostalih utakmica 5. kola "D" grupe Evropske lige

AEK (Grčka) - OSTENDE (Belgija) 86:79
ASVEL (Francuska) - URAL (Rusija) 73:75
TAUKERAMIKA (Španija) - SKAVOLINI (Italija) 86:68

Tabela posle 5. kola

1. AEK             5  4  1   9
2. Ural            5  4  1   9
3. Partizan        5  4  1   9
4. Taukeramika     5  2  3   7
5. Skavolini       5  2  3   7
6. Cibona          5  2  3   7
7. Asvel           5  2  3   7
8. Ostende         5  0  5   5



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu