<< Nazad



 

 

Oproštaj Stojkovića od aktivnog igranja fudbala

(Foto: FoNet)

Niš, 30. oktobar (Danas) - Fudbalski Niš je juče slavio ali i tugovao. Od aktivnog igranja oprostio se najveći as ovog grada pa i daleko šire na ovim prostorima, Dragan Stojković Piksi. Bio je to istinski spektakl u kome su svi uživali, ali i tugovali jer više nećemo uživati u majstorijama ovog nenadmašnog asa.

Spektakl je počeo tačno u 14.52 kada je helikopter tačno na centar stadiona Čair spustio Dragana Stojkovića. Na terenu su se u to vreme već zagrevali bivši saigrači Dragana Stojkovića. Bio je tu igrač koji je zajedno sa njim obeležio protekle dve decenije jugoslovenskog fudbala Dejan Savićević. Bili su i njegovi klupski saigrači Dragi Kanatlarovski i Ilija Najdoski. Do poslednjeg trenutka očekivao se i Darko Pančev čije je ime bilo i u zvaničnom protokolu, ali nažalost nije stigao. Uprkos tome, spektakl je uspeo. Tokom tih 65 minuta igre koliko je trajao ovaj meč (1965. godine je Dragan Stojković rođen i otuda ta simbolika) bilo je majstorskih poteza, driblinga, proigravanja petom, efektnih golova i naravno promašaja. I sve je i na ovom meču opet bilo vođeno dirigentskom palicom Dragana Stojkovića. Svi golovi pali su posle njegovih fantastičnih asistencija.

Samo Stojković može da odigra takvu loptu koja prosto pogađa saigrača. Drugi postignuti gol na ovom susretu je za udžbenike - treba ga pokazivati i decu terati da uče to. Istina, to je praktično nemoguće, sa time se čovek rodi i zna to ili ne zna. A majstorstvo koje su u tom 17. minutu pokazali Stojković i Savićević graniči se sa fantastikom. Publika je, nesumnjivo, uživala, ali samo do tog 65. minuta, a onda je plakao Stojković, a i mnogima na Čairu zaiskrila je poneka suza. Otišao je Dragan Stojković u istoriju. Čair i Jugoslavija će pamtiti sve ono što je on dao jugoslovenskom fudbalu, a to i nije tako malo. Naprotiv.

Spektakl je završen velelepnim vatrometom, a na Stojkoviću je sada da pokuša da na novoj dužnosti predsednika Fudbalskog saveza Jugoslavije nastavi tamo gde je stao. Trebaće mu isto onoliko znanja i talenta, ali i mnogo rada. Ali Piksi je na to navikao i sigurni smo da nas neće razočarati.


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu