Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Stop korupciji

Bodo Hombah i dr Zoran Đinđić

Beograd, 19. oktobar 2001. godine - Našim učešćem u ovoj organizaciji dobijamo, pre svega metodologiju, kojom, uz pomoć eksperata Pakta, možemo precizno da identifikujemo fenomen korupcije, pozivajući se i na iskustva drugih zemalja. Sa druge strane dobijamo i monitoring, koji nam pomaže da utvrdimo stepen zastupljenosti korupcije u našem društvu. Znači, moćicemo da precizno izmerimo uspešnost mera koje smo primenili i da saznamo gde se nalazi naša zemlja na svetskoj skali korupcije i kriminala - izjavio je srpski premijer dr Zoran Đinđić na današnjoj konferenciji za novinare.

Bodo Hombah podržava plan srpske Vlade

Specijalni koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Bodo Hombah, istakao je da je Vladin koncept za suzbijanje korupcije, koji vodi ministar za finansije i ekonomiju mr Božidar Đelić, naišao na priznanje u celom svetu i da se može dobro integrisati u međunarodne projekte.

Kako je rekao, za ovaj zajednički posao, Pakt za stabilnost je pronašao partnera u Srbiji. Hombah je naglasio da svet veoma ceni "sva nastojanja koje ministar Đelić sprovodi oko povratka nelegalno stečene imovine i odgovarajućeg oporezivanja. Kako je dodao, Evropa i ceo svet se dive takvoj doslednoj politici i veoma je podržavaju.

- Metodi, koji su razvijeni unutar Antikorupcijske inicijative, predstavljaju vrhunac u mehanizmima identifikovanja i suzbijanja fenomena korupcije i kriminala u društvima koja prolaze kroz proces tranzicije - naglasio je Đinđić.

Nezavisno od pristupanja Inicijativi za borbu protiv korupcije pri Paktu za stabilnost, rekao je srpski premijer, Vlada Srbije je formirala Međuministarsku koordinaciju za suzbijanje kriminala i korupcije. U njoj se nalaze predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova, pravde i lokalne samouprave, finansija i ekonomije i trgovine i usluga, kao i predstavnici Uprave za carine.

- Ova Međuministarska koordinacija evidentiraće prioritetne zadatke po metodologiji koju predlaže Pakt za stabilnost. Vrlo brzo ćemo početi sa obaveštavanjem javnosti o procentima i uspesima ili neuspesima rešavanja tih slučajeva - izjavio je premijer Đinđić, dodajući da je Vlada Srbije osnovala i Savet za suzbijanje korupcije i kriminala, koji će se boriti protiv ovih pojava unutar vlasti.

Antikorupcijski zakoni

Prema rečima ministra za finansije i ekonomiju mr Božidara Đelića, na sednici Vlade Srbije u četvrtak 25. oktobra, od članova Vlade biće izabran koordinator Antikorupcijske inicijative.

- Na sledećoj sednici Vlade Srbije predočićemo sastav Saveta za borbu protiv korupcije, malo detaljnije ćemo razraditi strategiju o borbi protiv ovog zla. Za 20 dana u javnu raspravu ućiće paket od šest nacrta zakona za borbu protiv korupcije, a to su zakon o duvanu, igrama na sreću, budžetu i formiranju trezora, javnim nabavkama, poreskoj administraciji i o izvršnom računu bužeta za 2000. godinu - rekao je Đelić.

Kako je rekao, naša zemlja će biti prva od zemalja jugoistočne Evorpe koju će posetiti eksperti OECD i Pakta za stabilnost i dati savete kako da se suzbije korupcija.

Kako je rekao, Savet će činiti ljudi iz javnog života i svi oni koji nemaju razloga da prikrivaju postojanje korupcije u policiji, zdravstvu, sudstvu, školstvu i lokalnoj samoupravi gde je ona, prema pritužbama građana, najviše prisutna.

- Posle devet meseci fokusiranja na ekonomiju, uspostavljanja discipline u porezima i finansijama, sada imamo dovoljno energije da se posvetimo problemu suzbijanja sive ekonomije i svega onoga što je sa one strane zakona - zaključio je Đinđić.



Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu