<< Nazad



 

 

JUGOSLAVIJA - Italija 3:0

Ostrava, ČEŠKA REPUBLIKA, 16. septembar - Muška odbojkaška reprezentacija Jugoslavije prvi put je postala šampion Evrope, pošto je u finalnoj utakmici Evropskog prvenstva u Češkoj Republici savladala zvanične svetske prvake i evropske šampione iz 1999. godine, nacionalni tim Italije sa 3:0 (25:21, 25:18, 25:20).

Novi uspeh jugoslovenskih odbojkaša samo je logičan nastavak serije uspeha započete 1995. godine na Evropskom prvenstvu. Od tada, "plavi" odbojkaši se ni sa jednog evropskog i svetskog šampionata ili olimpijskih igara nisu vratili bez neke od medalja. Osvajanjem zlatnog odličja na OI u Sidneju, Jugosloveni su potvrdili dominaciju u svetskoj odbojci, a uspeh u Ostravi samo je potvrda da se u našoj odbojci i dalje radi ozbiljno i sistematski. Nesumnjivi talenat i ogromno iskustvo (osnov tima je gotovo nepromenjen 7-8 godina) udruženi sa germanskom upornošću uvrstili su odbojkašku selekciju u najuspešniji sportski kolektiv SR Jugoslavije.

Jugosloveni su drugi put na turniru sa 3:0 "zbrisali" Italijane sa terena. Samo u prvom setu se činilo da će finale biti mnogo uzbudljivije, pošto su jugoslovenski odbojkaši bili nesigurni u odbrani. Kako je meč odmicao, "plavi" su bile sve sigurniji u bloku, proradili su ubitačni servisi Miljkovića, kapiten Nikola Grbić je maestralno razigravao svoje saigrače. S druge strane, Italijani su očigledno stekli kompleks od Jugoslovena i puno su grešili, naročito u servisu.

Posle prvog seta u kojem je bilo povuci-potegni, u nastavku je igrala samo jedna ekipa. "Plavi" su u drugom setu poveli sa 5:1 i sigurnom igrom povećavali razliku. Trener italijanske reprezentacije Andrea Anastazi pokušavao je tajm-autima i brojnim izmenama da poremeti ritam Jugoslovena, ali je njegova ekipa uspela samo da se približi na poen ili dva minusa.

Italijani su početkom trećeg seta poveli, ali je "plava" mašinerija mlela i mlela, dok konačno nije u prah pretvorila svaku nadu protivnika. Za sat i 10 minuta na obe plećke položen je aktuelni svetski prvak, zlatna evropska medalja otišla je u ruke olimpijskih šampiona. Uspeh dobija na težini kada se ima u vidu da je Vladimir Grbić, zbog povrede, tokom čitavog turnira uglavnom sedeo na klupi, a da u finalu protiv Italijana nije ni ulazio u igru.

Evropsko prvenstvo za odbojkaše, finale, 16. septembar, Ostrava, ČESKA REPUBLIKA

JUGOSLAVIJA - ITALIJA 3:0 (25:21, 25:18, 25:20)

Hala: Poruba u Ostravi. Gledalaca: 3.800. Sudije: Hobor (Mađarska) i Škoda (Češka Republika).

JUGOSLAVIJA: Jokanović, Marić, Škorić, Boškan, Mešter, Mijić, N.Grbić, V.Grbić, Gerić, Vujević, Miljković, Vušurović.

ITALIJA: Meoni, Vermiljo, Papi, Sartoreti, Bernardi, Zlatanov, Korsanu, Fei, Kasoli, Bovolenta, Đombini, Tenkati.

Konačan plasman 22. prvenstva Evrope

  1. JUGOSLAVIJA
  2. Italija
  3. Rusija
  4. Češka
  5. Poljska
  6. Bugarska
  7. Francuska
  8. Holandija



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu