<< Nazad



 

 

Francuska štampa o uspehu jugoslovenskih košarkaša

Pariz, FRANCUSKA, 10. septembra (Tanjug) - U tekstu posvećenom pobedi košarkaške reprezentacije Jugoslavije na Evropskom prvenstvu u Turskoj, francuski sportski dnevnik "L'Ekip" ističe da su Jugosloveni imali "najviše talenta, dubine, odbrane, imena, najviše svega".

U tekstu pod naslovom "Umetnost pobeđivanja", "L'Ekip" naglašava da su "Jugosloveni opravdali status favorita, perfektno vladajući finalom".

Francuski sportski dnevnik napominje da su Jugosloveni osvojili "tri od četiri poslednja evropska šampionata" i da su se, posle "bronze gorkog ukusa" na Evropskom prvenstvu pre dve godine u Francuskoj i "šestog mesta u Sidneju krajnje nedostojnog jugoslovenske škole košarke", ekspresno vratili tamo gde im je i mesto, na tron.

Ističući fantastičnu igru celog tima koji je predvodio Svetislav Pešić, "L'Ekip" posebno hvali zvanično najboljeg igrača turnira Predraga Stojakovića, ali i prenosi njegovu izjavu:

- Nisam ja lider ove ekipe. Tu su stariji momci, Obradović i Bodiroga, koj je predvode. Ali, svi zajedno, mladi ili stariji, svi imamo snagu i obavezu da formiramo novu dinastiju - prenosi "L'Ekip" Stojakovićeve reči.

"L'Ekip" u poslednjoj utakmici hvali Bodirogu i, naročito, Šćepanovića, koji se Bodirogi "pridružio u savršenosti", naglašavajucći da je igra cele reprezentacije Jugoslavije, na celom prvenstvu, bila "lep, lep posao umetnika".

*****

Jugoslavija bez mrlje na vrh

Ljubljana, SLOVENIJA, 10. septembra (Tanjug) - Pobedila je najbolja ekipa - SR Jugoslavija, ističu danas slovenački mediji, ocenjujući igru "plavih" kao vrhunsko sportsko umeće zasluženo nagrađeno zlatnom medaljom na evropskom šampionatu.

"Turci su ostavili na parketu srce i poslednji atom snage. Nisu, međutim, ni time mogli da ublaže razliku u kvalitetu, koja je izrazito bila u korist izabranika Svetislava Pešića", zaključuje "Delo".

Slovenački dnevnik uz najlaskavije ocene igre i sportskog nivoa jugoslovenske reprezentacije posebno ukazuje na veliku zaslugu selektora Pešića.

"Svoje zemljake doveo je do vrha u Turskoj bez mrlje, sa šest pobeda u šest nastupa i uspesima nad tri najoštrija konkurenta. Virtuoznom taktikom i jednako kvalitetnom igrom svojih izabranika zaustavio je i najupornije - domaćine šampionata", piše "Delo".



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu