<< Nazad



 

 

Svi "zlatni dečaci"

Svetislav Pešić

Na čelu "kaznene ekspedicije" iz Jugoslavije bio je Svetislav Pešić, stručnjak koji je posle finala Evropskog prvenstva u Turskoj ušao u istoriju evropske košarke.

Pre tačno 16 godina (1985) Pešić je, kao trener kadetske reprezentacije Jugoslavije, prvi put "pokorio stari kontinent".

Godinu dana kasnije, ali sa juniorskom selekcijom, ponovio je isti rezultat, da bi sa seniorima Jugoslavije kompletirao zbirku trofeja u svim uzrastima.

Pre odlaska na "privremeni rad" u Nemačku Svetislav Pešić je, u Bormiju 1987, predvodio generaciju Đorđevića, Divca, Kukoča i ostalih, koji su postali planetarni šampioni u juniorskoj konkurenciji.

Vrhunski kvalitet iskazao je i u novoj sredini. Sa reprezentacijom Nemačke osvojio je titulu prvaka Evrope 1993, a sa "Albom" iz Berlina postao je četvorostruki prvak te zemlje i dva puta pobednik nacionalnog kupa.

Pešić je rođen 28. avgusta 1949. godine u Novom Sadu. Košarkom počeo da se bavi u Pirotu, najbolje role ostvario u Partizanu, a igračku karijeru završio u sarajevskoj Bosni, u kojoj je počeo trenersku.

Da je uvek znao da pravi selekciju, potvrđuje njegov izbor "dvanaestorice veličanstvenih" u Istanbulu, čija "lična karta" izgleda ovako.

Dejan Bodiroga Dejan BODIROGA, kapiten. Rođen 2. marta 1973. godine u Zrenjaninu. Visok 205 cm, i upotrebljiv na pozicijama od jedan do četiri. U nacionalnom timu debitovao 1995, i od tada odigrao 104 utakmice. Put ga vodio od "Mašinca" iz Zrenjanina preko Zadra u Stefanel iz Trsta. Nastavio u madridskom Realu, a već tri godine je udarna igla Panatinaikosa iz Atine.

Sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio titule evropskog prvaka 1995, 1997. i 2001. godine i bio treći na EP 1999. Na Olimpijskim igrama u Atlanti (1996) bio "srebrni", a na Svetskom prvenstvu u Atini (1998), uz zlato, poneo epitet najboljeg igrača šampionata.

Veselin Petrovic Veselin PETROVIĆ, rođen 1. jula 1977. u Pljevljima. Visok 193 cm, i igra na poziciji beka. U reprezentaciji debitovao prošle godine, i do sada odigrao 12 utakmica. Nosio dres Vojvodine, FMP-a i Partizana.

Sasa Obradovic Saša OBRADOVIĆ, rođen 29. januara 1969. u Beogradu. Visok 198 cm i igra na pozicijama plejmejkera i beka. Protiv Turske u finalu odigrao je stotu utakmicu za reprezentaciju, u kojoj je debitovao 1993.

Igrao u beogradskom Radničkom, BASK-u, Crvenoj zvezdi, Limožu, Albi iz Berlina, Romi, Budućnosti, a od nedavno je član Kelna. Sa reprezentacijom osvojio sve što i Bodiroga.

Igor Rakocevic Igor RAKOČEVIĆ, rođen 9. marta 1978. u Beogradu. Visok 189 cm i igra na poziciji plejmejkera. U nacionalnom timu debitovao 1997. i do sada odigrao 30 utakmica. Nosio dres Crvene zvezde i Budućnosti.

Predrag Stojakovic Predrag STOJAKOVIĆ, rođen 9. juna 1977. u Slavonskoj Požegi. Visok 206 cm i igra na poziciji krila. Igrački put ga je vodio od Sloge iz Požege, preko Crvene zvezde i solunskog PAOK-a do Sakramento Kingsa. U reprezentaciji debitovao 1999. godine, kada je na EP u Francuskoj osvojio bronzanu medalju. Odigrao ukupno 31 utakmicu za nacionalni tim.

Vlado Scepanovic Vlado ŠĆEPANOVIĆ, rođen 13. novembra 1975. u Kolašinu. Visok 198 cm i igra na poziciji beka. Za nacionalni tim, u kojem je debitovao 1997, odigrao 62 utakmice. Bio je član reprezentacije koja je 1998. osvojila titulu svetskog prvaka, a godinu dana kasnije bronzanu medalju na EP. Karijeru počeo u Gorštaku iz Kolašina, odakle se preselio u Budućnost. Proteklu sezonu proveo je u Efes Pilsenu (Turska), a naredne nosiće dres Partizana.

Marko Jaric Marko JARIĆ, rođen 12. oktobra 1978. u Beogradu. Visok 198 cm i igra na poziciji plejmejkera. Za reprezentaciju sa kojom je postao prvak Evrope odigrao samo deset utakmica.

Karijeru počeo u Radničkom, nastavio u Peristeriju iz kojeg je prešao u Bolonju. Najpre u PAF, a zatim Kinder.

Predrag Drobnjak Predrag DROBNJAK, rođen 27. oktobra 1975. u Bijelom Polju. Visok 208 cm i igra na poziciji centra. U reprezentaciji, za koju je protiv Turske odigrao 50. utakmicu, debitovao 1997. Godinu dana kasnije osvojio zlatnu medalju na SP u Atini.

Igrao u Partizanu, Efes Pilsenu, a od skoro je član NBA ligaša Sietl Supersoniksa.

Dragan Tarlac Dragan TARLAĆ, rođen 9. maja 1973. u Novom Sadu. Visok 210 cm i igra na poziciji centra. U reprezentaciji debitovao još pre deset godina, ali, zbog odlaska u Grčku i propisa u toj zemlji, u nacionalni tim se vratio uoči EP 1999. Zbog toga je odigrao samo 39 utakmica u dresu sa državnim grbom. Nosio dres Vojvodine, Crvene zvezde, Olimpijakosa, Čikago Bulsa, a naredne dve godine praviće društvo Saši Đorđeviću u madridskom Realu.

Dejan Milojevic Dejan MILOJEVIĆ, rođen 15. aprila 1977. u Beogradu. Visok 202 cm i igra na poziciji krilnog centra. Za reprezentaciju odigrao deset utakmica. Bio je član Beovuka, FMP-a i Budućnosti.

Dejan Tomasevic Dejan TOMAŠEVIĆ, rođen 6. maja 1973. u Beogradu. Visok 208 cm i igra na poziciji centra. Kao i Obradović, i on je protiv Turske odigrao stotu utakmicu za nacionalni tim, u kojem je debitovao 1993. godine. U riznici trofeja "složeni" su isti oni koje imaju Bodiroga i Obradović.

Igračku karijeru počeo u Crvenoj zvezdi, odakle se preselio u Partizan. Poslednje dve sezone nosio dres Budućnosti, a od jeseni će biti član Taukeramike iz Španije.

Milan Gurovic Milan GUROVIĆ, rođen 17. juna 1976. u Novom Sadu. Visok 205 cm i igra na poziciji krila. Status reprezentativca stekao u Grčkoj, igrajući za Peristeri u koji je stigao iz novosadskog NAP-a kao šesnaestogodišnjak.

Sa reprezentacijom Jugoslavije, za koju je odigrao 30 utakmica, osvojio bronzanu medalju na EP 1999. Po odlasku iz Peristerija (1998) dve godine je proveo u Barseloni, a prošlu u Trstu. U narednom prvenstvu biće pod komandom Božidara Maljkovića u Malagi.

Pored Pešića i "dvanaestorice veličanstvenih", zasluge za najsjajnije odlične na Eurobasketu 2001, pripadaju i pomoćnim trenerima Aci Petroviću i Jovici Arsiću, kondicionom stručnjaku Milivoju Karalejiću, fizioterapeutima Dušanu Popoviću i Miloradu Ćiriću i doktoru Draganu Radovanoviću.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu