<< Nazad



 

 

JUGOSLAVIJA - Letonija 114:78

"Zakucavanje" Letonaca: Dragan Tarlać

Istanbul, TURSKA, 6. septembar - Muška košarkaška reprezentacija Jugoslavije plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva, pošto je u četvrtfinalu deklasirala nacionalni tim Letonije rezultatom 114:78.

Ubedljiva pobeda je bila očekivana, s obzirom na ozbiljnost kojom naši košarkaši pristupaju svakoj utakmici na šampionatu. U susretu sa Letonijom još jednom je do izražaja došla razlika u igri naše i ostalih selekcija. Ona bi se mogla sažeti u jednoj rečenici: dok drugi pokušavaju da postignu koš više od protivnika, naši žele da prime koš manje. Shvatajući da je odbrana temelj savremene košarke, selektor Pešić je stvorio tim u kojem svaki igrač mora da iskaže potpunu disciplinu i odgovornost u odbrambenim zadacima. Dobro odigrana odbrana igračima daje samopouzdanje i u napadu, što se pokazalo i u broju postignutih poena protiv Letonaca - čak 114, najviše na ovom šampionatu.

Letonija je reprezentativni primer ekipe koja igra tzv "ura" košarku. Nju karakteriše filozofija: "trči i pucaj", odbrana se igra samo na mahove i više se oslanja na slabiji pucački dan protivničkih igrača. Naravno da sa takvim basketaškim pristupom, igrači iz zemlje na obali Baltičkog mora nisu mogli da pariraju jugoslovenskoj ekipi koja pokazuje ozbiljnost u svim segmentima igre.

Sve je bilo jasno već posle uvodnih minuta susreta kada su "plavi" poveli sa 10:0. Naši su imali dosta prilika za otvorene šuteve, što su obilato koristili, naročito Predrag Stojaković. Igrač Sakramento Kingsa je već na početku pokazao da će ovo biti njegovo veče. Utakmicu je završio sa 29 poena i neverovatnim 7/7 učinkom u šutu za tri poena. Njemu uz bok je bio Milan Gurović sa 6 "trojki" iz 9 pokušaja. Zahvaljujući agresivnoj odbrani, "plavi" su tokom meča "ukrali" čak 18 lopti, samo Marko Jarić je ubeležio sedam!

Prva četvrtina je završena prednošću aktuelnih svetskih prvaka od 24 poena - 37:13! Kada je u drugom minutu treće četvrtine Jugoslavija povela sa 48:15, u ovoj igri mačke i miša postavljalo se samo pitanje hoće li "plavi" pobediti sa više ili manje od 50 poena razlike!

Normalno, svesni da su se plasirali u polufinale, naši su se opustili, selektor Pešić je u igru uvodio i igrače koji su u dosadašnjem toku prvenstva imali manju minutažu. Svi pokušaji igrača Letonije da makar spuste razliku, razbijali su se o stamenu odbranu Jugoslovena. "Plavi" su bili superiorni u svim segmentima igre i utakmicu zaključili sa 36 poena razlike - 114:78.

U borbi za finale Jugoslavija se susreće sa Španijom. S obzirom na dosadašnje igre obe ekipe, realno je očekivati da će to biti samo usputna stanica "plavih" ka tituli prvaka Evrope. Ovakva ocena nije izraz nacionalne prepotentnosti, već saznanja da Jugoslavija na ovom prvenstvu igra najozbiljnije i najdisciplinovanije, što su potvrdili iole bolji poznavaoci košarke iz čitave Evrope koji prate dešavanja u Turskoj.

Naši funkcionišu kao tim i, što je veoma važno, pored vodje sa klupe (Pešić), imaju Bodirogu u ulozi autentičnog lidera na parketu, koji hrabro preuzima odgovornost u kriznim momentima i svojim uspešnim potezima vraća u ritam čitavu ekipu. Imajući u vidu Stojakovića, koji pruža igre na nivou onih iz prošle NBA-sezone, razigrane centre i pokretljive igrače spoljne linije, s pravom očekujemo da se iz Turske naši vrate sa zlatnom medaljom.

Prvenstvo Evrope za košarkaše, četvrtfinale, Istanbul, TURSKA, 6. septembar

JUGOSLAVIJA - LETONIJA 114:78 (37:13, 29:27, 25:21, 23:17)

SLOBODNA BACANJA: Jugoslavija 65% (13/20), Letonija 43% (6/14).
DVA POENA: Jugoslavija 56% (25/45), Letonija 62% (24/39).
TRI POENA: Jugoslavija 59% (17/29), Letonija 47% (8/17).
SKOKOVI: Jugoslavija 32 (21+11), Letonija 24 (19+5).
LIČNE GREŠKE: Jugoslavija 19, Letonija 22.

JUGOSLAVIJA: Bodiroga, Petrović 2, Obradović 6, Rakočević 6, Stojaković 29 (4/6 za dva poena, 7/7 za tri poena), Šćepanović 7, Jarić 13 (6 asistencije, 7 ukradenih lopti), Drobnjak 11 (6 asistencija), Tarlać 8, Milojević 6, Tomašević 6 (8 uhvaćenih lopti) i Gurović 20 (6/9 za tri poena).

LETONIJA: Miglinijeks, Bagatskis 14, Stelmahers 2,Vecvagars 2, Valejko 2, Helmanis, Vitols 4, Kambala 18, Laksa 18, Valters 13, Ciprus 5.

Četvrtfinale - R E Z U L T A T I

Turska - Hrvatska 87:85 (posle produžetaka)
Nemačka - Francuska 81:77
Španija - Rusija 62:55
Jugoslavia - Letonija 114:78

Polufinale (8. septembar)

JUGOSLAVIJA - Španija
Nemačka - Turska

*****

Ranije vesti



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu