<< Nazad



 

 

Plavi otputovali po medalju

Beograd, 29. avgusta (Tanjug) - Najbolji jugoslovenski košarkaši, predvođeni selektorom Svetislavom Pešićem, otputovali su u Tursku, gde će od 31. avgusta do 9. septembra, učestvovati na 25. šampionatu "Starog kontinenta".

Iako u izmenjenom sastavu u odnosu na prethodna velika takmičenja, reprezentacija Jugoslavije će najpre u Antaliji, a potom u Istanbulu, pokušati da vrati ugled koji je poljuljan na Evropskom prvenstvu u Francuskoj pre dve godine, i pre godinu dana na Olimpijskim igrama u Sidneju.

Biće to veoma teška "misija" plavih. Prvo, naš nacionalni tim je prilično renoviran. Počev od stručnog štaba, koji je iz temelja promenjen, do pojedinaca koji će prvi put obući dres sa državnim grbom. Drugi razlog umerenog optimizma leži u činjenici da skoro ni jedno prvenstvo Evrope do sada nije bilo tako ujednačeno kao što će biti predstojeće.

Dovoljno je podsetiti se da je aktuelni prvak Evrope Italija, vicešampion Španija, a da je Francuska na Olimpijskim igrama u Sidneju igrala u finalu. Tome treba dodati da je Litvanija u poslednjim trenucima polufinalnog susreta na Olimpijskim igarama prokockala priliku da savlada "drim tim" SAD. Kada se u obzir uzme još da je Rusija na svakom takmičenju u najužem krugu kandidata za medalju, da je košarka u Turskoj već godinama u ekspanziji, ili da će Nemci imati znatno jači tim od onog koji je 1993. godine osvojio titulu prvaka Evrope, jasno je da bi bilo koja medalja "plave čete" predstavljala uspeh.

Jugoslovenski selektor Svetislav Pešić ne beži od uloge favorita. Istina, ne tvrdi ni da će "plavi" sigurno biti prvi, ali savršeno jasno ističe:

"Ja znam koliko vredimo", rekao je on na današnjoj konferenciji za novinare dodajući "da pored Jugoslavije ima još pet-šest reprezentacija koje s pravom pretenduju na najviši plasman".

"Nikoga ne smemo potceniti, ali ni preceniti", istakao je Pešić, konstatujući da veruje u svoje izabranike i da je siguran da će oni pružiti maksimum.

U prvoj fazi takmičenja Jugoslavija će u Antaliji za protivnike imati Hrvatsku, Estoniju i Nemačku. Valja očekivati povoljne vesti i plasman u drugi deo šampionata, a za to će biti zaduženi: Veselin Petrović, Dejan Bodiroga, Predrag Drobnjak, Milan Gurović, Marko Jarić, Dejan Milojević, Saša Obradović, Vlado Šćepanović, Dragan Tarlać, Dejan Tomašević, Igor Rakočević i Predrag Stojaković.

Bodiroga povređen


Maler: Dejan Bodiroga

Beograd, 29. avgusta (Tanjug) - Na pretposlednjem treningu uoči puta na Evropsko prvenstvo za košarkaše, koje će se od 31. avgusta do 9. septembra održati u Turskoj, došlo je do sudara Dejana Bodiroge i Marka Jarića u kojem je "deblji kraj" izvukao kapiten plavih, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare selektor reprezentacije Svetislav Pešić.

"Bio je to žestok duel. Jarić je, na sreću, već danas trenirao, dok je Bodiroga morao na preglede u Vojnomedicinsku akademiju. Prognoze lekara su za sada optimističke, i ja verujem da će biti u stanju da igra već protiv Hrvatske", istakao je Pešić.

Selektor plavih je dodao da je Bodirogi pukla arkada i da će ukoliko to bude neophodno kapiten naše reprezentacije igrati sa maskom.

Hrvatska prvi rival "plavih"

Antalija, TURSKA, 30. avgusta (Tanjug) - Prvi protivnik najboljim košarkašima Jugoslavije na 32. prvenstvu Evrope, koje će se od 31. avgusta do 9. septembra održati u Turskoj, biće selekcija Hrvatske.

Od raspada prethodne Jugoslavije dve reprezentacije sastale su se samo jednom. Bilo je to na šampionatu "Starog kontinenta" u Barseloni pre četiri godine, kada su "plavi", nezaboravnom "trojkom" Saše Đorđevića u poslednjoj sekundi, prokrčili put ka sedmoj titulu evropskog prvaka.

Pobeda jugoslovenske selekcije u Barseloni u isto vreme značila je i sunovrat hrvatske košarke. Zbog slabog plasmana na Evropskom prvenstvu 1997. godine, Hrvatska nije izborila učešće na Svetskom prvenstvu u Atini (1998). Nije ih bilo ni na šampionatu "Starog kontinenta" 1999. u Francuskoj, a za njih su ostala "zaključana vrata" i Olimpijskih igara u Sidneju.

Hrvatskoj je, dakle, trebalo pune četiri godine da se oporavi od šoka koji joj je priredio Đorđević. Za poznavaoce košarke bio je to neočekivano dug period, imajući u vidu visok rejting pojedinaca koji sa uspehom igraju širom Evrope, ali i u najjačoj košarkaškoj ligi sveta (NBA).

Poraz od Jugoslavije na EP 1997. godine u Hrvatskoj je doživljen kao nacionalna tragedija. Usledila je "čistka" na svim nivoima. Menjali su se selektori, predsednici saveza, savetnici, jer je čitava stvar dovedena do državnog vrha. Jednostavno, poraz je mogao da se doživi od svakoga, samo ne od Jugoslavije.

Slična psihoza vlada i sada. Selektor hrvatske reprezentacije Aleksandar Petrović već je optužio nacionalne federacije Jugoslavije i Nemačke da "kuju zaveru", samo zbog toga što su dve selekcije zajednički "odradile" jedan deo priprema.

Naravno, nije Petrović to slučajno rekao. Na taj način želi dodatno da motiviše svoje izabranike koji, objektivno gledajući, ipak, imaju kvalitet.

Utakmica Jugoslavija - Hrvatska igra se u petak u Antaliji u 18,00 sati po jugoslovenskom vremenu.

Reprezentacije će nastupiti u sledećim sastavima:

JUGOSLAVIJA: Dejan Bodiroga (Panatinaikos), Veselin Petrović (Partizan), Saša Obradović (Keln), Igor Rakočević (Budućnost), Predrag Stojaković (Sakramento Kings), Vlado Šćepanović(Partizan), Marko Jarić (Kinder), Predrag Drobnjak (Sietl Supersoniks), Dragan Tarlać (Real Madrid), Dejan Milojević (Budućnost), Dejan Tomašević (Taukeramika), Milan Gurović (Unikaha)

HRVATSKA: Damir Mulaomerović (Panatinaikos), Emilio Kovačić (Olimpija), Gordan Giriček (Cibona), Vladimir Krstić (Vloklavek), Matej Mamić (Cibona), Veljko Mršić (Unikaha), Žan Tabak (Real Madrid), Nikša Prkačin (Cibona), Josip Vranković (Trefl), Nikola Vujičić (Kroacija), Josip Sesar (Cibona), Mate Skelin(Cibona).



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu