<< Nazad



 

 

Oproštaj Paspalja i Danilovića

Oproštaj majstora: Danilović i Paspalj

Vršac, 27. avgust (Politika) - U dupke punoj dvorani "Milenijum" u Vršcu, reprezentacija Jugoslavije je savladala Sloveniju sa 76:72 (23:25, 19:16, 18:12, 14:19), pa u dobrom raspoloženju odlazi na Evropsko prvenstvo u Turskoj (od 31. avgusta do 9. septembra).

Susret je imao i svoje blještavo "predpoluvreme" u kome su se zvanično od državnog tima oprostili Žarko Paspalj i Predrag Danilović, proslavljeni kapiteni reprezentacije i junaci mnogih njenih pobeda. Publika ih je srdačno pozdravila, a oni su uzvratili uzdignutim rukama, na način na koji su nekada pobednički napuštali parket.

Dvojica bivših kapitena zatim su se slikali sa nacionalnim timovima Jugoslavije i Slovenije. Malo pre toga, predsednik Košarkaškog saveza Jugoslavije Želimir Cerović im je uručio plakete KSJ, uz reči: "Hvala vam za sve što ste učinili za jugoslovensku košarku i što ćete učiniti".

Zahvalnost dvojici asova bila je vidljiva u svakom kutku "Milenijuma" koji je bio oblepljen natpisima "Hvala Paljo" i "Hvala Saša". Sve je na video bimu propraćeno čuvenim potezima slavljenika.

Jedan od članova predsedništva KSJ Miodrag Babić uručio im je po umetničku sliku. Vrhunac uvodne ceremonije odigrao se kada je kapiten "plavih" Dejan Bodiroga predao bivšim kapitenima njihove uramljene dresove sa državnim grbom. A onda je počeo meč.

Utakmica je išla u prilog mišljenjima pojedinih stručnjaka da Sloveniju treba uvrstiti u red kandidata za medalju u Turskoj. Teško su je "plavi" savladali, vrlo teško. Uostalom, zaključna ocena selektora Svetislava Pešića nije bila prelazna.

Prve dve četvrtine bile su slične. Jugoslavija je oba puta s lakoćom povela, čak i sa po desetak poena, ali su uporni Slovenci za tili čas izjednačavali, pa čak i prelazili u vođstvo. Početak je obeležio Marko Jarić, postigavši svih osam poena u prva četiri minuta. Na drugoj strani, Nesterović, vidno ojačan NBA iskustvom, nagoveštavao je velike probleme za naše centre. Jugoslavija nema takvog igrača.

Igru u talasima u prvom delu susreta najbolje ilustruju pojedini odnosi u poenima - 15:6 u petom minutu, 15:19 u 7, 18:23 u 8, 31:25 u 13...

Početkom treće četvrtine "plavi" su počeli presing po celom terenu i to im je donelo značajnu prednost - 57:47 (26. minut). I u tom periodu su grešili, ali znatno manje.

Slovenci su nekako sve vreme bili za petama.

Nije se mogao steći utisak, pa čak i kad su "plavi" vodili sa deset koševa, da će se sve lako završiti u njihovu korist. U napadu su išli iz krajnosti u krajnost: ili su mnogo kombinovali ili su igrali isuviše samostalno. Kontranapad, jedno od njihovih najjačih oružja, nije moglo da dođe do izražaja jer skok u odbrani nije bio na neophodnom nivou...

U poslednjoj četvrtini Jugosloveni nisu ispuštali prednost, a vodili su sa tri poena i više. Na momente su pokušavali da igraju egzibiciono, ali često neuspešno. Bilo je i izuzetaka, poput akcije u 37. minutu koju je započeo Obradović, nastavio Stojaković, a zakucavanjem završio Rakočević.

Najbolji je bio Dejan Tomašević. Nije težio egzibicijama, već je, kao i obično, bio koristan. Postigao je i najviše poena - 17. U igru nisu ulazili samo Petrović i Jestratijević.

"Plavi" će danas imati slobodan dan, sutra će dva puta trenirati, a prekosutra će otputovati u Antaliju gde će, susretom sa Hrvatskom, započeti Evropsko prvenstvo u Turskoj.

Dvorana: "Milenijum". Gledalaca: 4.000. Sudije: Bubalo i Mrdak (Beograd).

JUGOSLAVIJA: Bodiroga 4, Petrović, Obradović 4, Jestratijević, Stojaković 12, Šćepanović 7 (jedna "trojka"), Jarić 8, Drobnjak 6, Tarlać 4, Milojević, Tomašević 17, Gurović 8 (1), Rakočević 6.

SLOVENIJA: Mekdonald 4, Laković 3 (1), Gorenc 6, Bećirović 15 (3), Kraljević 4, Udrih 2, Jagodnik, Smodiš 3, Milić 12, Jurković 6, Tušek 3 (1), Nesterović 12.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu