Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Osnovan Ekonomsko-socijalni savet Republike Srbije

Premijer Đinđić potpisuje Sporazum

Beograd, 1. avgust 2001. godine - Predstavnici Vlade Republike Srbije, Unije poslodavaca Srbije i Saveza sindikata Srbije potpisali su danas u zgradi Vlade Sporazum o osnivanju Ekonomsko-socijalnog saveta Republike Srbije koji će, pre svega, imati za cilj uspostavljanje demokratskog dijaloga tri socijalna partnera, smanjenje problema tranzicije i zaštitu najsiromašnijih građana.

-Ovo je civilizacijski iskorak priznavanja različitosti Vlade, sindikata i poslodavaca, ali i prihvatanja odgovornosti sva tri partnera u borbi za zajednički interes - poručio je predsednik Vlade dr Zoran Đinđić prilikom potpisivanja sporazuma, ističući njegov značaj u razvoju tripartizma i socijalnog dijaloga u Srbiji.


Predstavnici Vlade, sindikata
i poslodavaca potpisuju
Sporazum o osnivanju Ekonomsko-socijalnog
saveta Republike Srbije

Prema njegovim rečima niko nema monopol na sudbinu ove zemlje niti bilo ko svoje grupne interese, bilo da su to partije, Vlada ili neki delovi društva, može da stavi iznad interesa celine.

- U razgovoru sa sindikatima definisali smo koncept zajedničkih interesa, a prva velika tema koja će se naći na dnevnom redu Socijalno-ekonomskog saveta je privatizacija koja će suštinski promeniti položaj i zaposlenih i poslodavaca - rekao je Đinđić.

Vlada će, tvrdi premijer, u prvoj fazi postojanja Saveta imati veliku ulogu u njegovom funkcionisanju, dok će se vremenom njeno učešće smanjivati a primat će preuzimati sindikati i poslodavci.

- Potrebna nam je komunikacija, dogovor i poverenje sve tri strane, a od sindikata očekujemo da radnicima objasne da će u procesu tranzicije biti neminovni brojni problemi - rekao je srpski premijer, dodajući da će zadatak Saveta biti da, umesto sukoba, stalno inicira socijani dijalog. Predsednik Saveza sindikata Srbije Milenko Smiljanić ukazao je na postojanje brojnih problema tranzicije koji će se neminovno pojaviti i koje će Savet uspevati da reši, ističući, pri tom, i na mnogo veću opasnost - pokušaj instrumentalizacije sindikata od strane onih koji na taj način žele da ostvare svoje političke interese.

Članovi Saveta su: savetnik ministra za rad i zapošljavanje Nebojša Rajković, pomoćnik ministra za privredu i privatizaciju Slobodan Petrović, pomoćnik ministra za socijalna pitanja Mića Lišanin, predsednik Saveza sindikata Srbije Milenko Smiljanić, generalni sekretar Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić, predstavnici Unije poslodavaca Republike Srbije Nebojša Atanacković, Srđan Savić i Ratko Ninković.


Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu