<< Nazad



 

 

JUGOSLAVIJA - Rusija 9:8

Fukuoka, JAPAN, 28. jula (Tanjug) - Vaterpolo reprezentacija Jugoslavije plasirala se u finale 9. Svetskog prvenstva u Fukuoki, pošto je danas u polufinalu savladala izabrani tim Rusije sa 9:8 (4:4, 1:1, 2:2, 2:1).

Protivnik najboljim jugoslovenskim vaterpolistima u završnom meču 9. Svetskog prvenstva biće reprezentacija Španije koja je u drugom polufinalu pobedila Italiju sa 4:2.

Utakmicu Jugoslavija - Rusija, u bazenu Hakato-no-Mori, pred stotinak gledalaca sudili su Marita (Slovenija) i Juhas (Mađarska).

Isključenja: JUGOSLAVIJA 7, Rusija 9 puta.

Četverci: Rusija 1(0).

JUGOSLAVIJA: Šoštar, Trbojević, Šefik, Zimonjić, Savić, Ikodinović 2, Jelenić 1, Uskoković, Ćirić, Šapić 2, Vujasinović 3, Vukanić i Peković 1.

RUSIJA: Smirnov, Jacev, Fedorov, Kozlov, Balašov 1, Jerišov 1, Čomakidže 1, Panfili, Gorškov 1, Zakirov, Garbuzov, Zinurov 2 i Reketčinski 1.

Posle tačno deset godina vaterpolo reprezentacija Jugoslavije igraće u finalu svetskog prvenstva. "Plavi" su 1991. u australijskom gradu Pertu osvojili titulu svetskog šampiona, a sutra će imati priliku da to učine i u Fukuoki. Ukoliko se to dogodi, onda će podvig iz 1991. biti u potpunosti repriziran. Podsećanja radi, Jugoslavija je, po osvajanju zlatne medalje u Pertu, na prvenstvu Evrope u Atini osvojila i evropsku krunu.

Polufinalni duel Jugoslavije i Rusije, po svojoj dramaturgiji, bez sumnje je nadmašio sve dosadašnje na 9. Svetskom prvenstvu. Posle prave goleade u prvoj četvrtini, kada su Šoštar na jednoj i Smirnov na drugoj strani, bili samo "posmatrači" svega što se događalo u bazenu, usledilo je zatišje.

Istina, tome su doprinele i pojačane odbrane obe reprezentacije. Otuda u drugom periodu samo po jedan gol na obe strane.

U trećoj četvrtini naša reprezentacija se nalazila u najtežoj situaciji. Posle drugog vođstva Rusa na utakmici (7:6), rival je imao i napad. Na sreću, jugoslovenski vaterpolisti su u odbrani odigrali kako dolikuje aktuelnom evropskom prvaku, a Vladimir Vujasinović je u kontranapadu izjednačio rezultat.

Pred odlučujući deonicu, dakle, ni jedan rival nije imao prednost. Rezultat 7:7 nije se menjao sveo do dva i po minuta pre kraja. Tada je Danilo Ikodinović sjajno reagovao posle šuta Veljka Uskokovića i naš tim doveo u vođstvo. Idealnu priliku da Jugoslavija obezbedi mirniju završnicu imala je nedugo posle tog vođstva. Propušten je, nažalost, napad posle kojeg je usledilo i isključenje Vujasinovića.

Sve se to dešavalo kada je do kraja susreta ostalo 53 sekunde. Selektor ruske reprezentacije Aleksandar Kabanov uzeo je tajm-aut. Logičan potez, jer je trebalo postaviti akciju iz koje bi njegovi vaterpolisti izborili nadu u produžetak.

Balašov je opravdao potez svog selektora i Rusija je 25 sekundi pre isteka regularnog vremena izjednačila rezultat - 8:8.

U tom trenutku takav rezultat je, verovatno, odgovarao i jednom i drugom rivalu. Jugosloveni su imali poslednji napad, ali, postojao je strah od eventualne greške koji bi protivniku omogućio završni udarac. Kada su svi, već, "videli" produžetke dogodio se najlepši potez na šampionatu. Iz prilične udaljenosti, samo dve sekunde pre završne sirene, Vujasinović je "lobovao" golmana ruske reprezentacije i "plavima" doneo ogromnu radost.

*****

Rezultati jugoslovenske selekcije do finala

"A" grupa, 19. jul: JUGOSLAVIJA - Slovačka 7:6
"A" grupa, 21. jul: JUGOSLAVIJA - Italija 3:3
"A" grupa, 22. jul: JUGOSLAVIJA - Brazil 13:5
Četvrtfinalna "E" grupa, 24. jul: JUGOSLAVIJA - Grčka 4:3
Četvrtfinalna "E" grupa, 25. jul: JUGOSLAVIJA - Mađarska 8:7
Četvrtfinalna "E" grupa, 26. jul: JUGOSLAVIJA - Kazahstan 16:6
Polufinale, 28. jul: JUGOSLAVIJA - Rusija 9:8



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu