<< Nazad



 

 

"Nemzeti sport": Zaslužen trijumf "plavih"

Mnogo smo jaki!

Budimpešta, MAĐARSKA, 25. juna - Jedini sportski dnevni list u Mađarskoj, "Nemzeti sport", u opširnom izveštaju sa sinoć završenog Evropskog prvenstva u vaterpolu ističe da je Jugoslavija sasvim zasluženo osvojila zlatnu medalju.

Dnevnik ukazuje da je 8.000 gledalaca i ovog puta bilo protiv "plavih", zbog njihove navodno grube igre u meču protiv Mađarske, ali da "simpatičnim Italijanima ni to nije pomoglo".

"Azuri" su, po rečima selektora Alesandra Kampanje (Alešandro Campagna), došli u Budimpeštu prevashodno da uče, a u finalu su "dobili pravu lekciju".

"Nakon prve četvrtine Italija je, na opšte iznenađenje, povela sa 2:0, ali se na poluvreme otišlo s dva gola prednosti za Jugoslaviju. Od tog trenutka se već znao pobednik, nije bilo napetosti, drame, nije bilo iznenađenja, pa čak ni udaraca. Bilo je, pak, novih golova, lepe igre i neopisive radosti Jugoslovena", piše list i nastavlja:

"Trijumf izabranika Nenada Manojlovića je sasvim zaslužen, jedino su oni imali 100-postotni učinak, a pobedili su i nas, olimpijske pobednike", zaključuje se u napisu.

U drugim listovima se samo ovlaš govori o finalu, pošto je za domaćine mnogo interesantnija bila borba za treće mesto između Mađarske i Hrvatske (12:9). Ističe se da je Italija igrala epizodnu ulogu u najvažnijoj utakmici prvenstva, a Jugosloveni su, posle deset godina, ponovo uzeli pehar evropskog prvaka.

Italijanska štampa: Jugosloveni savršena ekipa

Rim, ITALIJA, 25. juna - "Jugoslovenska vaterpolo ekipa je izuzetan tim, ali nije nepobediv. Uspeli su zahvaljujući taktici, a ne fizičkoj nadmoći. Kada su nas nadigrali, nisu nam ostavili ni minimalnu šansu da se vratimo u igru", s gorčinom opisuje finalnu utakmicu Evropskog vaterpolo prvenstva u Budimpešti igrač italijanske nacionalne ekipe Bogdan Rap, a danas prenosi sportski dnevnik "La gazeta delo sport".

Gorčina i nezadovoljstvo dominantna su osećanja svih članova italijanske vaterpolo reprezentacije sa srebrnom evropskom medaljom na prsima. Isto osećanje dele i ovdašnji sportski stručnjaci, uz neizostavnu zajedničku ocenu da je jugoslovenski nacionalni vaterpolo tim zasluženo osvojio zlatno evropsko odličje.

"Bio je to trijumf Jugoslovena, jednog velikog tima, koji je u osam utakmica zabeležio osam pobeda. Izuzetna taktika, želja za pobedom posle niza teških godina, kako za državu Saveznu Republiku Jugoslaviju, tako i za njen sport", ističe glasilo "La gazeta delo sport".

"Korijere delo sport" piše da "Jugosloveni nisu pravili greške, imali su zacrtanu ideju od početka do kraja utakmice - pobedu koju su u punom sjaju ostvarili".

"Jednostavno rečeno, evropsku titulu osvojila je tehnički najsavršenija ekipa, najbolje organizovana i fizički najjača. Bila je to velika Jugoslavija, čiji dobar deo tima predstavljaju vaterpolisti koji igraju u italijanskom prvenstvu i koji su bili savršeno vođeni vanserijski talentovanim Vujasinovićem", ocenjuje "Korijere delo sport", dodajući da Italija ne treba da žali jer je pobeđena "od savršenog jugoslovenskog vaterpolo tima".


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu