<< Nazad



 

 

Jugoslavija - Italija 8:5

Radost jugoslovenskih vaterpolista

Budimpešta, MAĐARSKA, 24. juna - Vaterpolo reprezentacija Jugoslavije osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je danas u Budimpešti, u finalnoj utakmici 25. prvenstva "starog kontinenta" pobedila nacionalni tim Italije sa 8:5 (0:2, 4:0, 2:1, 2:2).

Meč je odigran u bazenu Alfred Hajoš, pred oko 5.500 gledalaca, a sudili su Borelj (Španija) i Bukelman (Holandija).

JUGOSLAVIJA: Šoštar, Trbojević 2, Zimonjić 1, Savić 1, Ikodinović, Jelenić 1, Uskoković, Ćirić, Šapić 2, Vujasinović 1, Vukanić, Peković, Šefik.

ITALIJA: Atoliko, Postiljone 1, Binki, Buonokore, Rat, R. Kalkatera 1, Mistranđelo, Angelini 1, Felugo, A. Kalkatera 1, Sotani, Silipo 1, Benčevenga.

Igrač više: Jugoslavija 8 (4), Italija 10 (3).

Reprezentacija Jugoslavije vratila se, posle 10 godina, na vrh evropskog vaterpola. U finalu 25. prvenstva Starog kontinenta "plavi" su ubedljivo, na superioran način, pobedili Italiju sa 8:5 i osvojili drugu titulu šampiona "starog kontinenta".

Jugosloveni su odličcnom igrom u finalnom meču materijalizovali briljantne partije, koje su pružali tokom čitavog šampionata i zasluženo osvojili titulu prvaka.

Kao što su i najavljivali uoči odlučujućeg meča, naši vaterpolisti su igrali maksimalno angažovano, borbeno i veoma odgovorno tokom cele utakmice, a posebno impresivno "plavi" su delovali u odbrani.

Snažna, sigurna, požrtvovana i pokretljiva igra odbrani jugoslovenskog tima u većem delu susreta delovala je neprobojno, a protivnik je većinu svojih napada završavao bez šuta na naš gol. Naši vaterpolisti su mu i realizaciju napada s igračem više sveli na samo 30 odsto.

Italijani su jedino u prvom delu utakmice bili bolji rival. Oni su iskoristili to što su "plavi" meč počeli u grču, da ih je ogromna želja da odmah odluče pitanje pobednika sputala da pruže više. Pošto su Postiljone i Silipo doneli prednost italijanskoj reprezentaciji od dva gola, "plavi" su u sledeću četvrtinu ušli mnogo odlučnije i hrabrije i u tih sedam minuta utrli su put do konačne pobede.

Jugosloveni su se vratili u meč pogotkom Savića, a potom je Vujasinović preciznimi oštrim šutem iz daljine poravnao rezultat.

Protivnik je pokušao da ubrza ritam igre, razbije koncetrisanu i odgovornu igru "plavih" i tako zaustavi njihovu inicijativu. Međutim, Zimonjić je svojim prvim golom na šampionatu doveo naš tim u vođstvo i najavio brodolom Italijana.

Naš tim je u međuvremenu stekao sigurnost, pa je pored sjajne odbrane, čak i u napadu počeo da igra maštovito. Posle odlične kombinacije čitavog tima, Trbojević je nadmudrio odbranu Italijana i povisi rezultat na 4:2.

U trećoj četvrtini "plavi" su nastavili da lome otpor protivnika, pa je u tom periodu igre odlučen i pobednik meča. Golom Jelenića Jugoslavija je povela sa 5:2, a protivnik je počeo da ulaže maksimalne napore da promeni tok utakmice.

Tri minuta pre kraja te četvrtine isključen je Savić pa je selektor italijanskog tima Kampanja zatražio tajm-aut i pokušao da mobiliše ekipu. Međutim, plavi su uspeli da se odbrane, pa čak i da isprovociraju isključenje protivničkog igrača. Manojlović je odmah uzeo tajm-aut i omogućio svojim igračima da mirno i koncentrisano krenu po odlučujuću prednost. Najbolji strelac "plavih" Aleksandar Šapić je realizovao taj napad i doneo nedostižnu prednost jugoslovenskoj ekipi. U poslednjoj deonici susreta italijanski tim je delovao potpuno izgubljeno.

Italijani nisu uspeli da organizuju nijedan napad, lopta im je često ispadala, a veoma puno su grešili i u dodavanju. Prvo je Trbojević, a potom i Šapić, lukavim lob udarcem, produžio njihovu agoniju. Pred kraj susreta, kada je "plavi" tim počeo otvoreno da slavi pobedu, protivnik je uspeo da ublaži poraz na 8:5.

Jugosloveni su zasluženo osvojili drugu titulu prvaka Evrope. Na čitavom šampionatu su demonstrirali odličnu igru, pobedili sve protivnike, a njihova superironost došla je do izražaja i u finalnoj utakmici. Nakon krize na početku susreta, "plavi" su pronašli igru i deklasirali protivnika. U drugoj i trećoj četvrtini postigli su šest uzastopnih golova, a Italijani nisu savladali Šoštara čak 15 minuta i 23 sekunde.


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu