<< Nazad



 

 

Jugoslavija - Hrvatska 8:6

Budimpešta, MAĐARSKA, 22. juna (Tanjug) - Vaterpolo reprezentacija Jugoslavije plasirala se u finale 25. Evropskog prvenstva pošto je večeras u Budimpešti, u polufinalu, pobedila nacionalni tim Hrvatske sa 8:6 (2:1, 2:2, 3:2, 1:1). U borbi za zlatnu medalju protivnik će joj biti selekcija Italije koja je u drugom polufinalnom susretu načinila iznenađenje pobedivši domaćina turnira, aktuelne evropske i olimpijske šampione, ekipu Mađarske sa 8:7.

Susret između Jugoslavije i Hrvatske odigran je pred oko 5.500 gledalaca na bazenu "Alfred Hajoš", a sudili su Ilijadis (Grčka) i Kloper (Holandija).

JUGOSLAVIJA: Šoštar, Trbojević, Zimonjić, Savić 1, Ikodinović, Jelenić, Uskoković 2, Ćirić 2, Šapić 1, Vujasinović 2, Vukanić, Peković, Šefik.

HRVATSKA: Vićan, Kunac, Oreb 1, Letica, Đogaš 2, Smodlaka 1, Ivaniš, Barać, Hinić 2, Primorac, Kobešćak, Šarić, Volarević.

Igrač više: Jugoslavija 8 (5), Hrvatska 10 (4).

Sigurnom i odlučnom igrom tokom čitavog meča, jugoslovenski vaterpolisti su, posle velike borbe, zasluženo pobedili Hrvate i plasirali se u finale 25. Evropskog prvenstva.

"Plavi" su u večerašnji meč uložili maksimum truda, volje i snage. Bili su izuzetno koncentrisani, pogotovo u odbrani, i to ih je odvelo na put dragocene pobede, koja im omogućuje da se bore za zlatnu medalju.

Večerašnji susret naši vaterpolisti su počeli u grču, ali su ga se oslobodili posle svega nekoliko napada i brzog vođstva od 2:0.

Iako su igrali veoma odgovorno, Jugosloveni su većim delom utakmice s teškoćom organizovali napade i retko dolazili u povoljnu situaciju za šut, pošto su Hrvati potpuno izbacili naše centre iz igre.

Jugoslovenski reprezentativci su na početku dugo gradili napadačke akcije, čekajući isključenje protivničkog igrača, ili priliku da uposle centra. Pošto su brzo shvatili da na taj način neće moći puno da urade, "plavi" su put do gola počeli da traže šutevima sa spoljnih pozicija.

Agilni Aleksandar Ćirić je upravo preciznim udarcima s desne strana doneo prednost Jugoslaviji od dva gola, koja je, kako se kasnije ispostavilo, bila odlučujući zamajac za pobedu našeg tima.

U prvom delu susreta odbrana našeg tima je funkcionisala besprekorno, pa je golman Šoštar retko bio u prilici da interveniše. Međutim, dominacija Hrvata na centarskim pozicijama sprečavala je "plave" da povećaju prednost.

Centar Viktor Jelenić je često bio "pod vodom" i neupotrebljiv u napadu, pa su Jugosloveni šutevima iz daljine nastavili da traže put do mreže.

Sledeća dva pogodka za Jugoslaviju postigao je iskusni Veljko Uskoković, gotovo sa istih pozicija sa kojih je Ćirić savladao protivničkog golmana.

Nas tim je i večaras odlično igrao s igračem više. S obzirom da su teško dolazili u takvu situaciju, "plavi" su svaki napad organizovali veoma oprezno.

U trećoj četvrtini Šapić, Vujasinović i Savić su na pametan način, preciznim šutevima, varali odbranu protivnika i održavali rezultatsku prednost.

Hrvati su do kraja meča bezuspešno pokušavali da preokrenu rezultat, a sve što su uspeli bilo je da u nekoliko navrata, u poslednjoj četvrtini, stignu na domak izjednačenja.

*****

Rekli su ...

"Za razliku od četvrtfinalnog meča sa Slovačkom, danas smo bili veoma koncentrisani. Čak i u trenucima kada nam nije sve polazilo za rukom, igrali smo strpljivo i nismo srljali. Nastojaćemo da i u finalu igramo ovako dobro" (Vladimir Vujasinović, vaterpolista selekcije Jugoslavije).

"Igrači su bili svesni da neće imati pravo na popravni, i zato su bili veoma odgovorni. Hrvatska je ponovo dokazala da zna da igra protiv nas. Iako smo non stop bili u vođstvu, veoma teško smo stigli do pobede" (Nenad Manojlović, selektor jugoslovenske reprezentacije).

"Igrali smo skoro savršeno. Osim meča sa Slovačkom, sve utakmice smo odigrali na vrhunskom nivou i zasluženo smo se plasirali u finale. Publika se i večeras nekorektno odnosila prema nama, ali nas to nije sprečilo da pobedimo" (Aleksandar Šoštar, golman jugoslovenske reprezentacije).

"Besprekorno smo funkcionisali. Delovali smo kao pravi tim i to je, uz odličnu koncetraciju, odlučilo pobednika. I večeras se pokazalo da mi odgovara hrvatski način igre i da sam protiv njih uvek efikasan" Veljko Uskoković, igrač jugoslovenske reprezentacije, strelac dva pogotka protiv Hrvata).

"Bili smo spremni da idemo do kraja. Počeli smo stegnuto, ali smo zato u odbrani bili sjajni. Lavovski smo se borili, uskakali smo jedan za drugog kada je bilo potrebno i kad tako igramo niko nam ništa ne može" (Aleksandar Šapić, igrač jugoslovenske ekipe).

"Odlično smo igrali, ali je protivnik bio bolji. Jugoslavija se ubraja u najbolje svetske timove i nije strašno izgubiti od takvog protivnika. Jesam razočaran zbog poraza, ali sam i ponosan na svoje mlade igrače" (Neven Kovačević, trener hrvatske reprezentacije).

*****

Jugoslovenski vaterpolisti prejaki za hrvatske

Zagreb, HRVATSKA, 23. juna (Tanjug) - Iskusna i snažna reprezentacija Jugoslavije bila je prejaka za hrvatski sastav, ocenjuje danas hrvatska štampa u izveštajima sa sinoćne polufinalne utakmice između Hrvatske i Jugoslavije na Evropskom prvenstvu u vaterpolu u Budimpešti.

Sa učinkom od 36,3 odsto ne može se pobediti protivnik kao što je Jugoslavija, koja na ovom prvenstvu ne zna za poraz, zaključuje "Večernji list", žaleći što je Hrvatka pretpela poraz i pored podrške sa tribina, jer "Mađari nisu oprostili Jugoslovenima preoštru igru protiv njihove reprezentacije". List ocenjuje da su Jugosloveni od početka zaigrali veoma pokretljivo, maksimalno oštro, čak i u odbrani sa igračem manje.

Drugi zagrebacki dnevnik - "Jutarnji list", smatra da je Hrvatska olako propuštala svaku priliku sa igračem više, a da su "sjajni jugoslovenski igrači 'bušili' ionako poroznu hrvatsku odbranu". Doći do pobede u utakmici u kojoj je Jugoslavija kažnjavala svaku grešku, bilo je gotovo nemoguće, zaključuje "Jutarnji list".

Hrvatski selektor Neven Kovačević smatra da su njegovi igrači bili odlični i da su ispunili očekivanja. On kaže da je rezultat bio neizvestan do kraja, da su njegovi igrači stalno bili na korak blizu, ali da im je nedostajao završni udarac. Fižički su jači od nas, a i odbrana im je stvarno jaka, ocenjuje Kovačević.

Hrvatski igrač Mario Oreb priznaje da su Jugosloveni "za nijansu kvalitetniji" i da su zasluženo pobedili.

Selektor Jugoslavije Nenad Manojlović je ocenio da je njegov tim imao veću želju i da je u ovom trenutku iskusniji i kvalitetniji od hrvatskog, najavljujući za sledeću godinu podmlađivanje jugoslovenske reprezentacije.

*****

Italijani redovna mušterija "plavih"

Budimpešta, MAĐARSKA, 23. juna (Tanjug) - Vaterpolo reprezentacija Jugoslavije igraće u finalu 25. prvenstva Evrope protiv nacionalnog tima Italije, ekipe koju su već jednom pobedili u Budimpešti.

"Plavi" su u poslednjem, 5. kolu, A grupe, u meču u kojem rezultat nije predstavljao imperativ, savladali sutrašnjeg rivala sa 9:8.

Taj susret nije bio naročito interesantan, obe ekipe su igrale u laganom ritmu, a Jugoslavija je odlučujuću prednost ostvarila u trećoj četvrtini.

Prvi deo šampionata u glavnom gradu Mađarske Italijani su odigrali veoma loše. Od pet utakmica u grupi izgubili su čak tri. Pored našeg tima, pobedili su ih Mađari sa 10:5 i Španci sa 8:7.

Plasman u četvrtfinale Italija je obezbedila pobedama nad Holandijom (10:4) i Rumunijom (9:4).

U drugoj fazi takmičenja, međutim, Italijani su se razigrali, a na putu do finala pobedili su Grčku sa 7:6 i glavnog favorita šampionata, Mađarsku sa 8:7.

Naš sutrašnji rival u glavni grad Mađarske stigao je kao favoriti iz senke, s novim trenerom i podmlađenim timom. Umesto Ratka Rudića, italijansku ekipu predvodi bivši istaknuti reprezentativac Sandro Kampanja, a za nacionalni tim nastupaju Frančesko Atoliko, Fabio Violeti, Frančesko Postiljone, Leonardo Binki, Fabricio Buonokore, Karlo Silipo, Alberto Angelini, Leonardo Sotani, Goran Fiorentini, Mauricio Felugo, Federiko Mistranđelo, Bogdan Rat, Alesandro Kalkatera, Roberto Kalkatera i Fabio Benčevenga.

U dosadašnjem toku šampionata "azuri" su bili veoma efikasni. Protivničku mrežu zatresli su 54 puta, a prednjačio je Silipo sa 11 golova. Sotani je dao sedam, braća Roberto i Alesandro Kalkatera po šest, a Benčevenga i Rat po pet golova.

Odnos datih i primljenih golova sa igračem više, odnosno igračem manje, je priblizan. Od 52 napada sa igračem više realizovali su 23, a u 54 slučaj a kada su imali igrača manje primili su samo 24 gola.

Posle senzacionalne pobede u polufinalu nad Mađarima njihov selektor Kampanja je izjavio da će italijanski igrači pokušati da na sličan način iznenade i Jugoslaviju.

"Protivniku prepuštamo ulogu favorita. Jugoslavija je odličan tim, i to niko ne osporava. Međutim, i Mađari su bili favoriti pa smo ih pobedili. Finalni meč je specifičan, u kome svaka sitnica može biti odlučujuća.

Nastojaćemo da nametnemo svoj stil igre i ako u tome uspemo imaćemo dobre izglede da trijumfujemo", rekao je italijanski selektor.

Rivalitet sutrašnjih protivnika naročito je bio naglašen tokom druge polovine 80-tih godiina kada su naši reprezentativci vodili pregršt veoma uzbudljivih i neizvesnih duela sa italijanskim vaterpolistima, i iz njih, uglavnom, izlazili kao pobednici.

Nakon uvođenja sportskih sankcija i izbacivanja Jugoslavije sa svih međunarodnih takmičenja Italijani su uspeli da preuzmu primat u svetskom vaterpolu. Predvođeni nekadašnjim jugoslovenskim selektorom Ratkom Rudićem, od 1992. do 1995. godine trijumfovali su na Olimpijskim igrama u Barseloni, na šampionatu sveta u Rimu i na evropskim prvenstvima u Ssefildu i Beču.

Na prethodnom šampionatu Starog kontinenta, održanom u Firenci, Italijani su bili drugi i to im je jedina medalja koju su osvojili posle Olimpijskih igara u Atlanti, gde su bili treći. Na najznačajnijim međunarodnim takmičenjima Italija je do sada osvojila 18 medalja. Tri puta su bili evropski, dva puta svetski i tri puta olimpijski prvaci. U riznici trofeja imaju i pet bronzanih medalja sa evropskih prvenstava, po jednu srebrnu i bronzanu medalju sa svetskih šampionata, a na Olimpijskim igrama jednom su zauzeli drugo i jednom treće mesto.

Od Olimpijskih igara u Sidneju Jugosloveni su četiri puta igrali s Italijanima, i svaki put su zabeležili pobedu. U borbi za treće mesto na završnom turniru Evropske lige u Zagrebu, u decembru prošle godine, "plavi" su "zlatnim" golom Veljka Uskokovića pobedili sa 12:11. Sredinom aprila, na međunarodnom "Uskršnjem turniru" u Nici naš tim je slavio sa 11:6, dok je na Posejdon kupu u Atini, održanom poslednjih dana maja, bilo 9:8 za Jugoslaviju.

Poslednji meč, odigran pre šest dana na tekućem prvenstvu u Budimpešti jugoslovenski vaterpolisti su dobili sa 9:8.

*****

Pred meč Jugoslavija-Italija

Budimpešta, 23. juna (Tanjug) - Selektor vaterpolo reprezentacije Jugoslavije Nenad Manojlović danas je istakao kako je najvažnije da se "plavi" psihički dobro pripreme za finalni meč 25. prvenstva Evrope sutra u Budimpešti protiv nacionalnog tima Italije i da ne razmišljaju puno o protivniku:

"Nije bitno je da li su Italijani jači ili slabiji protivnik od Mađara. Ušli su u finale i to znači da su, uz nas, najbolji na turniru. Zna se i da u finalu nema lakih protivnika i svima nam je jasno kakav nas meč očekuje", istakao je Manojlović.

On je naglasio kako je siguran da će igrači u odlučujući meč ući veoma motivisano i da će dati sve od sebe da jugoslovenskom vaterpolu posle deset godina pauze donesu zlatnu medalju.

Po njegovim rečima, finale će biti treća teška utakmica za našu reprezentaciju u samo četiri dana i naglasio da stručni štab mora nastojati da osveži ekipu:

"Najteže je bilo protiv Slovaka. Igrači su se blokirali i jedva smo pobedili. Na primeru iz tog meča i utakmice koju su Mađari igrali sa nama može se jasno videti koliko je važna psihička priprema. I Mađari i mi smo u te susrete ušli pod velikim pritiskom i to se veoma odrazilo na igru obe ekipe", rekao je jugoslovenski selektor.

Manojlović je naveo da Italija iz dva razloga predstavlja neugodnog protivnika:

"Imaju veoma dobar tim. U stanju su da u finalnim utakmicama pruže više od realnih mogućnosti i dobro se psihički pripremaju za protivnika. Osim toga, jaki su i u radnjama van bazena. Nadam se da u sutrašnjem meču ovaj njihov drugi kvalitet neće doći do izražaja", smatra trener "plavih".

Analizirajući igru Italijana on je naveo da imaju dobru kontru, brze plivače i dobre centre, i da igraju veoma agresivno. Po njegovim rečima, braća Kalkatera su neugodni protivnici, vrhunski kvalitet poseduju i svi ostali vaterpolisti, a Silipa je apostrofirao kao najopasnijeg strelca. Jugoslavija će, kako je rekao, do finala održati dva treninga, jedan danas po podne i jedan sutra ujutru. Na njima će stručni štab nastojati da osveži prvotimce, a već od sutra ujutru će se raditi na dizanju tenzije za finalni susret:

"Održaćemo i dva sastanka na kojima ćemo izanalizirati igru protivnika i ukazati momcima na bitne detalje o kojima moraju voditi računa", rekao je Manojlović.

Ključ uspeha, naveo je on, leži u dobroj igri u odbrani. "Dobra odbrana će nam dati sigurnost i lakše ćemo izdržati početak meča. Uspešna odbrana će nam omogućiti i da se razigramo u napadu. Važno je i da nas ne ponese atmosferai prevalika želja za trijumfom".

Ocenjujući kvalitet ovogodišnjeg šampionata Evrope, jugoslovenski selektor je naveo da su ekipe veoma izjednačene i da o tome najbolje svedoči činjenica da su svi četvrtfinalni mečevi završeni s jednim golom razlike i da je veliki broj utakmica po grupama završen na identičan način:

"Italija je, na primer, u A grupi izgubila čak tri utakmice i u četvrtfinale je ušla kao četvrtoplasirana ekipa, a došla je do finale. To samo potvrđuje da je kvalitet veoma izjednačen i da čak osam ekipa konkuriše za medalje", zaključio je on.

Manojlović je, na kraju, ponovio da ne sumnja da će svi jugoslovenski vaterpolisti u finalnoj utakmici pružiti maksimum i rekao da se nada dobrom rezultatu.


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu