<< Nazad



 

 

JUGOSLAVIJA - Slovačka 8:7

Budimpešta, MAĐARSKA, 21. juna (Tanjug) - Reprezentacija Jugoslavije plasirala se u polufinale 25. Evropskog prvenstva u vaterpolu pošto je večeras u Budimpešti pobedila Slovačku sa 8:7 (2:2,2:2,1:1,3:2).

Utakmica je odigrana pred oko 4.000 gledalaca, u bazenu Alfred Hajoš, a sudili su Petronili (Italija) i Vasilu (Grčka).

Jugoslavija će u polufinalu prvenstva Evrope sutra igrati protiv Hrvatske u 20,15 časova.

JUGOSLAVIJA: Šoštar, Trbojević 1, Zimonjić, Savić 2, Ikodinović, Jelenić, Uskoković, Ćirić, Šapić 3, Vujasinović 2, Vukanić, Peković, Šefik.

SLOVAČKA: Gergelji, Nižnji, Zatovič, Hrošik 1, Veselič, Bruder, Bačo 2, Cipov 1, Mravik, Gurči 2, Harin 1, Kaid, Gogola.

Igrač više: Jugoslavija 9 (4), Slovačka 9 (4).

Golom Dejana Savića tri sekunde pre kraja utakmice Jugoslavija je uspela da pobedi Slovačku i plasira se u polufinale 25. Evropskog prvenstva.

Jugoslovenski reprezentativci su znatno teže nego što se očekivalo izborili plasman među četirinajbolje ekipe na šampionatu. "Plavi" nisu igrali poletno i odgovorno kao što su najavljivali, već su se ceo meč mučili sa slabijim protivnikom.

Posle utakmice većina igrača je naglašavala da su tokom meča imali blokadu i da ništa nije išlo kako su zamišljali. Već na početku susreta se videlo da su Jugosloveni dosta usporeni i da nisu u stanju da povežu redove. Akcije su im bile spore, predvidive, a često su se završavele nepreciznim dodavanjima.

Uprkos tome naši igrači su kontrolisali sitauciju i nisu dozvolili protivniku da previše profitira na njihovim greškama.

Početkom druge četvrtine Šapić je prvi put doveo Jugoslaviju u vođstvo. Nakon toga skoro pet minuta protivnici su igrali fer i prijateljski, bez golova i bez isključenja. Jugoslovenski tim je najneorganizovanije delovao u trećoj četvrtini, igrači su bespotrebno brzali, i olako propuštali svaku priliku da kazne greške protivnika.

"Plavi" su uz dosta napora dolazili u situaciju da postignu gol. Četiri minuta pre kraja Šapić je postigao gol u situaciji kada smo imali dva igrača više i nagovestio pobedu našeg tima.

Slovaci su nakon toga brzo izjednačili, a Vujasinović je preciznim udarcem dva minuta kraja ponovo doneo vođstvo našem timu. Posle izjednačenja Harina 35 sekundi izgledalo je da će se igrati produžeci. Međutim, Jugosloveni su uspeli da u poslednjem napadu primoraju protivničke igrače da zarade isključenje, koje je Savić uspešno realizovao.

*****

Rekli su ...

"Jasno je da ekipa nije bila dovoljno koncentrisana. Videlo se da su svi razmišljali samo o sledećem protivniku i možemo biti srećni što se to nije odrazilo na rezultat" (Nenad Manojlović, selektor jugoslovenske reprezentacije).

"U jednom trenutku uplašio sam se da ćemo izgubiti. Dosta smo se trudili, ali nikako nismo uspeli da povežemo redove. Najvažnije je da smo pobedili, bez obzira što ova pobeda ima gorak ukus" (Aleksandar Šapić, igrač jugoslovenske reprezentacije).

"Bili smo potpuno blokirani. Kako se utakmica bližila kraju osećali smo sve veće opterećenje. Dobro je što protivnik nije umeo da iskoristi naš slab dan" (Vladimir Vujasinović, jugoslovenski igrač).

"Plasirali smo se u polufinale i to je najvažnije. Nema svrhe gubiti vreme na priče šta je sve moglo da bude, da nismo postigli gol u poslednjem napadu. Hrvati su naši sledeći protivnici i moramo se koncentrisati na taj meč" (Dejan Savić, strelac pobedonosnog pogotka za Jugosloaviju).

*****

"Plavi" u polufinalu protiv Hrvata

Budimpešta, MAĐARSKA, 21. juna (Tanjug) - Reprezentacija Jugoslavije će za plasman u finale 25. prvenstva Starog kontinenta igrati protiv nacionalnog tima Hrvatske, s kojim naši vaterpolisti od raspada zajedničke države vode velike borbe za prestiž na svim značajnim međunarodnim takmičenjima. U polufinalni susret jugoslovenski vaterpolisti ulaze kao favoriti, pošto su na šampionatu u Budimpešti pružili mnogo bolje partije od kolega iz hrvatske reprezentacije.

Na prvenstvu u mađarskoj prestonici aktuelni evropski vice-šampioni Hrvati nastupaju u podmlađenom sastavu, pa su već plasmanom među četiri najbolje ekipe na turniru ispunili osnovni cilj.

Iako u prvoj fazi takmičenja nisu blistali, uspeli su da osvoje drugo mesto. Pobedili su Rusiju i Francusku, igrali su nerešeno sa Grčkom i Nemačkom, a jedini, iznenađujući, poraz pretrpeli su od Slovačke.

Hrvatska je na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Sidneju potpuno razočarala i osvojila tek sedmo mesto, pa je njihov selektor Neven Kovačević odlučio da šansu u Mađarskoj pruži i mlađim igračima.

Od reprezentacije su se oprostili golman Siniša Školneković i iskusni Dubravko Šimenc, a osim njih, Kovačević se zahvalio na uslugama i Alenu Boškoviću, Ognjenu Kržiću i Elvisu Fatoviću. U nacionalni tim vratili su se "srebrni momci" iz Firence Teo Đogaš i Slavko Letica, dok je šampionat u Budimpešti prvo veliko takmičenje za Aljošu Kunca, Marija Oreba, Danijela Benića, Tomislava Primorca i Gorana Volarevića.

Osim njih, za Hrvatsku u Budimpešti igraju i Frano Vićan, Ratko Štritof, Mile Smodlaka, Ivo Ivaniš, Samir Barać, Igor Hinić, Vjekoslav Kobešćak i Višeslav Šarić.

Hrvati su u do sada postigli 48 golova (osam po utakmici),a ubedljivo najefikasniji igrač tima je Teo Đogaš, koji sa 13 pogodaka konkuriše i za titulu najboljeg strelca šampionata. Hinić je postigao 7, Barać 5, a Oreb, Šarić, Kobešćak i Letica su se po tri puta upisali u listu strelaca.

Igru našeg sledećeg protivnika karakteriše loša realizacija s igračem više (49:21), ali i dobra igra u odbrani kada protivnik ima brojčano preimućstvo (44:17). Hrvatski selektor Kovačević je rekao da je Jugoslavija u predstojećem meču favorit, ali da to ne znači da se njegov tim unapred odriče pobede.

"Jugosloveni igraju u odličnoj formi. To je iskusna ekipa, koja ume da igra atraktivno, ali i da čuva rezultat kada je to potrebno. Mi, pak, imamo svoje adute i učinićemo sve da se plasiramo u finale", naglasio je Kovačević.

Od raspada SFRJ Hrvatska je redovni učesnik najvećih međunarodnih takmičenja i osvojila je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine i titulu vice-šampiona Evrope u Firenci 1999. godine.

Od Olimpijskih igara u Sidneju "plavi" su dva puta igrali sa Hrvatima. U polufinalu završnog turnira Evropske lige, krajem prošle godine u Zagrebu, hrvatski vaterpolisti su trijumfovali sa 6:5, a naši vaterpolisti su im se krajem maja ove godine, na Posejdon-kupu u Atini revanširali i ubedljivo pobedili sa 10:5.

Jugosloveni i Hrvati su se prvi put sastali na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine. Hrvati su u tom "istorijskom" meču pobedili i plasirali se u polufinale. "Plavi" su se revanširali već na sledećem velikom takmičenju, u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Sevilji 1997. godine.

Na prvenstvu sveta u Pertu, pre tri godine, rezultat je bio 6:6, a na prošlogodišnjoj Olimpijadi u Sidneju skor je, takođe, bio nerešen (4:4).

Na poslednjem evropskom šampionatu, održanom pre dve godine u Firenci, Hrvatska je u četvrtfinalu pobedila naš nacionalni tim sa 9:7 i izbacila ga iz borbi za medalju.

*****

Protiv Hrvata - čvrsto i ozbiljno

Budimpešta, 21. juna (Tanjug) - Selektor jugoslovenske reprezentacije Nenad Manojlović je naglasio da su mečevi sa Hrvatskom uvek bili teški i neizvesni i da očekuje da tako bude i sutra:

"Hrvatska je neugodan protivnik. Imaju stil igre sličan našem, dobro nas poznaju i uvek su odlično motivisani. Mi moramo što pre zaboraviti greške iz susreta sa Slovačkom i vratiti su u ritam koji smo imali tokom takmičenja po grupama", rekao je Manojlović.

Jedan od najboljih jugoslovenskih reprezentativaca Vladimir Vujasinović je izrazio uverenje da će "plavi" u polufinalnoj utakmici ponoviti igre iz takmičenja po grupama i da u tom slučaju pobeda nije daleko:

"Najvažniji je pristup utakmici. Ako se pripremimo za susret sa Hrvatima kao što smo to učinili pred utakmicu s Mađarima uveren sam da ćemo dobro proći. Na žalost, mi sada ne možemo da se programiramo i kažemo kako ćemo sutra biti ozbiljni, koncentrisani i da nećemo praviti gluposti", rekao je Vujasinović.

Najbolji strelac "plavih" Aleksandar Šapić veruje da su protiv Slovaka jugoslovenski vaterpolisti "potrošili" svoje pravo na slab dan i da će već protiv Hrvatske ekipa igrati na vrhunskom nivou:

"Protiv Hrvata uvek teško igramo. O njihovom kvalitetu dovoljno svedoči da su se plasirali u polufinale. To što su podmaldili tim ne znači da su izgubili kvalitet. Ipak, verujem da ćemo sutra igrati mnogo bolje i da ćemo se radovati pobedi", istakao je Šapić.

*****

Dosadašnji rezultati jugoslovenske reprezentacije na Evropskom prvenstvu

A grupa, 1. kolo, 15. jun: Jugoslavija - Španija 9:7.
A grupa, 2. kolo, 16. jun: Jugoslavija - Holandija 10:7.
A grupa, 3. kolo, 17. jun: Rumunija - Jugoslavija 5:11.
A grupa, 4. kolo, 18. jun: Mađarska - Jugoslavija 5:8.
A grupa, 5. kolo, 19. jun: Italija - Jugoslavija 8:9.
ČETVRTFINALE, 21. jun: Jugoslavija - Slovačka 8:7

*****

Rezultati četvrtfinalnih mečeva: Hrvatska - Španija 7:6, Mađarska - Rusija 10:9, Jugoslavija - Slovačka 8:7, Italija - Grčka 7:6.

Polufinale, 22. jun: Jugoslavija - Hrvatska i Italija - Mađarska.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu