<< Nazad



 

 

Jugoslavija - Italija 9:8

Budimpešta, MAĐARSKA, 19. juna (Tanjug) - U poslednjem, 5. kolu, A grupe 25. prvenstva Evrope za vaterpoliste večeras je u Budimpešti reprezentacija Jugoslavije pobedila nacionalni tim Italije sa 9:8 (3:4, 2:2, 3:1, 1:1).

Utakmicu protiv Italije Jugoslavija je odigrala na bazenu Alfred Hajoš, pred oko 3.500 gledalaca, a sudili su Tomić (Hrvatska) i Van Hems (Francuska).

JUGOSLAVIJA: Kuljača, Trbojević, Savić 2, Ikodinović, Jelenić, Uskoković 1, Ćirić 1, Šapić 3, Vujasinović 1, Vukanić, Peković, Janović 1, Šefik.

ITALIJA: Postiljone, Binki 1, Buonokore, Rat 1, R. Kalkatera 3, Mistranđelo, Angelini, Felugo 1, A. Kalkatera 1, Sotani, Silipo 1, Fiorentini, Violeti.

Igrač više: Jugoslavija 6 (4), Italija 5 (2).

Jugoslovenski reprezentativci pobedili su u poslednjem kolu Italijane i s maksimalnim učinkom završili takmičenje u grupi.

"Plavi" protiv Italije nisu igrali punom snagom, pošto su juče pobedili Mađare i osigurali prvo mesto. Utakmica nije bila naročito interesantna. Obe ekipe su meč počele u laganom ritmu, a prvi deo susreta kao da se odvijao po šablonu. Reprezentacija Italije je prividno bila aktivnija, ali su naši igrači posle svakog gola protivnika brzo uspevali da izjednače rezultat. Jugoslovenski reprezentativci su sve do sredine treće četvrtine delovali tromo i bez energije,akcije su im bile spore i lako predvidive. Tek kada su Italijani stekli prednost od dva gola, naši su zaigrali inventivnije, pa je meč dobio na tempu. Jugosloveni su krenuli agresivnije na protivnika, i mnogo ozbiljnije zaigrali u odbrani. Pored toga, razigrao se i naš najbolji strelac Šapić, pa su "plavi" uspeli da ostvari novi trijumf.

U četvrtfinalu evropskog prvenstva Jugoslavija će u četvrtak u 20,15 časova igrati protiv četvrtoplasiranog tima B grupe, Slovačcke.

*****

Rezultati prvog dela takmičenja na EP u Budimpešti

A grupa:

1. kolo: Holandija - Italija 4:10, Jugoslavija - Španija 9:7, Rumunija - Mađarska 5:12.
2. kolo: Italija - Rumunija 9:4, Španija - Mađarska 5:7, Jugoslavija - Holandija 10:7.
3. kolo: Holandija - Španija 0:4, Rumunija - Jugoslavija 5:11, Mađarska - Italija 10:5.
4. kolo: Holandija - Rumunija 6:6, Španija - Italija 8:7, Mađarska - Jugoslavija 5:8.
5. kolo: Rumunija - Španija 5:6, Mađarska - Holandija 10:7, Italija - Jugoslavija 8:9.

Konačna tabela:

1. Jugoslavija  5  5  0  0  47:32 10 
2. Mađarska     5  3  0  1  44:30  8 
3. Španija      5  3  0  2  30:28  6 
4. Italija      5  2  0  3  39:35  4 
5. Holandija    5  0  1  4  24:40  1 
6. Rumunija     5  0  1  4  25:44  1 

B grupa:

1. kolo: Francuska - Rusija 4:13, Nemačka - Grčka 4:7, Slovačka - Hrvatska 10:9.
2. kolo: Hrvatska - Francuska 12:3, Nemačka - Slovačka 9:9, Grčka - Rusija 10:7.
3. kolo: Slovačka - Grčka 8:14, Rusija - Hrvatska 6:8, Francuska - Nemačka 3:11.
4. kolo: Slovačka - Francuska 13:8, Nemačka - Rusija 6:9, Grčka - Hrvatska 7:7.
5. kolo: Rusija - Slovačka 12:8, Francuska - Grčka 9:10, Hrvatska - Nemačka 5:5.

Konačna tabela:

1. Grčka        5  4  1  0  48:35   9 
2. Hrvatska     5  2  2  1  41:31   6 
3. Rusija       5  3  0  2  47:36   6 
4. Slovačka     5  2  1  2  48:52   5 
5. Nemačka      5  1  2  2  35:33   4 
6. Francuska    5  0  0  5  27:59   0 

*****

Parovi četvrtfinala (21. jun)

Hrvatska - Španija
Mađarska - Rusija
JUGOSLAVIJA - Slovačka
Grčka - Italija

*****

"Plavi" protiv Slovaka za polufinale

Budimpešta, MAĐARSKA, 20. juna (Tanjug) - Vaterpolo reprezentacija Jugoslavije sutra će igrati za plasman među četiri najbolje ekipe na 25. prvenstvu Evrope protiv nacionalnog tima Slovačke, koji u poslednjih nekoliko godina postiže sve bolje rezultate na velikim međunarodnim takmičenjima.

Slovački vaterpolo nema tradiciju i istoriju bogatu trofejima kao jugoslovenski, a njihovi igrači nakada ni na jednom takmičenju nisu uspeli da osvoje medalju, čak ni kada su živeli u zajednici sa Česima i igrali za nacionalni tim Čehoslovačke.

Slovačka je od osamostaljenja počela više da investira u vaterpolo, pa je poslednjih godina redovni učesnik završnih turnira prvenstva Evrope.

Na poslednjem šampionatu u Firenci, pre dve godine, Slovačka je zauzela peto mesto u grupi, a jedinu pobedu ostvarila je u duelu sa ekipom Slovenije.

Naš sutrašnji protivnik predstavlja, uz selekciju Grčke, najprijatnije iznenađenje tekućeg prvenstva. U prvom kolu Slovaci su priredili senzaciju i pobedili aktuelnog vicešampiona Starog kontinenta Hrvatsku sa 10:9, i najavili borbu za plasman u četvrtfinale.

Sa glavnim konkurentom za četvrto mesto u B grupi, Nemačkom, igrali su nerešeno 9:9, a pobedom protiv autsajdera Francuske "overili" su plasman među osam najboljih evropskih timova.

Slovaci su u Budimpešti doživeli i dva ubedljiva poraza. Grci su ih pobedili sa 14:8, a Rusi sa 12:8. Iako su zauzeli tek četvrto mesto u svojoj grupi Slovaci su, zajedno sa Grcima, najefikasniji tim na šampionatu.

Na pet utakmiča postigli su čak 48 golova, odnosno 9,6 po meču. Njihovu igru karakteriše slaba realizacija sa igračem više, kao i loša odbrana u situacijama kada protivnik ima brojčanu prednost. U Budimpešti su do sada 43 puta imali igrača više, a postigli su samo 23 gola, dok su njihovi protivnici iz 39 napada postigli čak 26 pogotka.

Selektor slovačke nacionalne selekcije Ladislav Botnik ističe da je zadovoljan učinkom svog tima, koji, kako tvrdi, stiče sve više osobina jake evropske ekipe. Po njegovim rečima, Slovaci su i na ovom šampionatu dokazali da beleže konstantan napredak, ali je naveo da ne polaže velike nade u mogućnost da njegovi igrači iznenade Jugoslaviju i umešaju se u borbu za medalje.

"Jugoslavija ima odličan tim, sastavljen od izvanrednih pojedinaca. Oduvek sam izuzetno cenio kvalitet te reprezentacije. Iako smo autsajderi u tom meču, pokušaćemo da sprečimo protivnika da se razigra i tako izborimo što povoljniji rezultat", izjavio je Botnik.

Ove godine "plavi" su sa Slovackom odigrali tri utakmice i zabeležili dve pobede i jednan nerešen rezultat. Na turniru "Tri star" u Kranju, početkom marta, naš kombinovani tim igrao je nerešeno sa Slovacima 5:5.

Sredinom marta, na kvalifikacionom turniru za plasman na Evropsko prvenstvo, u izraelskom gradu Nataniji, Jugoslavija je pobedila sa 7:6, dok su nedavno, na poslednjoj zvaničnoj proveri pred šampionat u Mađarskoj, na Dunavskom kupu u Bratislavi, "plavi" pobedili Slovake sa 11:9.

Jugosloveni sigurni u svoj kvalitet

Budimpešta, 20. juna (Tanjug) - Osvajanjem prvog mesta u A grupi 25. Evropskog šampionata u Budimpešti jugoslovenski vaterpolisti su istakli kandidaturu za najviši plasman i s optimizmom očekuju početak završnih borbi.

Nasi igrači se mirno, u pozitivnoj atmosferi, pripremaju za sutrašnju četvrtfinalnu utakmicu protiv reprezentacije Slovačke i ističu da se neće opustiti i dozvoliti protivniku da ih iznenadi.

Kapiten "plavog" tima, golman Aleksandar Šoštar, navodi da je Jugoslavija tokom šampionata igrala veoma sigurno i smatra da će tako biti i sutra.

"Staro je pravilo da se ni jedan protivnik ne sme potceniti. Mi smo iskusni sportisti i sigurno je da sebi nećemo dozvoliti tako nešsto. Slovaci ne spadaju u evropski vrh, ali imaju kvalitet i iskoristiće ga ukoliko im to dozvolimo", izjavio je Šoštar.

On smatra da je četvrtfinalni meč veoma važan na psihološkom planu.

"Osim što plasmanom u polufinale dolazimo u poziciju da se borimo za medalju, oslobađamo se i dodatnih pritisaka. Kada se ekipa plasira među četiri najbolje na prvenstvu, niko ne može da joj prebaci da je podbacila", istakao je Šoštar.

Jedan od najboljih svetskih golmana je podsetio da je Jugoslavija ove godine tri puta igrala protiv Slovačke i da je svaki put morala da uloži maksimum da izbori dobar rezultat.

"Sigurno je da smo kvalitetniji, međutim, to sutra moramo dokazati i u bazenu", zaključio je Šoštar.

Dejan Savić tvrdi da Slovačka nije protivnik koji kod "plavih" može izazvati strah i dilemu o konačnom ishodu.

"Poštujemo svakog protivnika, to se podrazumeva. Međutim, svima je jasno ko je bolji. Ukoliko želimo najsjajniju medalju, kojoj se nadam, moraćemo da pobedimo sve rivale do kraja šampionata", naglasio je Savić.

Vladimir Vujasinović, koji u Budimpešti igra izvanredno i ubraja se među glavne kandidate za titulu najkorisnijeg igrača šampionata, smatra da će svi reprezentativci maksimalno spremni ući u predstojeći duel i da će se Jugoslavija sigurno plasirati u polufinale.

"Čim smo obavili posao u meču s Mađarima, okrenuli smo se četvrtfinalu. Skoncentrisali smo se 100 odsto za taj meč i uveren sam da neće doci ni do potcenjivanja protivnika, ni do opuštanja igrača", rekao je Vujasinović.

On je naglasio da ga puno ne brine negativna atmosfera koju Mađari stvaraju oko naše reprezentacije, već smatra da će to dodatno stimulisati naše reprezentativce.

"Ne obaziremo se na negativnu energiju s tribina, a ni na ostale pritiske. Čak mislim da nam to daje dodatnu energiju da istrajemo na putu do konačnog cilja. U meču sa Slovacima publika sigurno neće biti odlučujući faktor", naglasio je Vujasinović.

Selektor našeg nacionalnog tima Nenad Manojlović smatra da pravo dokazivanje tek predstoji.

"Do sada su svi nastojali da stvore što bolju poziciju za ulazak u završne borbe. Međutim, sada ulazimo u fazu kada se greške više ne mogu ispravljati i kada će svaka ekipa igrati najbolje što može, posto niko nema pravo na popravni", rekao je Manojlović.

On nije želeo previše da priča o protivniku naše reprezentacije u četvrtfinalu, Slovačkoj, ali je istakao da Jugoslavija "jednostavno mora dobiti taj meč".



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu