<< Nazad



 

 

JUGOSLAVIJA - Mađarska 8:5

Budimpešta, 18. juna (Tanjug) - U 4. kolu A grupe 25. prvenstva Evrope u vaterpolu večeras je u Budimpešti reprezentacija Jugoslavije pobedila nacionalni tim Mađarske sa 8:5 (2:1, 2:2, 2:1, 2:1).

Utakmica je odigrana po kišovitom vremenu na bazenu Alfred Hajoš, pred oko 5.500 gledalaca, a sudili su Ilijadis (Grčka) i Len (Nemačka).

JUGOSLAVIJA: Šoštar, Trbojević 1, Zimonjić, Savić 2 (1), Ikodinović 1, Jelenić, Uskoković, Ćirić 1, Šapić 1, Vujasinović 2, Peković, Janović, Šefik.

MAĐARSKA: Koš, Sekelji, Marč, Ž. Varga, Kašas 1, Kiš, Benedek 1, Fodor, Štajnmec, Molnar, Biroš 1, T. Varga, Seči.

Igrač više: Jugoslavija 7 (5), Mađarska 14 (3).

Četverci: Jugoslavija 1 (1).

Jugoslovenski reprezentativci večeras su ubedljivo pobedili glavnog kandidata za zlatnu medalju nacionalni tim Mađarske. "Plavi" su veoma motivisano ušli u meč i od početka je bilo jasno da će domaćii teško moći da im se suprotstave.

Strpljivom igrom, pogotovu u odbrani, naši igrači su vrebali greške protivnika, koje su kasnije vešto kažnjavali.

Jugoslovenski reprezentativci su odvažno igrali i u napadu, a često su brzo izvedenim akcijama, uglavnom u trenucima kada su imali brojčanu prednost, lako pronalazili put do mreže.

Na večerašnjoj utakmici "plavi" su, ipak, najviše impresionirali načinom na koji su se branili kada su imali igrača manje u bazenu. Od početka meča odbrana je u tim situacijama funkcionisala besprekorno, a u jednom trenutku Mađari čak nisu uspeli da postignu gol ni kada su imali dva igrača više.

Jugosloveni su dominirali celim tokom utakmice. Brzo su, početkom druge četvrtine poveli sa 4:1 i već tada su imali priliku da deklasiraju rivala. Međutim, Mađari su uspeli nekako da se vrate u meč i smanje prednost Jugoslavije na 4:3. Situacija tada nije bila najpovoljnija za naš tim pošto je najefikasniji igrač "plavih" Šapić isključen iz igre, s pravom zamene.

Jugoslovenski reprezentativci se, ipak, nisu pokolebali već su nastavili da igraju istim tempom. Savić je pred kraj treće četvrtine povisio naše vođstvo na 6:4, a potom je Trbojević jakim i preciznim šutem, na početku poslednje četvrtine, odlučio pobednika.

*****

Rekli su ...

"Ova pobeda je snažan stimulans za celu ekipu. Međutim, sada ulazimo u fazu takmičenja kada je svaka sledeća utakmica najvažnija i zbog toga ne smemo preterano slaviti ovaj uspeh" (Nenad Manojlović, selektor jugoslovenske reprezentacije).

"Konačno smo protiv Mađara odigrali kako treba. Nismo im dozvolili da nas isprovociraju i nismo se obazirali na suđenje. U meč smo ušli rešeni da odgovorimo na svaku provokaciju i da se ne uzbuđujemo preterano zbog toga" (Vladimir Vujasinović, igrač jugoslovenske reprezentacije).

"Dokazali smo da možemo svakoga da pobedimo. Igrali smo čvrsto i veoma organizovano u odbrani. Uz dobru koncentraciju i ne-nasedanje na provokacije protivničkih vaterpolista, to je bio ključ naše pobede" (Aleksandar Šoštar, golman jugoslovenske reprezentacije).

"Mađarski igrač me je uhvatio za nogu. U trenutku kada sam se izvlačio iz njegovog zagrljaja, on je vešto odglumio da je udaren, a sudija je naseo na njegov trik. Žao mi je što nisam mogao da pomogem saigračima, ali na svu sreću oni su bili na visini zadatka" (najbolji strelac "plavih" Aleksandar Šapić o odluci sudije da ga isključi).

"Jugosloveni su zaisti bili dobri, možda i previše čvrsti, ali, razlozi poraza leže u nama. Nisu nam krive ni sudije, već je reč o nekim problemima, o kojima javno ne bih želeo da govorim" (selektor reprezentacije Mađarske Deneš Kemenj).

"Ovakav protivnik se ne može pobediti, ukoliko se propusti toliko prilika sa igračem više" (Gabor Čapo, mađarski igrač).

*****

Iz štampe

Zaslužena pobeda Jugoslovena

Budimpešta, MAĐARSKA, 19. juna (Tanjug) - "Iz tmurnog neba udarac munje", "Za sada fijasko od 'jugosa' može da prođe", "Poraz u finalu grupe", "Repriza Sidneja" - neki su od naslova u današnjoj mađarskoj štampi povodom pobede Jugoslavije nad domaćinima u četvrtom kolu Evropskog prvenstva u vaterpolu.

Listovi ističu zasluženu pobedu "plavih", ali govore i o navodno gruboj igri pojedinih naših vatepolista. U komentarima se ističe da ništa nije izgubljeno, sem prvog mesta u grupi, ali da se propust može nadoknaditi u narednim mečevima.

Celokupna sportska javnost i stručnjaci su ubeđeni da će se sinoćni rivali sresti još jednom - u finalu, kao i na Olimpijskim igrama u Sidneju.

Tako "Mađar hirlap" podseća da su Jugosloveni tada u predtakmičenju pobedili sa 10:9, ali da su zato u polufinalu poraženi (8:7). Ovde se priželjkuje isti ishod, mada do finala treba dobiti još najmanje dva protivnika.

"Nemzeti sport" ukazuje da je poraz izabranika Deneša Kemenja (Denes Kemeny) možda i dobro došao kao otrežnjenje, ali da branilac titule (osvojene pre dve godine u Firenci) više ne sme da poklekne.

"Izgubili smo sa 8:5, ali se svet nije srušio. Mnogi kažu da se neko svetsko takmičenje ne može osvojiti bez poraza. Neka oni budu u pravu. I u Sidneju su nas pobedili Jugosloveni, a onda... Srešćemo se ponovo u finalu", zaključuje pomenuti sportski list.

Mađarski selektor Kemenj je, u izjavi za "Nemzeti sport", naglasio da je bio prinuđen da sastavi nekompletnu ekipu, ali da treba da prizna da su "plavi" ovoga puta bili znatno bolji.

Naš savezni kapiten Nenad Manojlović sebi nije dozvolio da upadne u euforiju.

"Nad Mađarima je bio izuzetno jak pritisak, zbog publike i domaćeg terena, pa su verovatno zbog toga igrali slabije nego obično. Znam da umeju znatno bolje da zaigraju, a mislim da će im ovaj poraz pomoći da se još bolje pripreme. Po meni, oni su i dalje glavni kandidati za zlatnu medalju, a veoma bih se radovao kada bismo se ponovo sreli u finalu", rekao je Manojlović.

*****

Dosadašnji rezultati reprezentacije Jugoslavije na prvenstvu

Prvo kolo, 15. jun: JUGOSLAVIJA - Španija 9:7
Drugo kolo, 16. jun: JUGOSLAVIJA - Holandija 10:7
Treće kolo, 17. jun: JUGOSLAVIJA - Rumunija 11:5
Četvrto kolo, 18. jun: JUGOSLAVIJA - Mađarska 8:5

*****

Trenutna tabela "A" grupe

1. JUGOSLAVIJA  4 4 0 0  38:24  8
2. Mađarska     4 3 0 1  34:23  6
3. Italija      4 2 0 2  31:26  4
4. Španija      4 2 0 2  24:23  4
5. Holandija    4 0 1 3  17:31  1 
6. Rumunija     4 0 1 3  19:38  1



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu