<< Nazad



 

 

Jugoslavija - Španija 9:7

Budimpešta, 15.juna (Tanjug) - U utakmici prvog kola A grupe 25. prvenstva Evrope u vaterpolu danas je u Budimpešti reprezentacija Jugoslavije pobedila nacionalni tim Španije sa 9:7 (2:2,2:1,4:3,1:1).

Utakmica je odigrana pred oko 1.500 gledalaca u bazenu "Alfred Hajoš", a sudili su Ilijadis (Grčka) i Bok (Nemačka).

JUGOSLAVIJA: Šoštar, Trbojević 1, Kuljača, Zimonjić, Savić 1, Ikodinović 1, Jelenić, Uskoković, Chirić 1, Šapić 3, Vujasinović 2, Vukanić, Peković, Janović.

ŠPANIJA: Roljan, Andreo, Markos 1, Gomes 2, Pedrerol, Sains, Peres 1, Molina, Ernandes 2 (1), D.Moro, I.Moro 1, Toril, Baljar, Serkols, Vales.

Igrač više: Jugoslavija 7 (6), Španija 8 (4).

Četverci: Španija 2 (1).

Pobedom nad aktuelnim prvakom sveta Španijom, jugoslovenski vaterpolisti uspešno su počeli takmičenje na 25. prvenstvu "starog kontinenta". Do trijumfa protiv neugodnog rivala "plavi" su došli zahvaljujući sigurnoj igri tokom čitavog meča, pogotovo u situacijama kada su imali igrača više od rivala, kao i u trenucima kada su Španci imali brojčanu prednost.

Naši igrači su počeli utakmicu dosta nervozno i dekoncentrisano, pa u prvih nekoliko napada nisu uspeli da osmisle nijednu uspešnu akciju. Napadi protivnika su, pak, delovali znatno organizovanije, tako da su češće dolazili u situaciju da upute šut na gol Šoštara.

Uprkos tome, "plavi" su u početnom periodu meča uspeli da održe rezultatsku ravnotežu, a krajem druge četvrtine su postepeno preuzeli kontrolu nad igrom. Najpre su zaustavili najboljeg protivničkog igrača, centra Peresa, koji im je do tada stvarao dosta problema, a potom su dobro iskombinovanim napadima često dolazili do povoljnih situacija za šut.

U trećoj četvrtini, golovima Šapića, Ikodinovića i Vujasinovića, jugoslovenski reprezentativci su preokrenuli rezultat i stekli prednost od dva gola koji su uspešno očuvali do kraja.

Jedinu priliku da preokrenu tok meča u svoju korist Španci su imali početkom poslednje deonice, kada su "plavi" usporili ritam, pokušavajući da prednost sačuvaju odugovlačenjem igre. Međutim, čim je protivnik ozbiljnije pripretio, Jugosloveni su ponovo zaigrali angažovano i stigli do prve pobede na šampionatu.

Naši vaterpolisti sledeću utakmicu igraju 16. juna sa Holanđanima, koji su na startu izgubili od Italijana (4:10).

*****

Rekli su ...

"Bila je to teška utakmica, sa velikim opterećenjem za obe ekipe. Presudila je naša bolja realizacija šuta u trenucima kada smo imali igrača više, čak 6:5" (Nenad Manojlović, selektor jugoslovenske reprezentacije).

*****

Iz štampe

Šapić potopio Špance

Budimpešta, MAĐARSKA, 16. juna (Tanjug) - Svi mađarski listovi se slažu da je susret između Jugoslavije i Španije bio najvažniji prvog dana 25. Evropskog prvenstva u vaterpolu, juče svečano otvorenog u Budimpešti.

Najčitaniji dnevnik "Nepsabadšag" (Nepszabadsag) podseća da se radilo o reprizi borbe za bronzanu medalju na Olimpjskim igrama u Sidneju septembra prošle godine i da izabranicima Huana Hanea (Juan Jane) nije pošlo za rukom da se revanširaju "plavima".

"Španci su u svojim redovima imali jednu istinsku havansku "cigaru", ali im ni gorostanski Kubanac Ivan Perez nije pomogao, pošto se lopta ređe nalazila u golu Aleksandra Šoštara, nego njegovog kolege Hesusa Rolana (Jesus Rollan)", zaključuje uticajni list.

"Nemzeti sport" u današnjem broju ističe da je, posle vođstva Španaca (4:3), za preokret najzaslužniji bio Aleksandar Šapić, koji je samo nastavio dobru formu iz Sidneja.

"Šapić je doneo prednost Jugoslovenima, koju su oni, mada s dosta napora, uspeli da zadrže do kraja utakmice", zaključuje sportski dnevnik.


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu