Saopštenja Vlade
Saopštenja ministarstava
Konferencije za novinare
Aktivnosti Vlade
Aktivnosti premijera
Intervju
Domaće teme

 

 

Deklaracija Skupštine Srbije o stanju na Kosovu i Metohiji

BEOGRAD, 31. maja (Tanjug) - Skupština Srbije usvojila je večeras Deklaraciju o stanju na Kosovu i Metohiji, obavezama međunarodne zajednice i Vlade Republike Srbije

Tekst Deklaracije glasi :

1. Ne prihvata se dokument "Ustavni okvir za privremenu samoupravu", jer se njime prejudicira konačno rešenje na štetu državnih interesa SR Jugoslavije, Srbije, Srba i ostalog nealbanskog stanovništva u pokrajini, čime se znatno prekoračuju ovlašhjenja iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

2. Predlaže se specijalnom predstavniku generalnog sekretara UN da u saradnji sa predstavnicima Albanaca, Srba i svih drugih nacionalnih zajednica na Kosovu i Metohiji pristupi reviziji ovog dokumenta, kako bi se obezbedila široka autonomija Kosova i Metohije usvajanjem efikasnih garancija i pouzdanog institucionalnog jemstva prava i sloboda Srba i ostalih nacionalnih zajednica, kako to nalaže Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN.

Ponuđeni Ustavni okvir za privremenu samoupravu na Kosovu i Metohiciji ne garantuje institucionalnu zaštitu sloboda i prava nealbanskih etničkih zajednica.

3. Smatra se da je održavanje izbora na kojima bi učestvovale sve nacionalne zajednice njihov zajednički interes i potvrđuje se da Kfor i UNMIK do sada nisu obezbedili minimalne uslove koji omogućavaju izlazak Srba i ostalog nealbanskog stanovništva na takve izbore. Zahteva se od civilniih i vojnih vlasti Ujedinjenih nacija da bez odlaganja sačine celovit program povratka svih prognanih i izbeglih i pristupe njegovoj realizaciji, kao i da obezbede uslove za bezbedan život svih građana i puno ostvarenje svih ljudskih prava, shodno obavezama iz Rezolucije 1244 SB UN.

4. Smatra se da je potrebna saradnja sa UNMIK-om i OEBS-om u pogledu registracije birača, uključujući tu i sva lica raseljena sa Kosova i Metohije, s tim što učešće u procesu registracije ni u kom slučaju ne prejudicira konačnu odluku o izlasku ili neizlasku na izbore. Ta odluka će zavisiti isključivo od toga da li su ispunjeni pravni i bezbednosni uslovi, kao i povratak u smislu tačke 3. ove Deklaracije.

5. Zahteva se od organa i predstavnika međunarodne zajednice striktno poštovanje i celovita primena Rezolucije 1244 SB UN, a posebno odredbi navedenih u tački 9. tog dokumenta.

Nadležni državni organi treba da nastave saradnju sa UNMIK-om i OEBS-om u vezi sa doslednom i celovitom primenom Rezolucije 1244 SB UN i ovom Deklaracijom.

6. Obavezuje se Vlada Republike Srbije da vodi politiku jačanja veza Kosova i Metohije sa drugim delovima Srbije u cilju očuvanja suvereniteta i integriteta Savezne Republike Jugoslavije, u skladu sa pomenutom Rezolucijom. Posebno se ukazuje na aktivnosti Vlade Republike Srbije u oblasti prosvete, zdravstva, saobraćaja, trgovine, finansija, kulture i državne uprave i zahteva se od Vlade podnošenje redovnih mesečnih izveštaja nadležnim skupštinskim odborima.

7. Insistira se da UNMIK, Kfor i drugi organi i organizacije međunarodne zajednice u najkraćem roku rasvetle sudbinu svih kidnapovanih i nestalih u periodu od dolaska Kfora na Kosovo i Metohiju i njihovim porodicama pruže istinite informacije.

8. Zahteva se zaključenje sporazuma sa Saveznom Republikom Jugoslavijom o statusu misije UNMIK i Kfor na Kosovu i Metohiji.

9. Zahteva se od SB UN da stručno i nepristrasno ocene saglasnost dokumenta "Ustavni okvir za privremenu samoupravu" sa Rezolucijom 1244 SB UN.

Narodna skupština Republike Srbije


Copyright © 2001 - 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu