<< Nazad



 

 

Mijatović predvodi "plave"

Beograd, 27. maja (Tanjug) - Selektorska komisija fudbalske reprezentacije Jugoslavije, u sastavu Ivan Ćurković i Dejan Savićević (Vujadin Boškov u Beograd dolazi tek sutra) saopštila je na današnjoj konferenciji za štampu u hotelu "Hajat ridžensi" kandidate za dve predstojeće kvalifikacione utakmice za Svetsko prvenstvo, protiv Rusije i Farskih Ostrva.

Na spisku, koji je obrazložio Dejan Savićević, nalaze se sledeći igrači:

Golmani: Saša Ilić, Žarko Lučić, Radovan Radaković.

Odbrana: Zoran Mirković, Miroslav Đukić, Goran Đorović, Siniša Mihajlović, Goran Bunjevčević, Milan Obradović, Dragoljub Jeremić (Partizan) i Boban Dmitrović (GAK, Grac, Austrija).

Srednji red: Vladimir Jugović, Ivan Tomić, Dejan Stanković, Nikola Lazetić, Ljubinko Drulović, Ivan Gvozdenović (C.zvezda), Saša Ilić, Vladimir Ivić.

Napad: Predrag Mijatović, Savo Milošević, Mateja Kežman, Goran Drulić.

Susret protiv Rusije, u okviru prve kvalifikacione grupe, igra se 2. juna u Moskvi, a protiv Farskih Ostrva 6. juna u Toršhavenu. U prvoj utakmici protiv Rusije, Jugoslavija je u Beogradu doživela poraz od 1:0.

"Posle širih i temeljnih konstultacija odlučili smo se za ova imena, mada je bilo još pet-šet imena, ali smo od njih odustali iz različitih razloga. Naša osnovna ideja je bila da okupimo iskusne i prekaljene borce za predstojeće meceve, ali smo pružili priliku i devetorici igrača iz domaćih klubova", obrazložio je spisak Savićević, koji će u glomaznom stručnom aparatu imati najdelikatniju funkciju - da komunicira sa igračima i Selektorskom komisijom, kao i stručnim štabom reprezentacije.

Na objavljenom spisku nalaze se dva potpuno nova imena.To su fudbaler Crvene Zvezde Ivan Gvozdenović i Boban Dmitrović iz austrijskog GAK-a. Osim njih, moglo bi se, takođe, reći da se prvi put za zvanične utakmice, pojavljuje i Dragoljub Jeremić iz Partizana.

"Dugo sam pratio igru Dmitrovića, bivšeg igrača beogradskog Rada, koji sjajno igra u Austriji. Njega sam predlagao i ranije da se uključi u nacionalni tim, ali do sada nije bilo moguće da bude na spisku. Mislim da se radi o odličnom igraču", kazao je Savićević.

Selektorska komisija morala je da se odrekne nekoliko poznatih imena iz različitih razloga. Bivši kapiten reprezentacije Dragan Stojković se zahvalio na pozivu, jer u ovom trenutku ne želi da igra za državni tim, dok Slaviša Jokanović i Predrag Đorđević imaju po dva žuta kartona. Zbog povreda na spisku se nisu našli Mladen Krstajić, Darko Kovačević i Igor Duljaj. Dejan Stefanović nije mogao da se odazove pozivu iz privatnih razloga.

"Svi ovi igrači bili bi na našem spisku. Zbog toga smo pozvali trojicu levaka - Gvozdenovića, Dmitrovića i Jeremića, jer želimo da pojačama poziciju na kojoj igraju Krstajić i Đorđević", istakao je Savićević.

Jedan od trenera u reprezentaciji Momčilo Vukotić je zadužen da prati formu igrača iz jugoslovenskih klubova.

"Svi fudbaleri iz domaćeg prvenstva nalaze se u dobroj formi. Mi bolje igrače trenutno nemamo od njih. Šteta je što je Duljaj povređen, jer bi nam dobro došao u ovakvoj utamici", rekao je Vukotić.

Posle povratka Mijatovića u državni tim zanimljivo je ko će poneti kapitensku traku, jer je prethodni selektor Milovan Đorić tu počasnu ulogu dodelio Siniši Mihajloviću.

"Još 1994. godine napravljen je redosled kapitena. Na tom spisku Mijatović se nalazi ispred Mihajlovića", neodređeno je odgovorio na to pitanje član Selektorske komisije Ivan Ćurković.

"Dobro nam je poznata igra Rusije. Mislim da možemo u Moskvi da napravimo dobar rezultat za našu ekipu. Lično se ne plašim te utakmice, jer imamo dobru ekipu", smatra Savićević.

Jugoslovenska reprezentacija će se pripremati u Partizanovom sportskom centru "Teleoptik", gde će u karantinskim uslovima imati sve uslove za dobar rad.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu