<< Nazad



 

 

Crvena zvezda - Partizan 0:1

Ekipa Partizana, pobednik Kupa

Glas javnosti, 10. maj

Ivan Petrović

Beograd, 9. maj - Pehar Kupa Jugoslavije, 9. u istoriji, Partizanu je uručio Saša Ilić! A da Cvenoj zvezdi bude još teže, to se upravo dogodilo u njenoj kući. Zasluženo, jer domaćin nije znao da iskoristi svoje šanse dok su "crno-beli" prigrlili poklon do tada odlučnog Dejana Ilića i jednim potezom njegovog prezimenjaka rešili pitanje pobednika.

Pet minuta kiše uoči 90 minuta derbija za prvi ovosezonski trofej, travu "Marakane" pretvorilo je u klizalište po kojem je lopta prosto letela, ali i naterala igrače obe ekipe da naprave niz grešaka ...

Agresivnija Crvena zvezda upravo je pritiskom terala rivala da pogreši: vezisti Ilić i Lerinc bili su uvek tamo gde je i lopta, presingom su pomagali Gvozdenović i Zorić, u špicu Pjanović i Drulić. Upravo zbog opasnosti od fatalnog tandema crveno-belih, Ljubiša Tumbaković je odlučio da žrtvuje eksplozivnost Ćirkovića zarad mesta za dva klasična štopera Saveljića i Rašovića. Težište igre u prvom delu je konstantno bilo na polovini Partizana, otud i mnogo više uzbuđenja pred golom Radakovića.

Međutim, tri odlične prilike domaćina otišle su u nepovrat, da bi sve do 40. minuta zgrčeni "crno-beli" napokon eksplodirali: odličnu akciju Ilić - Ivić - Jeremić završio je Bečanović udarcem glavom. Pored stative.


Saša Zorić (Zvezda)
"preskače" Branka Bajića

Od tog trenutka, Partizan je zaigrao znatno otresitije, sa mnogo više samopouzdanja, svestan da bi defanzivan kad-tad vadio loptu iz mreže. Prvo je Kociću zapretio Ilijev da bi Saša Ilić grešku Dejana Ilića pretvorio u 0:1. Bolje injekcije za Ivića, Duljaja i ostale nije moglo da bude - Partizan je stigao do rezultatske prednosti i egala na terenu! Tada je reagovao i Muslin, pokušavajući da izmenama prodrma ekipu koja je zbunjena šok golom izgubila nit igre...

Istina, kolosalnu šansu prokockao je Aćimović, međutim, ostaje utisak da Crvena zvezda nije imala snage da se vrati i u život i stigne bar do produžetaka ...

*****



Finale fiudbalskog kupa Jugoslavije

CRVENA ZVEZDA (Beograd) - PARTIZAN (Beograd) 0:1 (0:0)

Stadion: Crvene zvezde. Strelac: Saša Ilić u 65. minutu. Vreme: povremeno pljuskovi. Gledalaca: 30.000. Sudije: Miroslav Radoman. Žuti kartoni: Zorić, Ilić, Aćimović (Crvena zvezda), Duljaj, S. Ilić, Ivić, Jeremić, Bečanović i Saveljić (Partizan).

CRVENA ZVEZDA: Kocić, Zorić, Vitakić, Lerinc (od 79. min. Bošković), Lalatović, Bunjevčević, Gvozdenović, Ilić (od 74. min. Marković), Drulić, Aćimović, Pjanović.

PARTIZAN: Radaković, Rašović, Jeremić, Saveljić, Bajić, Duljaj, Trobok, Ivić, Ilić, Bečanović, Iliev (od 75. min. Delibašić).

*****

"Još pre utakmice tvrdio sam da će meč dobiti ona ekipa koja bude psihološki spremnija i tako se dogodilo. U meč smo ušli sa više htenja od Crvene zvezde, sa više mudrosti, hladnije glave, i to je presudilo. Moj pogodak nije presudan iako jeste odlučujući. On je kruna takvog našeg taktičkog opredeljenja u ovom finalnom meču, kao i kruna velike podrške koju su naši navijači pružili svim igračima Partizanovog tima" (Saša Ilić, kapiten Partizana).

"Bili smo bolji od Zvezde, strpljiviji, čekali smo grešku odbrane "crveno-belih" i dočekali je u 65. minutu, a naš kapiten Saša Ilić je velemajstorskim pogotkom samo stavio tačku na sudbinu ishoda ovog meča" (Vladimir Ivić, fudbaler Partizana).

"Čestitam svim svojim igračima, zaslužili su ovaj trofej, silno su ga želeli, mudro odigrali, striktno se pridržavali naših taktičkih zamisli i, eto, radujemo se mi, a ne Crvena zvezda. Uostalom, to nam je i bio cilj. Pohvalio bih izuzetnu disciplinu u igri našeg tima i kolektivni duh koji je odlučio pobednika" (Ljubiša Tumbaković, trener Partizana).

"Dominirali smo u prvom poluvremenu, ali nismo iskoristili naše šanse. Bilo ih je četiri-pet. U drugom smo popustili, igrali mnogo slabije. Protivnik je postigao pogodak iz jednog od dva ozbiljnija šuta na gol. Posle toga igrali smo stihijski, izgubili "našu igru. Razočaran sam zbog poraza, ali nadam se da to neće uticati na našu igru u nastavku sezone ... Kondicija nije problem, mogli smo da odigramo svih 90 minuta u potrebnom ritmu. Psihološki je ekipa možda bila donekle uzdrmana. Nemam pravi odgovor. Videćemo, razgovaraću sa igračima ... "(Slavoljub Muslin, trener Crvene zvezde).

Povređeno 28 policajaca



Beograd, 10. maja (Tanjug) - U incidentu koji se dogodio uoči finalne utakmice fudbalskog Kupa Jugoslavije, između Crvene zvezde i Partizana, povređeno je 28 pripadnika policije i šest navijača, saopštila je Služba za informisanje Gradskog sekretarijata unutrašnjih poslova.

U saopštenju dostavljenom Tanjugu navodi se da je neposredno pred početak utakmice grupa navijača Crvene zvezde, opremljena motkama, letvama, štanglama, drvenim palicama i drugim predmetima, krenula na protivničku grupu navijača, u nameri da izazove nered.

U cilju sprečavanja sukoba većih razmera sa nesagledivim posledicama, pripadnici policije su intervenisali i priveli 28 izgrednika. Protiv 24 lica su podnete prekršajne prijave, dok je rad sa ostalima u toku, kaže se u saopštenju Službe za informisanje SUP Beograd.

Navodi se da su u neredima navijača ostećena dva službena i 14 privatnih vozila, parkiranih u neposrednoj blizini stadiona Crvene zvezde.

*****

Rezultati svih finalnih utakmica fudbalskog Kupa SR Jugoslavije

1992. PARTIZAN (Beograd) - Crvena zvezda (Beograd) 1:0, 2:2
1993. CRVENA ZVEZDA (Beograd) - Partizan (Beograd) 0:1, 1:0, penalima 5:4
1994. PARTIZAN (Beograd) - Spartak (Subotica) 3:2, 6:1
1995. CRVENA ZVEZDA (Beograd) - Obilić (Beograd) 4:0, 0:0
1996. CRVENA ZVEZDA (Beograd) - Partizan (Beograd) 3:0, 3:1
1997. CRVENA ZVEZDA (Beograd) - Vojvodina (Novi Sad) 0:0, 1:0
1998. PARTIZAN (Beograd) - Obilić (Beograd) 0:0, 2:0
1999. CRVENA ZVEZDA (Beograd) - Partizan (Beograd) 4:2
2000. CRVENA ZVEZDA (Beograd) - Napredak (Kruševac) 4:0
2001. PARTIZAN (Beograd) - Crvena zvezda (Beograd) 1:0

NAPOMENA: Velikim slovima su označeni pobednici finala.

*****

Ranije vesti



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu