<< Nazad



 

 

Strpljenjem protiv Rusa

Beograd, 24. aprila (Tanjug) - Dan uoči kvalifikacione utakmice za Svetsko prvenstvo protiv Rusije, koja se sutra igra na stadionu Crvene Zvezde od 17 časova, u taboru jugoslovenske reprezentacije vlada potpuni mir.

Posle razvedravanja neba nad Beogradom, kao da se i optimizam vratio u redove "plavih", kojima se pobeda nad Rusima nameće kao imperativ.

"Ova generacija nema kompleks ruske reprezentacije, kao što se priča da je to bio slučaj u prošlosti. Prisutni reprezentativci su grupa sjajnih fudbalera, koji mogu da pruže najviše kada je najteže", izjavio je danas selektor jugoslovenske reprezentacije Milovan Đorić.

Đorić je nagovestio da će osnovno pravilo u igri našeg tima biti "strpljivo držati Ruse ispred sebe i ne dozvoliti im da nam uđu iza leđa".

"Nemam dilemu oko sastava tima. Imao sam "u glavi" postavu još kada sam pozivao igrače na pripreme. Neću mnogo odstupiti od sastava koji je igrao u Ljubljani protiv Slovenije, ali nešto ćemo promeniti u koncepciji", istakao je Đorić.

Na današnjem sastanku sa novinarima, pored selektora Đorića, bili su još kapiten Siniša Mihajlović, Savo Milošević i Mateja Kežman. Njihova zajednička ocena je da Jugoslavija jednostavno "mora" pobediti Rusiju. To je, uostalom, više puta tokom priprema ponovio i Đorić.

"Nama odgovara samo pobeda. Svaki drugi rezultat je velika magla, iz koje je teško izaći", naglasio je selektor "plavih".

Đorić je dodao da su reprezentativci dva puta gledali poslednje utakmice Rusije, pa su dobro upoznali način igre sutrašnjeg protivnika.

"Kolega Oleg Romancev je juče ruskim novinarima izjavio da će igrati bez špica, a da će ulogu napadača preuzimati igrači iz sredine terena. Zbog toga se i mi moramo prilagoditi svakoj taktici protivnika", smatra Đorić.

Čini se da jugoslovenski selektor najviše zazire od poslovične ruske upornosti, zbog čega "plavi" moraju do kraja utakmice igrati potpuno koncentrisani.

"Rusija je najbolja ekipa u našoj grupi i mislim da će se glavna borba za prvo mesto u grupi voditi između naše dve selekcije. Zbog toga je sutrašnja utakmica za nas najvažnija u celom ciklusu takmičenja", rekao je kapiten Mihajlović.

On, međutim, smatra da "plavi" imaju načina i snage da pariraju odličnom protivniku. Mihajlović je ocenio da reprezentacija Jugoslavije u svojim redovima ima takvih pojedinaca, koji sami mogu da reše utakmicu.

"Ubeđen sam u našu pobedu. Zato pozivamo navijače da bodre reprezentaciju i da prevaziđu klupske okvire. Sada nam je takva podrška važnija nego ikada ranije", naglasio je Mihajlović.

Interesantnu izjavu je dao najbolji jugoslovenski strelac Savo Milošević:

"Navijači bi sutra trebalo da budu razumniji nego na prethodnim utakmicama, ukoliko ne budemo igrali po njihovom ukusu. Ova utakmica se mora najpre igrati na rezultat, a tek potom gledati da se napravi spektakl", rekao je Milošević.

Centarfor "plave" reprezentacije je uputio poruku navijačima da "navijaju koliko je god moguće jedinstvenije, jer će im njihova podrška sa tribina biti dragocena".

Najmlađi jugoslovenski reprezentativac Mateja Kežman smatra da sutrašnja utakmica predstavlja veliko psihološko opterećenje, s obzirom da se pobeda nameće kao imperativ.

"Rusija igra brz i tvrd fudbal. Kontranapad im je jedno od najubojitijih oružja. Ipak, verujem u naš tim", rekao je Kežman.

Susret između Jugoslavije i Rusije, u okviru prve kvalifikacione grupe, igra se sutra na stadionu Crvene Zvezde sa početkom u 17 časova. Utakmicu će suditi Austrijanac Konrad Plauc.

Utakmica mladih reprezentacija Jugoslavije i Rusije, u kvalifikakcijama za učešće na prvenstvu Evrope, igra se sutra od 14 časova na stadionu Obilića.

*****

RANIJE



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu