<< Nazad



 

 

Budućnost - Partizan 103:75

Vlade Divac uručuje trofej kapitenu Budućnosti Vukčeviću

Prvenstvo Jugoslavije za košarkaše, peta utakmica finala "plej-ofa", Podgorica, JUGOSLAVIJA, 23. maj

BUDUĆNOST (Podgorica) - PARTIZAN (Beograd) 103:75 (21:20, 30:9, 24:19, 28:27). Budućnost je dobila finalnu seriju sa 3:2 i treći put zaredom osvojila titulu šampiona Jugoslavije.

Sportski centar "Morača". Gledalaca: 5.000. Sudije: Jovčić (Beograd), M. Vojinović (Nikšić). Pet ličnih grešaka: u 33. minutu Džejms (Budućnost) i u 37. Bulatović (Partizan).

BUDUĆNOST: Rakočević 18, Milojević 8 (9 skokova), Kuzmanović 15, Tomašević 21, Topić 2, Bakić 7, Pavlović 4, Radonjić 9, Vukčević 7, Radunović 4, Džejms 3.

PARTIZAN: Avdalović 9, Berić 14, Varda 10 (4 skoka), Bulatović 22, Čanak 2, Petrović 8, Gajić 5, Kovač, Glintić, Krstić 5.

SLOBODNA BACANJA: Budućnost 69% (18/26), Partizan 88% (38/43).
DVA POENA: Budućnost 76% (32/42), Partizan 41% (14/34).
TRI POENA: Budućnost 47% (7/15), Partizan 18% (3/17).
SKOKOVI: Budućnost 37 (28+9), Partizan 18 (10+8).
LIČNE GREŠKE: Budućnost 35, Partizan 28.



Podgorica, 23. maja (Politika) - Košarkaši Budućnosti ponovo su prvaci Jugoslavije. Podgoričani su do treće uzastopne šampionske titule stigli u petom finalnom meču "plej-ofa" pred svojim navijačima u sportskom centru "Morača", savladavši Partizan sa 103:75 (21:20, 30:9, 24:19, 28:27).

Budućnost je zasluženo zadržala trofej državnog prvaka, ne ubedljivo kako se očekivalo, jer je izgubila dva od pet mečeva, a i košarkaši Partizana zaslužuju sve pohvale, jer su u finalu pružili dostojan otpor.

U utakmici odluke Budućnost je nadigrala ekipu Partizana, dominirajući u svakom pogledu, o čemu najbolje govori razlika od 28 poena. Partizan je u ovom susretu bio ravnopravan samo u prvoj četvrtini.

Peta finalna utakmica odigrana je u vatrenoj atmosferi pred više od pet hiljada gledalaca. Na momente je među navijačima dva kluba bilo žestokog verbalnog prepucavanja, ali na kraju sve je ipak završeno u najboljem redu, jer su bile preduzete mere visokog policijskog obezbeđenja, tako da se nije desio ni jedan ozbiljniji incident

Sudenje Jovčića i Vojinovića takođe zaslužuje pohvale, pa je i sa te strane utakmice u kojoj se odlučivalo o prvaku Jugoslavije protekla bez problema. Na odgovarajućem nivou bilo je i ponašanje igrača obe ekipe.

Posle susreta kapiten Budućnosti Dragan Vukčević pobednički pehar primio je iz ruku našeg proslavljenog košarkaškog asa Vlade Divca, predsednika Partizana ICN.

Prva četvrtina protekla je u dinamičnoj i obostrano efikasnoj igri Budućnost je uglavnom vodila, ali Partizan se odlično nosio. U samoj završnici ovog dela susreta Partizan je i poveo sa 20:19, ali na kraju četvrtine Budućnost je ostvarila minimalanu prednost.

Očekivalo se da će i druga četvrtina nastaviti u istom tempu, međutim, u igri Partizana nastao je veliki pad. "Crno-belima" ništa nije polazilo za rukom, što se najbolje vidi iz podatka da jeBudućnost ovu četvrtinu dobila rezultatom 30:9.

Budućnost je brzom igrom napravila sjajnu seriju od 15:0 na samom početku druge četvrtine. Košarkaši Partizana delovali su nemoćno, a domaći su prosto briljirali. Prvi poen u drugoj četvrtini "crno-beli" postigli su tek posle četiri minuta i 35 sekundi igre i to iz slobodnih bacanja preko Avdalovića. U 17. minutu Budućnost je već imala prednost od 22 poena razlike (43:21) i tada je postalo jasno da je domaći tim veoma blizu da reši ovaj susret u svoju korist. Podgorički košarkaši kaznili su slabost Partizana u ovom delu utakmice i otvorili sebi put ka konačnom uspehu.

U trećoj četvrtini košarkaši Partizana zaigrali su znatno bolje nego u drugoj. Međutim, to nije bilo dovoljno da vođstvo Budućnosti znatnije smanje.

Iako je rezultatski već bila rešena, utakmica je i u četvrtoj četvrtini odigrana u visokom ritmu.

U 33. minutu zbog pet ličnih grešaka igru je morao da napusti američki centar Budućnosti Džejms. Tada je domaći tim imao prednost od 29 poena (79:50). Malo potom trener domaćih Bogdan Tanjević izvukao je iz igre Tomaševića, Rakočevića i Vukčevića. Na parketu su se našli najmlađi: Bakić, Pavlović, Sekulić i Radunović, koji su sa iskusnim Radonjićem činili petorku Budućnosti. Sa uspehom su, na momente i u velikom stilu igrali poslednjiih pet-šest minuta i efektnim "zakucavanjem" Radunović je povisio i na 31 poen razlike. Mladi Gajić je "trojkom" postavio konačan rezultat.

Najzaslužniji za šampionsku pobedu Budućnosti i ovoga puta bili su Tomašević, Rakočević i Kuzmanović, dok su kod Partizana najbolji bili Bulatović i Avdalović.

Na konferenciji za novinare koja je upriličena odmah posle susreta trener pobedničkog tima Bogdan Tanjević je rekao:

- Ova peta utakmica bila je najbolje naše izdanje u "plej-ofu". Odigrali smo najbolje kada je bilo najpotrebnije. Sve čestitke zaslužuju sudije Jovčić i Vojinović koje su bile na nivou značaja ovog susreta.

Trener Partizana Darko Ruso je rekao:

- Čestitam Budućnosti na zasluženo osvojenoj tituli. Budućnost je bila najbolja tokom celog prvenstva i u "plej-ofu" je pokazala da joj pripada titula šampiona. Čestitam i mojim košarkašima na dobroj igri, međutim, ovoga puta nisu mogli da se uspešno nose sa odličnim Tomaševićem i Rakočevićem. Takođe, za našu podmlađenu ekipu atmosfera u "Morači" je bila preteška.

RANIJE...

Beograd, 20. maja (Tanjug) - U četvrtoj utakmici finala plej-ofa za košarkaše večeras je u Beogradu Partizan savladao podgoričku Budućnost sa 93:76 (26:17, 21:14, 29:18, 17:27) i izjednačio ukupan rezultat u pobedama na 2:2.

Odluka o prvaku Jugoslavije za sezonu 2000/2001. pašće u "majstorici", koja se igra 23. maja u Podgorici.

Večerašnji susret održan je u dvorani "Pionir" pred oko 5.500 gledalaca, a sudili su Belošević i Dimitrijević obojica iz Beograda.

PARTIZAN: Ardalović 5, Petrović 12, Gajić, Kovač, Marković, Berić 30, Varda 6, Glintić 13, Krstić, Bulatović 16, Milisavljević i Čanak.

BUDUĆNOST: Bakić 5, Pavlović 2, Radonjić 12, Rakočević 13, Sekulić 6, Vukčević 13, Radunović, Kuzmanović, Milojević 8, Tomašević 11, Topić i Džejms 6.

Uoči finala plej-ofa malo ko je verovao da će prvak za tekuću sezonu biti dobijen tek posle pete utakmice. Partizan je, međutim, iskoristio prednost domaćeg terena, baš kao i Budućnost u prva dva meča, pa će pehar, namenjen prvaku Jugoslavije, biti dodeljen u "majstorici" u Podgorici za tri dana.

Za razliku od duela pre dva dana, kada su Podgoričani od starta krenuli silovito i ubedljivo rešili prvu četvrtinu u svoju korist, večeras je to učinio Partizan. Upućeniji u košarkaška zbivanja kod nas nisu verovali semaforu, koji je u 8. minutu pokazivao 21:8 za crno-bele. Za osam minuta, dakle, Budućnost je postigla samo osam koševa.

Ubedljivom vođstvu Partizana na poluvremenu činilo se da je doprineo i kriterijum suđenja, na koji su gosti imali zamerke tokom najvećeg dela susreta. Kriterijum možda jeste bio takav da je išao na ruku Beograđanima, ali ni večeras, kao ni pre dve večeri, to nije bio odlučujući faktor, Jer, ko god se iole razume u košarku, nije mogao a da ne primeti kako se na klupi Budućnosti dešavaju zaista čudne stvari.

U trećoj utakmici trener Budućnosti Bogdan Tanjević došao je u sukob sa Igorom Rakočevićem, a večeras je trpeo i uvrede Dejana Tomaševića na svoj račun. Kulminacija nepojmljivih stvari na klupi gostujućeg tima dogodila se u 26. minutu. Pri vođstvu Partizana od 65:36 Tanjević je najpre iz igre izvadio Tomaševića, a nedugo zatim i Rakočevića. Kapetan je, dakle, prvi napustio brod koji tone. Predao se iako je ostalo da se igra još čitavih 14 minuta.

Bez obzira koliko bio nezadovoljan suđenjem, poznati stručnjak nije smeo tako da postupi iz više razloga. Prvo, što je time umanjio značaj ove predstave, zatim što je kod svojih igrača doveo sopstveni autoritet u pitanje, jer pitnaje je koliko će mu oni verovati u buduće i na kraju, svojim gestom omalovažio je trud protivnickcog tima.

Sudije jesu, bez sumnje, grešile. Najveću grešku učinile su kada je Petrović udario glavom Vukčevića. Bio je to prekršaj za isključenje, bez pogovora. Ali, sudije nisu imale devet skokova manje od Partizana, nego Budućnost. Sudije nisu promašile 13 slobodnih bacanja i na kraju, nisu one imale procenat od samo 47 odsto.

S druge strane, Partizan je pokazao znatno veću borbenost ali i kolektivnost. Odnos asistencija 19:5 u korist crno-belih, najbolje ilustruje njihov način razmišljanja u igri. Svako ko je u igri ima pravo na loptu, što sa igračima Budućnosti nije bio slučaj. kada se tome doda da je Partizan slobodna bacanja šutirao 80, za dva poena 50 i trojke 54 odsto, onda Budućnost, ipak, ne može tražiti razloge svog poraza u suđenju.

RANIJE...

Prvenstvo Jugoslavije za košarkaše, finale "plej-ofa", treća utakmica, Beograd, JUGOSLAVIJA, 18. maj

PARTIZAN (Beograd) - BUDUĆNOST (Podgorica) 90:76 (13:24, 30:13, 19:18, 28:21).

Dvorana: "Pionir". Gledalaca: 3.700. Sudije: Bubalo (Beograd) i Nešković (Kraljevo). Pet ličnih grešaka: Čanak u 33, Avdalović u 34, Petrović u 35, Bulatović u 36, Varda u 40 (Partizan), Milojević u 32, Topić u 37. minutu (Budućnost).

PARTIZAN: Avdalović 9 (jedna "trojka"), Petrović 9, Gajić (1), Kovač 2, Berić 20 (1), Varda 13, Glintić 5, Krstić 2, Bulatović 11 (1), Milisavljević, Čanak 10 (1).

BUDUĆNOST: Bakić 4, Pavlović, Radonjić 9 (1), Rakočević 12, Sekulić, Vukčević 8, Radunović, Kuzmanović 9 (1), Milojević 11, Tomašević 8, Topić 8 (2), Džejms 7.

Politika, 19. maj

Beograd, 18. maj - Predsednik Partizana Vlade Divac rekao je juče po dolasku na beogradski aerodrom da je došao da vidi "crno-bele" u njihove dve utakmice protiv Budućnosti u Beogradu i oni su se potrudili da drugog susreta sa šampionom u "Pioniru" i bude. Posle tri godine posta u duelima sa Podgoričanima, Partizan je najzad slavio pobedu, smanjivši na 2:1 u finalnoj trci za titulu prvaka Jugoslavije - 90:76 (13:24, 30:13, 19:18, 28:21).

Sledeći meč je sutra u 20 časova, a potencijalna "majstorica" u sredu u Crnoj Gori.

Šampion je nedavno u gostovanju Radničkom izgubio jedan ligaški okršaj posle 51 uzastopne pobede, a sinoć je, prvi put otkako je zvanično najbolji tim u državi, poražen u "plej-ofu". Partizan je neočekivano trijumfovao, vrlo ubedljivo, uprkos nekompletnom sastavu i praktično polupraznoj dvorani, u pojedinim periodima nadigravši rivala kao što nisu ni neki velikani u Evropi ove sezone.

Početak nije najavljivao uzbuđenja: predvođena Igorom Rakočevićem, Budućnost je napravila seriju od 15:2 i prvu četvrtinu završila sa 11 poena prednosti. "Crno-bele" su u život vratili, posle ulaska sa klupe, Petrović i Gajić. Naletom od 9:0 domaći su prišli na "minus dva" (24:22), Podgoričane je u tim trenucima držao Kuzmanović, ali u 18. minutu "trojkom" Nenada Čanka Partizan je izjednačio (34:34). Drugih deset minuta dobio je sa 30:13...

U drugom poluvremenu Partizanu je put do pobede utro njegov najbolji igrač u "plej-ofu" Ratko Varda, sa dve "trojke", od kojih je prva donela "plus 16" u 28. minutu (60:44), a druga stabilizovala igru kada je Budućnost opasno zapretila smanjivši na 63:57. Odmah potom Beograđani su stigli i do maksimalnih 17 poena viška (81:64 - 34. minut).

Budućnost je u drugom poluvremenu propustila da kazni Partizanove probleme sa faulovima (petorica izašli sa pet ličnih grešaka), ali njen učinak se najbolje vidi iz statistike dva najbolja igrača: Dejan Tomašević je postigao samo jedan koš iz igre što mu se godinama nije desilo, a Rakočević sa svojih 12 pogodaka u prvoj četvrtini bio je najefikasniji u redovima šampiona.

"Crno-beli" su čak šest puta efektno zaustavili šuteve podgoričkih igrača (Glintić tri, ali najatraktivnija bila Vardina "rampa" Amerikancu Džejmsu). Njihovu igru još impresivnijim čini to što je kapiten Berić bio ispod svog nivoa ("trojke" 7-1), a osim povređenog Markovića gotovo da nije igrao ni Milisavljević, koji je ušao pred kraj zbog izlazaka saigrača.

Nepunih 4.000 navijača je ipak bilo bučno u podršci svojim ljubimcima, ali i često u vređanju gostiju, čiji trener Tanjević je rekao da je Budućnost u "Pioniru" imala uslove za igru. Na terenu se desilo nekoliko sitnih čarki, ali i još jedan nesportski potez Dejana Tomaševića, koji je u jednom duelu, ležeći na parketu, nogom udario Bulatovića.

- Pobeda mi je posebno draga jer je prva posle 13 uzasotpnih poraza od Budućnosti, rekao je Darko Ruso, trener "crno-belih", koji je proteklih dana govorio da bi Podgoričane "samo trebalo načeti". - Protivnik će u nedelju sigurno igrati bolje, ali mi ćemo imati još više energije. Nadam se da će hala biti puna i da će Marković moći da stegne zube.

- Jedna dobra četvrtina je bila nedovoljna protiv odličnog Partizana, kazao je Bogdan Tanjević. - Opustilo nas je i lako vođstvo. Imali smo još "benzina" i u poslednjoj četvrtini, ali su igrači pali u moralu, nisu navikli da gube.

RANIJE...

Prvenstvo Jugoslavije za košarkaše, finale "plej-ofa", druga utakmica, Podgorica, JUGOSLAVIJA, 15. maj

Budućnost (Podgorica) - Partizan (Beograd) 87:70 (22:16, 26:25, 24:10, 15:19)

Dvorana: Sportski centar "Morača". Gledalaca: 3.500. Sudije: Šutulović (Podgorica) i Milojković (Beograd).

BUDUĆNOST: Bakić 6 (dve "trojke"), Pavlović, Radonjić 6 (2), Rakočević 19 (2), Sekulić, Vukčević 10 (2), Radunović, Kuzmanović 7 (1), Milojević 13, Tomašević 12, Topić 7, Džejms 6.

PARTIZAN: Avdalović 8, Petrović 12 (1), Gajić 3, Kovač, Marković 2, Berić 5 (1), Varda 17, Glintić 2, Krstić, Bulatović 16, Milisavljević, Čanak 7 (1).

Podgorica, 15. maj - Košarkaši Budućnosti dobili su i drugi meč na svom terenu protiv beogradskog Partizana i sa 2:0 u pobedama vode u finalnoj seriji "plej-ofa". Podgoričani su obavili veliki deo posla i treba im još samo jedan trijumf da biu osvojili treću uzastopnu titulu prvaka Jugoslavije. Prvu priliku za to imaće već u petak u beogradskoj hali "Pionir".

U prvih pet minuta vođena je izjednačena borba. U 6. minutu Budućnost je stvorila prvu značajniju prednost (13:8) koju je do kraja četvrtine uspela da uveća (22:16).

Kao i u prvom susretu, najboljeg igrača gostiju Miroslava Berića čuvao je Milenko Topić. Ovaj potez trenera Budućnosti Bogdana Tanjevića pokazao se kao pun pogodak, jer je Topić Berića ponovo stavio "u džep". Berić je u prvoj četvrtini postigao samo dva poena i to u 7. minutu iz slobodnih bacanja.

U 14. minutu Budućnost je ostvarila do tada najveću prednost - 32:21. Partizan je uspeo veoma brzo da se vrati u meč i nešto kasnije svede razliku na samo 2 poena - 34:32.

"Crno-beli" su uspeli i da povedu sa 41:40, ali je u finišu nastupio momenat koji je možda i odlučio pobednika. Posle kontranapada Partizana, sudije su dosudile ličnu grešku Beriću u napadu. Partizanov igrač je burno reagovao, pokušavajući da se obračuna sa sudijom Milojkovićem. Burno je reagovalo i rukovodstvo Partizana. Epilog: Berić je isključen, a klupi Partizana dodeljena je tehnička greška.

Posle isključenja Berića, gostujući igrači su postali nervozniji, što se ogledalo u većem broju grešaka u završnici napada. Ekipa Budućnosti je to vešto koristila, organizujućii brze kontranapade. U 27. minutu domaćini su dostigli najveću prednost u ovom susretu - 70:43.

U završnici susreta igrači Budućnosti su se malo opustili, tako da su "crno-beli" uspeli da ublaže poraz.

Dva minuta pre kraja zbog prigovora sudiji iz igre je isključen i centar Podgoričana Dejan Tomašević.

Najbolji u ekipi Budućnosti bili su Rakočevic i Tomaševic, a kod Partizana Varda i Bulatović.

RANIJE...

Prvenstvo Jugoslavije za košarkaše, finale plej-ofa, prva utakmica, Podgorica, 13. maj

Budućnost (Podgorica) - Partizan (Beograd) 92:73 (23:11, 24:21, 26:15, 19:26)

Dvorana: Sportski centar "Morača". Gledalaca: 4.000. Sudije: Bubalo (Beograd) i Nešković (Kraljevo).

BUDUĆNOST: Bakić 6, Pavlović, Radonjić 11 (2), Rakočević 25 (3), Sekulić, Vukčević 7 (1), Radunović, Kuzmanović 7 (2), Milojević 2, Tomašević 22, Topić 4, Džejms 8.

PARTIZAN: Avdalović 1, Petrović 9, Gajić 1, Kovač, Marković 8 (2), Berić 15 (2), Varda 12 (1), Glintić, Krstić, Bulatović 7, Milisavljević, Čanak 19 (1).

Podgorica, 13. maj - Košarkaši Budućnosti opravdali su ulogu favorita i u prvoj finalnoj utakmici plej-ofa pobedili Partizan sa 19 poena razlike 92:73 (23:11, 24:21, 26:15, 19:26). Budućnost je pružila odličnu partiju, dok je ekipa Partizana u većem delu susreta igrala ispod svojih pravih mogućnosti.

Od 6. minuta, kada je došla u prvo vođstvo, Budućnost je rezultatski dominirala. Podgoričani su na odmor otišli sa 15 poena prednosti. Vođstvo Budućnosti se i dalje uvećavalo tako da je u samoj završnici treće četvrtine dostiglo 26 poena i tada je konačno postalo jasno da je pitanje pobednika u finalnom susretu plej-ofa rešeno.

Budućnost je zasluženo slavila, najviše zahvaljujući dobroj odbrani na najboljem igraču "crno-belih" Miroslavu Beriću i odličnim ofanzivnim rolama Igora Rakočevića i Dejana Tomaševića.

Druga utakmica igra se 15. maja, takođe u Podgorici.

RANIJE...

Treći susreti "plej-of" polufinala prvenstva Jugoslavije za košarkaše (4. maj)

LOVĆEN (Cetinje) - BUDUĆNOST (Podgorica) 70:82. Ekipa Budućnosti se sa 3:0 u pobedama plasirala u finale "plej-ofa".

HEMOFARM (Vršac) - PARTIZAN (Beograd) 69:71. Ekipa Partizana se sa 3:0 u pobedama plasirala u finale "plej-ofa".

Košarkaši Partizana plasmanom u finale obezbedili su učešće u Evropskoj ligi iduće sezone. Oni će biti drugi predstavnik Jugoslavije, uz Budućnost.

Dva naša najbolja tima u finalu će igrati do tri pobede. Prva dva meča su u Podgorici, treći i eventualni četvrti u Beogradu, a potencijalna "majstorica" bila bi opet na parketu Budućnosti. Serija počinje 13. maja.

RANIJE...

Drugi susreti "plej-of" polufinala prvenstva Jugoslavije za košarkaše (1. maj)

Budućnost (Podgorica) - Lovćen (Cetinje) 92:86. Budućnost vodi sa 2:0 u pobedama. Sledeća utakmica se igra 4. maja na Cetinju.

Partizan (Beograd) - Hemofarm (Vršac) 73:66. Partizan je poveo sa 2:0 u pobedama. Sledeći susret igra se 4. maja u Vršcu.

Polufinale "plej-ofa" igra se na tri dobijene utakmice.

RANIJE...

Prvi polufinalni susreti "plej-ofa" prvenstva Jugoslavije za košarkaše (29. april)

Budućnost (Podgorica) - Lovćen (Cetinje) 99:67
Partizan (Beograd) - Hemofarm (Vršac) 86:83

Druge utakmice polufinala "plej-ofa" igraju se 1. maja.

RANIJE...

Beograd, 26. april - U trećim, odlučujućim utakmicama četvrtfinala "plej-ofa" prvenstva Jugoslavije za košarkaše postignuti su sledeći rezultati:

FMP Železnik (Beograd) - Hemofarm (Vršac) 85:88. Hemofarm se sa 2:1 u pobedama plasirao u polufinale "plej-ofa"

Partizan (Beograd) - Radnički (Beograd) 92:72. Partizan se sa 2:1 u pobedama plasirao u polufinale "plej-ofa".

U polufinalu "plej-ofa" prvenstva Jugoslavije za košarkaše sastaju se Partizan - Hemofarm i Budućnost - Lovćen.

RANIJE...

Beograd, 23. april - U drugim utakmicama četvrtfinala plej-ofa prvenstva Jugoslavije za košarkaše večeras su postignuti sledeći rezultati:

Vojvodina (Novi Sad) - Budućnost (Podgorica) 89:99. Budućnost se sa 2:0 u pobedama kvalifikovala u polufinale plej-ofa.
Hemofarm (Vršac) - FMP Železnik (Beograd) 76:74
Zdravlje (Leskovac) - Lovćen (Cetinje) 74:78. Ekipa Lovćena se sa 2:0 u pobedama plasirala u polufinale.
Radnički (Beograd) - Partizan (Beograd) 86:89

RANIJE...

Beograd, 21. april - U prvim utakmicama četvrtfinala plej-ofa prvenstva Jugoslavije za košarkaše večeras su postignuti sledeći rezultati:

Lovćen (Cetinje) - Zdravlje (Leskovac) 98:89
Budućnost (Podgorica) - Vojvodina (Novi Sad) 116:66
FMP Železnik (Beograd) - Hemofarm (Vršac) 84:81
Partizan (Beograd) - Radnički (Beograd) 75:85

U naredno kolo plasiraće se ekipa koja prva dobije dve utakmice.

*****

Prvenstvo 2000/01 - Regularni deo sezone


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu