<< Nazad



 

 

Povratak Mijatovića u državni tim

Beograd, 19. aprila (Tanjug) - Selektor fudbalske reprezentacije Jugoslavije Milovan Đorić saopštio je danas imena kandidata za sastav državnog tima, koji će 25. aprila u Beogradu igrati protiv Rusije u kvalifikacijama za učešće na Svetskom prvenstvu 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji.

Đorić se opredelio za sledeće igrače:

Golmani: Saša Ilić (Čarlton), Radovan Radaković (Partizan), Saša Stevanović (OFK Beograd).

Odbrana: Nikola Lazetić (Fenerbahče), Ivan Dudić (Benfika), Mladen Krstajić (Verder), Dejan Stefanović (Vitese), Miroslav Đukić (Valensija), Goran Bunjevčević (Crvena zvezda), Siniša Mihajlović (Lacio).

Sredina: Slaviša Jokanović (Čelzi), Dejan Stanković (Lacio), Vladimir Jugović (Inter), Predrag Đorđević (Olimpijakos), Ivan Tomić (Alaves) i Vladimir Ivić (Partizan)

Napad: Predrag Mijatović (Fiorentina), Savo Milošević (Parma), Goran Drulić (Crvena zvezda) i Mateja Kežman (PSV Ajndhoven).

Jugoslovenska reprezentacija se takmiči u prvoj kvalifikacionoj grupi sa Slovenijom, Švajcarskom, Farskim Ostrvima, Luksemburgom i Rusijom.

U dosadašnje tri utakmice Jugoslavija je osvojila pet bodova. Pobedila je Luksemburg sa 2:0, dok je protiv Švajcarske i Slovenije igrala nerešeno.

U odnosu na ekipu koja je igrala u Ljubljani protiv Slovenije, Đorić je izvršio, kako je rekao na današnjoj konferenciji za novinare, značajne promene. Zamenio je dva golmana - Aleksandra Kocića i Žarka Lučića, a poverenje ukazao Saši Iliću, koji brani u Engleskoj, Radakoviću iz Partizana i Stevanoviću iz OFK Beograda.

Među pozvanim reprezentativcima nema Darka Kovačevića, zbog incidenta u Ljubljani i odbijanja da se izvini selektoru, kao i Igora Duljaja, koji je juče u prvenstvenom susretu protiv Zete teže povređen.

Đorić nije pozvao ni kapitena Partizana Sašu Ilića, koga je posle utakmice u Ljubljani čak najavljivao u prvoj postavi. Selektor je procenio da Ilić trenutno nije u reprezentativnoj formi. Zoran Mirković, takođe, nije pozvan, pošto u poslednje vreme ne igra za svoj klub Fenerbahče.

Posle dužeg vremena u reprezentaciju su se vratili prvotimac Benfike Dudić i golman Čarltona Ilić, kao i Tomić. Tomić je, zapravo, uz golmane Radakovića i Stevanovića, praktično, prvi put pozvan da igra za reprezentaciju u jednom zvaničnom takmičenju.

U tim se vraća i Predrag Mijatović, koji je u dogovoru sa Đorićem "preskočio" utakmice protiv Švajcarske i Slovenije.

"U odnosu na tim koji je igrao u Ljubljani protiv Slovenije doći će do samo jedne izmene, plus golman. Gledao sam Ilića kako brani za Čarlton protiv Mančester junajteda pred 50.000 gledalaca, i mogu reći da je on najbolji jugoslovenski golman. Ilić će sigurno braniti protiv Rusije", rekao je Đorić.

Jugoslovenski selektor izneo je puno pohvala na račun novog čuvara mreže "plavih". Naveo je da Ilić sjajno izgleda, odlično se postavlja i boksuje loptu, kao i da precizno igra nogom.

"Mislim da smo našli bolja rešenja sa golmanima nego što smo ih imali na prethodne dve utakmice. Kocić je bio izložen pritisku, pa smo rešili da ga poštedimo", istakao je Đorić.

Naš stručnjak smatra da Jugoslaviju čeka teška i neizvesna utakmica. U slučaju pobede nad Rusijom, Jugoslavija bi se, prema Đorićevom mišljenju direktno plasirala na Svetsko prvenstvo. Svaki drugi rezultat uključio bi dosta kombinatorike.

"Jugoslavija, u celini, ima bolji tim od Rusije, uz sva uvažavanja protivnika. Smatram da je samo jedan deo njihovog tima bolji od našeg, a da su dva dela našeg tima kvalitetnija", rekao je Đorić, ali je izbegao da kaže gde je ko u prednosti.

Okupljanje reprezentativaca počinje već sutra, a naš nacionalni tim će biti kompletiran u nedelju popodne. Svi treninzi reprezentacije, prema najavi Đorića, biće zatvoreni za javnost. "Plavi" fudbaleri će raditi jednom dnevno.

Utakmica Jugoslavija - Rusija igra se u sredu, 25. aprila, na stadionu Crvene zvezde, sa početkom u 17,00 sati.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu