<< Nazad



 

 

JUGOSLAVIJA - Rusija 7:6

Nezaustavljiv: Aleksandar Šapić

Sportski žurnal, 17. april 2001.

Dejan Stevović

Nica, 16. aprila - U finalu 18. uskršnjeg turnira u Nici Jugoslavija je u odličnoj utakmici pobedila Rusiju sa 7:6. Rival je bio samo bez Stratana, dok je naš tim bio bez igrača koji igraju u inostranstvu: Vujasinovića, Savića, Trbojevića, Ikodinovića i Maljkovića, što trijumfu daje još veći značaj.

Selektori Manojlović i Kabanov su mnogo isprobavali, ali su vodili računa o konačnom rezultatu. Rusi su igrali snažan presing, redovno na ivici isključenja, ali su za takvu igru naši imali lek.

U napadu je, na početku, bio raspoložen Uskoković, srednji deo je bio u znaku Šapića, a završnica u dominaciji Jelenića, veerovatno našeg najboljeg igrača na turniru. Odbrana je bila konstantno veoma dobra. Šoštar, Zimonjić i Ćirić su držali sve konce u svojim rukama. Ukratko, naš tim nije imao slabog igrača. Treba istaći i Vasovića i mladog Gojkovića.

Na turniru je treća bila Rumunija, koju su "plavi" u polufinalu pobedili sa 12:6, četvrta Slovenija koja izuzetno napreduje. Slede Italijani koji su razočarali, pa Holanđani, Nemci i domaćini Francuzi.

Više od činjenice da su "plavi" pobednici raduje ukupan utisak koji su ostavili u Nici. U svakom pogledu naš tim je delovao izuzetno profesionalno, na treningu, u bazenu i van njega. Zadržana je atmosfera iz prošle godine kada su osvojili olimpijsku bronzu i to na početku priprema za nikad težu sezonu može samo da raduje ...

... Očekuju se i naši igrači iz inostranstva. Prvi bi trebalo da se priključi Ikodinović. Manojlović će sigurno proširiti spisak i igračima koji sada nisu bili u prvom planu kao što su: Janović, Nikić, Nikolić, Gocić ...

Što se tiče mladih igrača Gojković, Udovičić i Jokić su se uklopili bez greške u rad reprezentativnog pogona. Izgarali su u igri, nametnuli se ponašanjem svojstvenim mladim igračima koji žele da uče od starijih, da prihvate kritiku i pohvale saslušaju čvrsto stojeći na zemlji. Bilo je trenutaka kada su iskusni igrači glasno bodrili i hvalili mlade snage našeg vaterpola pred kojima je, uz mnogo rada, svetla budućnost ...

... Posla ima dovoljno, nijedan sport nema toliko obaveza ove godine. Ne pamti se da su ikada evropsko i svetsko prvenstvo u jednom sportu bili u samo 45 dana. To je bruka LEN i Fine, ali kako se iz ove kože ne može "plavima ne ostaje ništa drugo nego da igraju kako znaju za medalje.

Svi rezultati "plavih" na 18. uskršnjem turniru u Nici

A grupa: JUGOSLAVIJA - Slovenija 11:1
A grupa: JUGOSLAVIJA - Holandija 12:9
A grupa: JUGOSLAVIJA - Italija 11:6

Konačna tabela: JUGOSLAVIJA 6 bodova, Slovenija, Italija i Holandija po dva boda.

Polufinale: JUGOSLAVIJA - Rumunija 12:6

FINALE: JUGOSLAVIJA - Rusija 7:6 (2:1, 1:2, 2:1, 2:2). Strelci: Jelenić (3), Uskoković (2) i Šapić (2) za Jugoslaviju; Gorškov (2), Kozlov (1), Jerisov (1), Zakirov (1) i Garbuzov (1) za Rusiju.

Najbolji strelac turnira je Aleksandar Šapić sa 17 golova.

Svi pobednici Uskršnjeg turnira

1984: SAD
1985: Nemačka
1986: Italija
1987: SSSR
1988: Australija
1989: SSSR
1990: SSSR
1991: SSSR
1992: Španija
1993: Španija
1994: Italija
1995: Mađarska
1996: Italija
1997: Italija
1998: Rusija
1999: Italija
2000: Italija
2001: JUGOSLAVIJA


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu