<< Nazad



 

 

Budućnost - Partizan 87:72

Vršac, 8. aprila (Tanjug) - Košarkaši Budućnosti iz Podgorice osvojili su Kup Jugoslavije, pošto su večeras u Vršcu, u finalnoj utakmici završnog turnira, savladali ekipu beogradskog Partizana sa 87:72 (29:19, 21:20, 16:21, 21:12).

Utakmica je odigrana u dvorani "Milenijum", pred oko 4.000 gledalaca, a sudili su Bubalo (Beograd) i Nešković (Kraljevo).

BUDUĆNOST: Bakić, Obradović 3, Radonjić 11, Rakočević 18, Sekulić, Vukčević, Radunović, Kuzmanović 14, Milojević 9, Tomašević 21, Topić 9 i Džejms 2.

PARTIZAN: Koton, Petrović 11, Gajić 3, Kovač, Marković 4, Berić 27, Varda 5, Glintić 2, Krstić, Bulatović, Milisavljević 11 i Čanak 9.

Najkvalitetniji košarkaški kolektiv u Jugoslaviji - Budućnost iz Podgorice - osvojio je prvi trofej u sezoni 2001. U finalnoj utakmici nacionalnog kupa Podgoričani su zasluženo savladali Partizan, jer su tokom svih 40 minuta pokazali više od rivala.

Iznenađujuća je, međutim, činjenica da su Podgoričani do trofeja stigli znatno teže nego što se očekivalo. Krajnji rezultat ne odslikava na pravi način ono što se dešavalo na terenu velelepne dvorane u Vršcu.

Skoro do same završnice vladala je rezultatska neizvesnost, da bi tek u finišu kvalitet košarkaša Budućnosti došao do izražaja.

Za razliku od Podgoričana, Partizan je nadmašio trenutne mogućnosti. Bez Bulatovića i Kotona, sa rovitim Čankom, crno-beli su dugo održavali ravnotežu, čak duže nego što se pretpostavljalo s obzirom da je Partizanu ovo bila četvrta utakmica u četiri dana.

Maksimum su dostigli šest minuta pre kraja, kada su trojkom Čanka poslednji put izjednačili na 69:69. Usledila je serija Podgoričana od 8:0 i nagoveštaj njihovog velikog slavlja.

Najbolji u pobedničkom timu bili su Tomašević i Rakočević, dok je u Partizanu, dok je imao snage, odskakao Berić. Njemu uz rame poslovično borbeni Petrović.

Ruso: Najlepša košarkaška predstava

Vršac, 8. aprila (Tanjug) - Po završetku finalnog susreta Kupa Jugoslavije Budućnost-Partizan (87:72), trener crno-belih Darko Ruso je rekao:

"Bila je to najlepša košarkaška predstava, ne utakmica kao utakmica, već završni turnir u celini. To govorim iz iskustva, jer kao trener i kao gledalac učestvovao sam na velikom broju turnira ovakvog tipa. Međutim, ovako nešto još nisam video. Stoga, hvala vršačkoj publici na podršci.

Što se tiče igre Partizana, žao mi je što nismo uspeli da budemo kompletni i da se u najboljem sastavu suprotstavimo ekipi Budućnosti. U ovom trenutku moji igrači su dali sve od sebe, čak i više od svojih mugućnosti. Međutim, ekipa Budućnosti igrala je mudro. Zonsku odbranu usmerila je na Berića i nije nam dala da se razmahnemo. Nisam nezadovoljan igrom i postignutim rezultatima svojih igrača na ovom turniru."

Bogdan Tanjević, trener pobedničke ekipe Budućnosti, je izjavio:

"Ekipa Partizana bila je hendikepirana, jer je igrala bez Bulatovića, kao i sa nedovoljno oporavljenim Čankom. Večeras su igrali preko svojih mogućnosti i pružili izuzetno jak otpor mojoj ekipi. U jednom trenutku, kada se rezultat "lomio", smanjili su razliku na samo dva poena, pa čak i izjednačili. Međutim, mi smo uspeli da smognemo snage i da rezultat ponovo preokrenemo u svoju korist.

Čestitao bih igračima Partizana na izuzetnom sportskom ponašanju i vršačkoj publici, koja je pratila ovaj turnir kao da se radi o evropskom prvenstvu, jer je pošteno i korektno bodrila sve ekipe. Čestitao bih, takođe, mom igraču Tomaševiću, koji je ovu utakmicu igrao pod injekcijama, zbog još nezalečene povrede. Štaviše, on je izabran za najboljeg igrača finalnog turnira.

Svi igrači Budućnosti dali su svoj pun doprinos ovom trijumfu: i oni koji su bili na terenu i oni koji su sedeli na klupi. Sada nam predstoji borba u plej-ofu. Budite uvereni da neće biti lako. Na ovom turniru sam se uverio u ono što sam znao od ranije, a to je da je veliki broj jakih ekipa, koje će pokušati da nas iznenade, kako na svom terenu, tako i u Podgorici", zaključio je Tanjević.

RANIJE...

Rezultati polufinalnih susreta

Partizan - FMP Železnik 83:75

Vršac, 7. aprila (Tanjug) - Košarkaši Partizana plasirali su se u finale Kupa Jugoslavije pošto su u prvom polufinalnom meču savladali FMP Železnik sa 83:75 (17:26, 19:16, 24:20, 23:13).

Utakmica je odigrana u dvorani "Milenijum" u Vršcu, pred oko 3.000 gledalaca, a sudili su Belošević i Milojković, obojica iz Beograda.

Partizan: Koton, Petrović 17, Gajić, Kovač, Marković, Berić 36, Varda 15, Glintić 4, Krstić, Milisavljević 11, Čanak.

FMP: Matić, Mandić, Zoroski, Šekularac 15, Pištoljević 21, Radmanović 13, Peković, Smiljanić, Nikolić 6, Marjanović 4, Aškrabić 16, Timotić.

Neocekivano slabo izdanje FMP Železnika, problematično suđenje i skandal u samoj završnici utakmice obeležili su prvi polufinalni duel Kupa Jugoslavije.

FMP je meč završio sa četiri igrača zbog incidenta koji je izazvao Miroslav Berić, a koji se naslućivao još ranije zahvaljujući arbitrima koji večeras očigledno nisu bili dorasli polufinalu Kupa.

Samo 10 sekundi pre kraja pri rezultatu 81:75 za Partizan Berić je nepropisno zaustavljen pod protivničkim košem. Arbitri su sankcionisali prekršaj igrača FMP, ali je Berić krenuo na Aškrabića da deli svoju pravdu. Bio je to signal kompletnom pogonu tima iz Železnika da krene u obračun. Samo je čista slučajnost i manji broj trezvenih glava sprečio teži incident.

Sudije Belošević i Milojković, koji se očigledno nisu snalazili cele večeri doneli su, valjda, jednu od retkih ispravnih odluka. Iz igre su isključeni Berić i Aškrabić, ali i cela klupa FMP. Revoltirani takvom presudom košarkaši FMP su napustili teren, pa se činilo da završnica neće biti ni odigrana.

Celu utakmicu je, međutim, gledao i bivši predsednik Košarkaškog saveza Jugoslavije Nebojša Čović, čovek koji je stvorio klub iz predgrađa Beograda. Kada je na terenu ostao samo jedan tim i Čović se za trenutak povukao iz lože. Ne dugo zatim na teren su se vratila četvorica igrača FMP i utakmica je privedena kraju.

Partizan je ostvario plasman u finale. FMP nije opravdao očekivanja poznavalaca košarke, a svi zajedno bi trebalo da budemo zabrinuti za ono što se dešava na košarkaškim terenima. Crno-beli su bez ikakve sumnje napravili podvig - bez Bulatovića, Čanka i Kotona koji su povređeni, sa trojicom poletaraca (Gajić, Kovač i Krstić) koji nisu ni ulazili u igru uspeli su i treći put ove sezone da savladaju FMP.

Ekipa iz Železnika, koja je u većem delu utakmice kontrolisala i igru i rezultat, poklekla je u finišu. Možda "limenke" imaju razloga da se žale na suđenje, ali prethodno bi trebalo da analiziraju svoje slabosti, a bilo ih je večeras previše. Jer, bez obzira na suđenje, kako god da je bilo, FMP je za razliku od svog rivala bio kompletan. Imao je svih 12 igrača. Ako mu je i to bilo malo, onda će na bolje rezultate počekati.

*****

Budućnost - Lovćen 76:74

Vršac, 7. aprila (Tanjug) - Košarkaši podgoričke Budućnosti plasirali su se u finale Kupa Jugoslavije pošto su večeras u Vršcu, u drugoj polufinalnoj utakmici, pobedili Lovćen sa Cetinja sa 76:74 (28:19, 11:20, 13:15, 24:20).

Utakmica je odigrana u hali "Milenijum", pred oko 3.000 gledalaca, a sudili su Bubalo (Beograd) i Vojinović (Nikšić).

Budućnost: Bakić 2, Obradović 2, Radonjić 10, Rakočević 22, Sekulić 9, Vukčević, Radunović, Kuzmanović 5, Milojević, Tomašević 8, Topić 12, Džejms 6.

Lovćen: Tošić 5, Radović 3, Bogavac 17, Perović, Ostojić 8, Milović 5, Vučurović 10, Peković, Đukanović 15, Ivanović 3, Krivokapić, Đurić 8.

Utakmica je počela u laganom ritmu. Budućnost je postepeno stvarala prednost i prvu četvrtinu dobila sa devet poena razlike. Agresivnom igrom Cetinjani su do poluvremana uspeli da anuliraju prednost Podgoričana, a u kasnijem toku meča su uspešno održavali rezultatsku ravnotežu.

U penal završnici najbolje se snašao Rakočević koji je realizovao četiri slobodna bacanja i odveo Budućnost u finale.

Trener Budućnosti Bogdan Tanjević je posle meča izjavio da je publika prisistvovala zanimljivom duelu i čestitao Lovćenu na prikazanoj igri.

"Agresivna odbrana održala je Lovćen u igri. Zbog izlaska Topića morali smo da improvizujemo igru i da igramo zonsku odbranu, što smo do sada malo radili. Međutim, to je na kraju dalo rezultat", izjavio je Tanjević.

Šef stručnog štaba poražene ekipe Kadija je rekao da je Lovćen na završnom turniru nacionalnog Kupa potvrdio dobre igre iz prvenstva.

"Čestitam protivniku na pobedi i da želim im da se raduju i u finalnom meču. Da je pobedila ekipa Lovćena, smatram da to ne bi bilo nezasluženo", naglasio je Kadija.

RANIJE...

Rezultati četvrtfinalnih mečeva

Lovćen - Vojvodina 73:70

Vršac, 6. aprila (Tanjug) - Lovćen iz Cetinja se plasirao u polufinale Kupa Jugoslavije za košarkase pošto je danas u Vršcu, u četvrtfinalu, pobedio novosadsku Vojvodinu sa 73:70 (21:10, 13:22, 18:19, 21:19).

Pred oko 800 gledalaca u sportskom centru "Milenijum", sudili su Belošević i Mrdak iz Beograda.

Lovćen: Tošić 17, Radović 2, Bogavac 5, Perović, Ostojić 12, Milović, Vučurević 11, Peković, Đikanović 4, Ivanović 17, Krivokapić.

Vojvodina: Zdravković 6, Vučurović 3, Pokrajac 2, Rajković 7, Vušanović 9, Bolić 32, Vukas 11, Klašnja, Pilipović, Negovanović.

Košarkaši Lovćena su u uzbudljivoj utakmici zasluženo izborili plasman među četiri najbolje ekipe nacionalnog Kupa. Bili su spretniji i precizniji u završnici meča, kada su napravili preokret i smirenom igrom sačuvali prednost.

Lovćen će se u polufinalu sastati sa ekipom podgoričke Budućnosti.

*****

FMP Železnik - Zdravlje 93:86

Vršac, 6. aprila (Tanjug) - U četvrtfinalu Kupa Jugoslavije večeras su u Vršcu košarkaši beogradskog FMP Železnika savladali leskovačko Zdravlje sa 93:86 (27:28, 19:19, 21:11, 26:28).

U sportskom centru "Milenijum, pred malim brojem gledalaca, sudili su: Milojković i Zoran Jovanović.

FMP ŽELEZNIK: Matić, Mandić, Zorovski, Šekularac 19, Pištoljević 16, Radmanović 25, Peković 4, Smiljanić 2, Nikolić 13, Marjanović 8, Aškrabić 6, Timotić.

ZDRAVLJE: Pavković 9, Mišović 14, Danković, Stanković 6, Mitić 10, Vuković, Ćaletić 10, Ćurčić, Topuđ, Cvetković 13, Dojčin, Marković 15.

I treća utakmica finalnog turnira Kupa Jugoslavije u Vršcu zamalo da se završi uzbudljivim finišem. Međutim, sam početak nije obećao tako nešto. Jer, obe ekipe, sa dosta slabom odbranom u prvom poluvremenu, aktivnost su stavile na igru u napadu i razumljivo što je postignuto toliko poena. Centralna figura u prvom delu susreta bio je igrač FMP-a Radmanović, koji je postigao 19 poena.

U nastavku susreta ekipa iz Železnika uspela je u trećoj četvrtini da napravi 10-11 poena prednosti. Kada su svi mislili da će Beograđani da slave ubedljivu pobedu, Leskovčani su fanatičnom igrom u odbrani i borbenošću uspela je da izjednači rezultat pet minuta pred kraj susreta trojkom Mitića (73:73).

Rezultatska neizvesnost trajala je narednih četiri minuta. Sudbinu susreta zapečatio je Radmanović, koji je uspeo da ukrade jednu loptu i efikasnim zakucavanjem obezbedi svojoj ekipi prednost od pet poena (81:76). Posle toga, pobeda Beograđana nije dolazila u pitanje.

*****

Partizan - Mogren 69:48

Vršac, 6. aprila (Tanjug) - U poslednjoj četvrtfinalnoj utakmici Kupa Jugoslavije večeras su u Vršcu košarkaši beogradskog Partizana savladali budvanski Mogren sa 69:48 (21:17, 9:13, 26:6, 13:12).

U sportskom centru "Milenijum", pred oko 3.000 gledalaca, sudili su: Šutulović (Podgorica), Jovanović (Novi Sad)

PARTIZAN: Koton, Petrović 11, Gajić 8, Kovač, Marković 15, Berić, Varda 22, Glintić 13, Krstić, Milisavljević, Čanak.

MOGREN: Ivanović 4, Jovanović, Simonović 4, Todić, Mušić 2, Pejić 3, Rajković, Nikolić 4, Boričić 13, Grdinić 6, Ćanić 12, Nikić.

Kao što se i očekivalo, košarkaši Partizana ubedljivom pobedom protiv ekipe Mogrena obezbedili su plasman u polufinale. Iako su Beograđani nastupili nekompletni, bez čak četiri prvotimaca (Berića, Čanka, Bulatovića i Milisavljevića), "crno-beli" su ipak postigli ubedljivu pobedu.

U prvom delu susreta obe ekipe su bile ravnopravne. Beograđani su par puta imali osetljiviju prednost od 6-8 poena, međutim, na kraju borbena ekipa iz Budve uspela je da to nadoknadi i da se na poluvreme ide sa pođednakim rezultatom 30:30.

U nastavku susreta veći fond igrača Partizana i kvalitet ekipe dosao je do izražaja, pa su treću četvrtinu Beograđani dobili sa 26:6 i samim tim rešili utakmicu u svoju korist sa ubedljivom razlikom.

U poslednjem delu susreta trener Darko Ruso ukazuo je poverenje mladim igračima, koji obično sede na klupi za vreme utakmice:

"Došli smo da dobijemo Mogren i pokušamo da u ovakvom sastavu kakvi jesmo, nekompletni, pokušamo sutra da obezbedimo učešće u finalu. Što se tiče same utakmice, u prvom delu igrali smo dosta slabo. Nismo imali rešenje za igru u napadu. U nastavku kvalitet Partizana je došao do izražaja. Iako smo igrali bez Milisavljevića i Berića, uspeli smo da pobedimo. Čestitam ekipi Mogrena na borbenosti i prikazanoj igri" - rekao je šef stručnog štaba beogradskih "crno-belih".

Zvezdan Mitrović, trener Mogrena:

"Sam dolazak Mogrena na finalni turnir za nas je veliki uspeh. U Vršcu smo došli sa jednim ciljem - da se pokažemo u što boljem svetlu. U prvom poluvremenu uspeli smo da donekle pariramo Partizanu i igramo ravnopravno. U drugom delu susreta ekipa iz Beograda postigla je veliki broj lakih poena i na kraju ubedljivo trijumfovala. Ništa mi drugo ne preostaje, nego da čestitam Partizanu na pobedi i poželim im dalji uspeh na ovom turniru".

RANIJE...

Vršac, 5. aprila (Tanjug) - U prvoj utakmici četvrtfinala Kupa Jugoslavije večeras su u Vršcu košarkaši podgoričke Budućnosti savladali tim domaćeg Hemofarma sa 64:63 (22:26, 12:14, 12:12, 18:11).

U novoj sportskoj hali "Milenijum", koja je večeras svečano otvorena, pred oko 4.000 gledalaca, sudili su: Bubalo (Beograd) i Nešković (Kraljevo).

BUDUĆNOST: Bakić 3, Obradović 3, Radonjić 2, Rakočević 17, Sekulić, Vukčević 2, Radunović, Kuzmanović 4, Milojević 5, Tomašević 9, Topić 12, Džejms 7.

HEMOFARM: Popović 5, Jankovski, Ćirić, Stefanovihc, Peković 14, Savić 4, Đogo 11, Vidačić 4, Vučinić, Zečević 17, Ivanović 8, Brkić.

U prvoj utakmici četvrtfinala Kupa Jugoslavije, u izuzetno dramatičnoj završnici, košarkaši Budućnosti su u poslednjim sekundama igre, zahvaljujući preciznosti Rakočevića iz slobodnih bacanja, uspeli da savladaju večeras izuzetnu ekipu Hemofarma.

Ostaje pod velom tajne šta je sudija Nešković video nepune dve sekunde pred kraj susreta, kada je svirao famozni prekršaj na Rakočeviću. Sama utakmica bila je izuzetno kvalitetna, ravnopravna, i nijedna ekipa nije uspela da obezbedi veću prednost.

Doduše, Hemofarm je imao najveću razliku od 12 poena sredinom drugog poluvremena. Međutim, ekipa Budućnosti znalački je to iskoristila i na kraju uspela da stigne do trijumfa. Vrščani nemaju za čim da žale, jer pružili su izvanredan otpor jednoj od najjačih ekipi u domaćem prvenstvu.

Ekipa Hemofarma zaslužuje reči pohvale za svoju igru. Pre svih, izvanredni Zečević, koji je tokom celog susreta bio nezadrživ za odbranu Budućnosti, kao i ostali njegovi saigrači, naročito Ivanović, Đogo i Vidačić.

Budućnost je ovog puta pokazala da ima bolju "klupu" i zahvaljujući tome je, možda, i došla do pobede.

Po završetku susreta trener Bogdan Tanjević prvo je čestitao Hemofarmu na odličnoj igri i izvanrednoj atmosferi u Vršcu i između ostalog rekao da takva atmosfera treba da vlada na svim našim košarkaškim terenima:

"Veoma sam zadovoljan pobedom, a da je kojim slučajem trijumfovala ekipa Hemofarma, ne bi bilo nezasluženo. Znali smo i prilikom određivanja parova da će nam Hemofarm biti i najteži protivnik na ovom turniru. Jer, stići do finala Kupa Koraća, kao što su to uradili Vrščani, nije mala stvar".

Trener Željko Lukajić bio je zadovoljan igrom svojih košarkaša i nije hteo da komentariše posebno poslednje trenutke utakmice:

"Po završetku susreta čestitao sam svojim igračima kao da su pobedili. Pobedila je srećnija ekipa, koja je u završnici bila koncentrisanija i znala da iskoristi naše greške. Igrali smo tokom celog susreta dobro. Imali smo vođstvo. Naročito smo dobro igrali odbranu. Međutim, Budućnost nije ekipa protiv koje može da se opustiš kad imaš 12 poena prednosti".

RANIJE...

Određeni parovi završnog turnira nacionalnog Kupa

Beograd, 2. aprila (Tanjug) - U Košarkaškom savezu Jugoslavije u Beogradu danas su žrebom određeni parovi završnog turnira nacionalnog Kupa, koji se od 5. do 8. aprila igra u Vršcu.

Četvrtfinale

5. april: Budućnost - Hemofarm
6. april: Lovćen - Vojvodina, FMP Železnik - Zdravlje, Partizan - Mogren.

Polufinale

7. april: pobednik meča Budućnost - Hemofarm - pobednik meča Lovćen - Vojvodina, pobednik meča FMP Železnik - Zdravlje - pobednik meča Partizan - Mogren.

Finalni meč se igra 8. aprila.

*****

Nacionalni kup 1999/2000


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu