<< Nazad



 

 

"Plavi" bez Piksija i Mijata

Beograd, 19. mart (Tanjug/agencije) - Selektor fudbalske reprezentacije Jugoslavije Milovan Đorić pozvao je u nacionalni tim i prvotimca smederevskog Sartida Borisa Vaskovića, saopšteno je na današnjoj konferenciji za novinare u Fudbalskom savezu Jugoslavije (FSJ).

Time je Đorić kompletirao ekipu od 20 imena - 18 igrača u polju i dva golmana. Selektor je rekao da neće pozivati trećeg golmana, iako je to ranije najavio, pošto smatra da su Aleksandar Kocić i Žarko Lučić dovoljni za predstojeće dve utakmice protiv Švajcarske i Slovenije, u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

Prema tome, konačna lista kandidata za sastav reprezentacije izgleda ovako:

Golmani

Aleksandar Kocić (Crvena zvezda, 19 utakmica, nijedan gol), Žarko Lučić (Budućnost, 5, -).

Odbrana

Zoran Mirković (Fenerbahče, Turska, 41, 1), Nikola Lazetić (Fenerbahče, Turska, 4, 1), Dejan Stefanović (Vitese, Holandija, 10, 1), Miroslav Đukić (Valensija, Španija, 41, 1), Siniša Mihajlović (Lacio, Italija, 48, 7), Goran Bunjevčević (Crvena zvezda, 9, - ), Milan Obradović (Obilić, 3, -), Boris Vasković (Sartid).

Sredina

Vladimir Jugović (Inter, Italija, 39, 3), Predrag Đorđević (Olimpijakos, Grčka, 7, -), Slaviša Jokanović (Čelzi, Engleska, 55, 9), Dejan Stanković (Lacio, Italija, 25, 6), Vladimir Ivić (Partizan, 5, -), Igor Duljaj (Partizan, 7, 2).

Napad

Savo Milošević (Parma, Italija, 54, 26), Darko Kovačević (Juventus, Italija, 40, 6), Goran Drulić (Crvena zvezda, 1, -), Mateja Kežman (PSV Ajndhoven, Holandija, 7, 2).

Kandidati su bili Jeremić i Saša Ilić iz Partizana ali je Đorić odustao od njih dvojice, pošto su dobili crvene kartone na utakmici u Kruševcu (Napredak - Partizan).

"Prvi zadatak je da se reprezentacija kvalifikuje na Svetsko prvenstvo, a drugi da se obnovi tim", rekao je Đorić. "Uspeo sam da realizujem 98 posto prvobitnih zamisli. Imamo u timu tri generacije. Stariju predvode Jugović, Kocić, Đukić, Jokanović i Mihajlović, srednju Lučić, Stefanović, Bunjevčević .. a mladu Lazetić, Kežman, Duljaj, Stanković, Ivić ...

Đorić je izjavio i da u njegovom timu neće biti mesta za veterana Dragana Stojkovića, kapitena reprezentacije na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu:

"Verujem da je Piksi pravilno shvatio moju odluku. Moram da istaknem da je Stojković primer svim mlađim fudbalerima kako se vodi jedna karijera. Kako ponašanjem na terenu, tako i van njega. Piksija nisam otpisao za sva vremena, nikoga nemam pravo da otpišem, ali podmlađivanje ekipe moram da počnem od najstarijih ...", objasnio je Đorić.

Na spisku nema još jednog dugogodišnjeg reprezentativca, Predraga Mijatovića. Igrač italijanske Fiorentine izjavio je da je Đorić bio u velikoj dilemi - da li da ostvari svoju zamisao o podmlađivanju tima ili popusti pod pritiscima javnosti i pozove ga u reprezentaciju.

Mijatović je odlučio da sam reši problem tako što je dogovorio sa selektorom da ne računa na njega u predstojeća dva susreta kvalifikacija. U pogledu daljih reprezentativnih planova, Mijatović se nije izjašnjavao, svestan da će poslednju reč imati Đorić.

*****

Bez otkaza

Okupljanje reprezentativaca za utakmicu protiv Švajcarske, u okviru kvalifikacija za učešće na Svetskom prvenstvu 2002. godine, koja se igra 24. marta u Beogradu, predviđeno je za danas. Prema informaciji iz stručnog štaba državnog tima, nijedan od pozvanih fudbalera nije najavio da ne može doputovati u Beograd.

Pojedini fudbaleri su još juče stigli u naš glavni grad, a većina ostalih to će učiniti u popodnevnim satima. Kako se za sada stvari odvijaju, selektor Milovan Đorić već na prvom večerašnjem treningu moći će da radi sa kompletnom ekipom.

*****

Milošević jedini povređen

Jedini reprezentativac koji se požalio na provredu, uoči početka priprema za kvalifikacionu utakmicu protiv Švajcarske, je napadač italijanske Parme Savo Milošević. Posle pregleda u Italiji Miloševiću je savetovano da se dva-tri dana odmori, a potom nastavi s redovnim treniranjem. Prema informaciji iz FSJ, njegovo zdravstveno stanje je dobro, pa će se Milošević uključiti u rad već od prvog treninga državnog tima.

*****

Trening na stadionu Zvezde

Fudbalska reprezentacija Jugoslavije će prvi trening pred utakmicu sa Švajcarskom održati večeras od 19,00 sati na pomoćnom terenu Crvene Zvezde. Sutra su na "programu" dva treninga, jedan će biti održan u Zemunu, a drugi na pomoćnom terenu stadiona Crvene Zvezde. U sredu će reprezentativci vežbati na stadionu Partizana, a u četvrtak na stadionu Crvene zvezde. Poslednji trening pred utakmicu sa Švajcarskom održaće se na stadionu Obilića.

*****

Švajcarci izabrali "Hajat"

Fudbalska federacija Švajcarske izabrala je hotel "Hajat" za svoju bazu tokom boravka u Beogradu. Reprezentativci Jugoslavije ovoga puta boraviće u hotelu "Jugoslavija". Svojevremeno su naši najbolji fudbaleri bili stalni gosti "Jugoslavije", ali su se poslednjih nekoliko godina preselili u "Hajat".

*****

Švajcarci stižu u Beograd u dve etape

Fudbalska ekspedicija Švajcarske doputovaće u glavni grad Jugoslavije u dve "ture". Naime, mlada reprezentacija te zemlje doputovaće u Beograd u sredu, a najbolji fudbaleri dan kasnije. Kako je danas najavljeno, oba sastava državnog tima Švajcarske napustiće naš glavni grad zajedno, odmah posle utakmice koja se igra u subotu u 20,15 sati na stadionu Partizana.

*****

Popularna cena ulaznica

FSJ je odredio popularne cene ulaznica za utakmicu Jugoslavija - Švajcarska. Na taj način domaća federacija želi da privuče što veći broj gledalaca na stadion Partizana.

Najskuplja sedišta na sektoru "zapad" koštaće 200 dinara, "istok" će se prodavati po ceni od 150 dinara, a mesta iza golova koštaće po 50 dinara.

Ulaznice za utakmicu Jugoslavija - Švajcarska pustiće se u prodaju u sredu.

*****

Delegacija FSJ u Švajcarskoj

Predsednik FSJ MIljan Miljanić, generalni sekretar Branko Bulatović i predsednik udruženja Prve lige Dušan Čelar učestovaće u sredu u Švajcarskoj na "evropskom" skupu, koji će biti posvećen takmičenju u nacionalnim ligama i na međunarodnom planu. Kako je danas saopšteno u FSJ, čelnici jugoslovenskog fudbala vratiće se u Beograd već u četvrtak uveče, kako bi nastavili sa pripremama organizacije utakmice Jugoslavija - Švajcarska.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu