<< Nazad



 

 

Na startu sa Hrvatima



















Na slici: žrebu su prisustvovali i velikani evropske košarke, bivši igrači reprezentacija koje učestvuju na ovogodišnjem Prvenstvu, među njima i Dražen Dalipagić (drugi s leva, u drugom planu).

Istanbul, 26. februara (Tanjug-AP) - Prema žrebu za ovogodišnje prvenstvo Evrope, čije će se utakmice igrati od 31. avgusta do 9. septembra u Ankari, Antaliji i Istanbulu, najbolji košarkaši Jugoslavije igraće u C grupi, u Antaliji, protiv reprezentacija Nemačke, Hrvatske i Estonije. Evo sastava ostalih grupa:

A grupa (Ankara): Francuska, Litvanija, Izrael i Ukrajina

B grupa (Ankara): Španija, Turska, Slovenija i Letonija i

D grupa (Antalija): Italija, Rusija, Grčka i B i H.

U prvom delu "EURO 2001.", od 31. avgusta do 2. septembra, 16 najboljih selekcija "starog kontinenta", takmičiće se u četiri grupe, u Ankari i Antaliji.

Po završetku predtakmičenja, iz daljeg nadmetanja otpašće četvoroplasirane ekipe iz svake od četiri grupe.

Pobednici grupa pauziraće u drugom krugu takmičenja, čije će se utakmice igrati 3. septembra, takođe u Ankari i Antaliji, tako što će se drugoplasirane ekipe boriti protiv trećeplasiranih timova.

U četvrtfinalu će se igrati po sistemu: A1-pobednik meča C2/D3, B1-pobednik susreta D2/C3, C1-pobednik dvoboja A2/B3 i D1-pobednik utakmice B2/A3.

Sve utakmice četvrtfinalnog, polufinalnog i finalnog dela 32. šampionata Evrope igraće se od 5. do 9. septembra u Istanbulu.

*****

Selektor Pešić: dobili smo opasnu grupu

Istanbul, 26. februara (Tanjug) - Selektor muške košarkaške reprezentacije Jugoslavije Svetislav Pešić, koji je danas u Istanbulu prisustvovao određivanju grupa za 32. prvenstvo Evrope, od 31. avgusta do 9. septembra u Turskoj, nije krio zabrinutost.

"Dobili smo opasnu grupu: prvi protivnik su Hrvati, sa kojima se sastajemo već 31. avgusta u Antaliji. Oni su uvek izuzetno motivisani kada igraju protiv 'plavih'. Reč je o iskusnim košarkašima, vicešampionima olimpijskog turnira 1992. u Barseloni", rekao je Pešić.

Savezni kapiten dobro poznaje košarkaše Nemačke, s kojima se Jugosloveni sreću 2. septembra, takođe u Antaliji: kao selektor nacionalnog tima te zemlje doveo je Nemce do titule evropskog prvaka 1993. godine.

"Nemci su izuzetno jaki. Oni će na evropskom prvenstvu u Turskoj startovati sa dva NBA-igrača: Detlefom Šrempfom i Dirkom Novickim", rekao je on.

Prema njegovom mišljenju, na takmičenju neće biti lakih protivnika, pa stoga ne treba potcenjivati ni košarkaše Estonije s kojima će se naši reprezentativci ogledati 1. septembra u Antaliji.

"Estonci su u stalnom usponu. Uspeli su da se kvalifikuju među 16 najboljih timova Evrope, što nije pošlo za rukom ni mnogo iskusnijim timovima, kao što su Češka, Poljska, Bugarska, Mađarska, Švedska, Finska i druge", rekao je selektor.

Prema rečima Pešića, najvažnije je da se naši košarkaši bolje pripreme, bez otkaza najboljih i bez povreda ključnih igrača, a ne kao kao na prethodnom šampionatu "starog kontinenta" 1999. u Francuskoj, na kojem su "plavi" osvojili bronzanu medalju.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu