<< Nazad



 

 

JUGOSLAVIJA - Švedska 24:25

Radost i tuga: Vislander (levo) i Jovanović

Pariz, FRANCUSKA, 3. februar (Tanjug) - Jugoslavija nije uspela da se plasira u finale 17. prvensta sveta za rukometaše, pošto je danas u Parizu, u polufinalu, izgubila od Švedske sa 25:24 (14:9).

Jugoslavija će se sutra, takođe u Parizu, boriti za bronzanu medalju protiv Egipta.

Pred oko 15.000 gledalaca u dvorani "Bersi", sudili su Makedonci Dragan Naćevski i Marijan Naćevski.

JUGOSLAVIJA: Đorđić, Đurković, Kokir 4, Jovanović 6 (1), Matić 1 (1), Maksić 3, Lapčević 2, Bojinović, Milosavljević 2, Lisičić 4, Škrbić 2, Šterbik.

ŠVEDSKA: Svenson, Bokvist, Vislander 4, Sivertson, Lindgren, Franedsjo, Lovgren 11 (3), Ernelind 8, Erikson, Anderson, Vranješ 2, Gencel.

Sedmerci: Jugoslavija 3 (2), Švedsa 4 (3).

Isključenja: Jugoslavija 8, Švedska 6 minuta.

Jugoslovenski rukometaši propustili su danas veliku priliku da se nađu u finalu i bore se za titulu prvaka sveta. U dramatičnoj završici meča s vladajućim svetskim i evropskim šampionima Šveđanima "plavi" su primili pogodak tri sekunde pre kraja, čime su "ispustili" produžetak i šansu da dođu do eventualne pobede.

Prethodno, naša reprezentacija je pet minuta pre završetka utakmice napravila podvig, jer je posle ubedljivog vođstva protivnika preokrenula rezultat u svoju korist pogotkom Jovanovića (22:21).

Činilo se tada da "plavi" imaju snage da zadrže koncentraciju i da već u regularnom delu susreta ostvare uspeh. Međutim, iskusni rivali nisu dozvolili potpuno iznenađenje, a sve nade našeg tima pokopao je nezaustavljivi Peter Lovgren topovskim šutem tri sekunde pre kraja, priredivši pravi šok za naše igrače i navijače koji su očekivali produžetak.

Zanemeli "plavi" teško su podneli poraz, jer su posle podređene uloge u većem delu utakmice, ogromnim naporima stigli na korak do trijumfa. Posebno su bili ogorčeni na makedonski sudijski par koji ih je, objektivno, u nekoliko navrata drastično oštetio.

Prvo poluvreme i polovina drugog protekli su u apsolutoj dominaciji Šveđana, koji su igrali neuporedivo bolje od Jugoslovena. Brzi, eksplozivni, uigrani i veoma efikasni, Šveđani su bez većih problema diktirali tempo, gradili akcije i preko raspoloženih Lovgrena i Ernelinda gotovo redovno realizovali šanse pred mrežom povremeno odličnih golmana Đorđića i Šterbika.

Posebno dobro "vikinzi" su igrali odbrani, gde su pred neprobojnim bedemom Jugosloveni s mnogo napora i neuspelog kombinovanja pokušavali da dođu do prilike za šut.

"Plavi" su u tom periodu igrali slabo, nepovezano i u velikom grču. Brojne greške kvalitetni protivnik je redovno kažnjavao, pa je naša ekipa u jednom trenutku gubila sa sedam golova razlike (18:11).

Sve je govorilo da su Jugosloveni "prežaljeni" i da će svetski prvaci, posle svega što se dešavalo na terenu, rutinski okončati utakmicu.

Međutim, "plavi" su nekako uspeli da "vaskrsnu". Kokir i Jovanović su zaigrali mnogo angažovanije, raspucao se Maksić, a sjajno branio Đorđić, pa je u uzbudljivom nadmetanju dostignuto vođstvo rivala i najavljena drama.

Najpre je Kokir u 54. minutu doneo izjednačenje, a onda je Jovanović nagovestio i čudo. Međutim, u tim trenucima zbunjeni Šveđani uspeli su da se konsoliduju, a onda u poslednjim trenucima obezbede ipak zaslužen trijumf.

Ostaje veliki žal za finalom, i pored slabe igre u većem delu susreta. Bio je zaista podvig uzdignuti se bukvalno od dna i u duelu sa takvim rivalom doći na korak do trijumfa.

Savezni selektor Branislav Pokrajac izjavio je posle utakmice "da mu je drago što su Jugosloveni bili ucesnici rukometnog spektakla".

"Čestitam Šveđanima, iako smo i mi mogli da se domognemo finala. Nije bilo jednostavno suprotstaviti se najuspešnijoj svetskoj ekipi u poslednjih 12 godina", rekao je on.

Pokrajac je ocenio da su njegovi izabranici suviše respektovali rivale.

"Da su ih tretirali kao i svakog protivnika, možda bi sve bilo drukčije. Šteta, finale je bilo na dohvat ruke", naveo je jugoslovenski selektor.

Pokrajac je naglasio da poraz u polufinalu svakako nije ugasio motive naših rukometaša.

"Idemo dalje. Sutra imamo šansu da osvojimo bronzanu medalju i sve ćemo učiniti da je se domognemo", zaključio je on.

Švedski selektor Bengt Johanson ocenio je da je njegova ekipa imala mnogo sreće.

"Bili smo sjajni u prvom poluvremenu, ali smo popustili u drugom. Nismo bili agresivni kao do tada i Jugosloveni su to umeli da kazne. Mogu reći da smo u finišu imali mnogo, mnogo sreće", rekao je Johanson.

Jedan od najboljih u našem timu, Nenad Maksić, istakao je da je Šveđanima sve polazilo za rukom.

"Bili smo slabi u prvom delu. Međutim, u drugom smo igrali mnogo bolje. Smatram da bi produžeci bili najpošteniji. Ovako, opet igramo za treće mesto i to treći put zaredom na velikim takmičenjima, posle svetskog šampionata u Egiptu i Olimpijade u Sidneju", rekao je Maksić, izrazivši uverenje da "plavi" ipak mogu stići makar do bronze.

Blažo Lisičić je naveo "da su sudije upropastile sva nadanja naseg tima".

"Učinili su sve da ne odemo u finale i to je sramota. Povremeno su nas drastično pokrali. Mislim da smo zaslužili barem produžetke", izjavio je Lisičić.

Ivan Lapčević je rekao: "Šveđani su pokazali na koji način dolaze da trijumfa u poslednjim trenucima utakmice. Izuzetno stabilni i koncentrisani, ne predaju se dokle god ima nade. Mi smo to osetili ovog puta na svojoj koži", rekao je on.

Lapčević je takođe izrazio uverenje da "plavi" sutra ipak mogu stići do bronzane medalje.

*****

Rezultati polufinala (Pariz, 3. februar): Francuska - Egipat 24:21 (8:10), JUGOSLAVIJA - Švedska 24:25 (9:14)

Utakmica za treće mesto (Pariz, 4. februar): JUGOSLAVIJA - Egipat

Utakmica za prvo mesto (Pariz, 4. februar): Francuska - Švedska

*****

Dosadašnji rezultati reprezentacije Jugoslavije na Svetskom pvenstvu

JUGOSLAVIJA - Brazil 31:23 (15:12)
JUGOSLAVIJA - Alžir 23:20 (14:7).
JUGOSLAVIJA - Argentina 32:10 (15:2).
JUGOSLAVIJA - Francuska 20:22 (8:13).
JUGOSLAVIJA - Kuvajt 40:14 (21:6)
JUGOSLAVIJA - Island 31:27 (15:10)
JUGOSLAVIJA - Španija 26:24 (13:10)
JUGOSLAVIJA - Švedska 24:25 (9:14)



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu