<< Nazad



 

 

JUGOSLAVIJA - Španija 26:24 (13:10)

Vladan Matić (u sredini) vodio je žestoku borbu sa Špancima

Tuluz, FRANCUSKA, 1. februara (Tanjug) - Jugoslavija se plasirala u polufinale prvenstva sveta za rukometaše, pošto je večeras u Tuluzu, u četvrtfinalu, pobedila Španiju sa 26:24 (13:10).

Jugoslavija će u polufinalu, 3.februara u Parizu, sa početkom u 14.30 časova, igrati protiv Švedske.

Pred oko 4.000 gledalaca u Palati sportova, sudili su Danci Boje i Jensen.

JUGOSLAVIJA: Đorđić, Đurković, Kokir 3, Jovanović 5 (3), Matić 3, Maksić, Lapčević 2, Bojinović 2, Milosavljević 3, Lisičić 2, Škrbić 6, Šterbik.

ŠPANIJA: Ombrados, Ugalde 3, Čepkin 2, Kolon, Masip 6 (2), Olalja, Garalda 6, Dujšebajev 2, Losano, Ernandes 4, Ortega 1, Barufet.

Sedmerci: Jugoslavija 3 (3), Španija 3 (2).

Isključenja: Jugoslavija 14 min, Španija 6 minuta.

Bajno, sjajno, fenomenalno. Tim rečima se može dočarati večerašnja igra jugoslovenskih rukometaša u Tuluzu, gde su se ne samo revanširali Špancima za poraz na Olimpijadi u Sidneju, već su ih potukli do nogu.

Plasman među četiri najbolje svetske ekipe izboren je na maestralan način. "Plavi" su od 11. minuta, kada su početnih 0:3 preokrenuli na 5:4 pogotkom Dragana Škrbića, demonstrirali vrhunski rukomet, iskazujući, u isto vreme, sve odlike snažnog, požrtvovanog i stabilnog kolektiva.

Počelo je loše, ali su momci, pomalo neočekivano zrelo, preuzeli konce u svoje ruke i do kraja poluvremena sigurno kontrolisali razvoj situacije na terenu. Bilo je svega, i "cepelina" i fenomelanih odbrana Zorana Đordića, i duhovitih proigravanja Jovanovica, Kokira i Matića.

Dotle pozorišna atmosfera na tribinama neočekivano je pretvorena, najpre u pljeskanje, a potom u burno bodrenje naše ekipe, za sve ono što su prikazivali na uzbudljivom i borbenom meču.

Nastavak je počeo u nastojanjima Španaca da pronađu protivigru i nekako uspostave ravnotežu, ali su pritom pravili dosta grešaka. Dujšebajev se nije video, zahvaljujući hitrom Matiću, gorostasi Čepkin takođe nije mogao da dođe do izražaja, dok je golman Barufet nemoćno širio ruke pred snalažljivim i efikasnim Skrbićem.

Raspoloženi Jugosloveni su, pritom, igrali i dalje vrlo sigurno, da bi u 40. minutu došli do ubedljivih pet golova prednosti, sjajnim pogotkom Milosavljevića.

U 43. minutu već je bilo 20:14 i činilo se da će naša ekipa bezbrižno sačekati završetak utakmice, pogotovo što je odlični Arpad Šterbik pri 20:16 odbranio sedmerac Masipu. Međutim, u poslednjih sedam minuta došlo je do pada koncentracije u našem timu, Španci su "povukli" i napravili seriju 4-0 (23:21), da bi poslednih pet minuta vođena dramatična borba.

Nije se znalo ko je pod većim pritiskom, a onda je selektor Branislav Pokrajac pokazao da ima "keca u rukavu" u liku beka Mladena Bojinovića. Ulazeći u igru po prvi put na utakmici, Bojinović je "plavima" najpre doneo prednost od dva gola 54 sekunde pre kraja, da bi 20 sekundi pre poslednjeg zvuka sirene i konačno obezbedio više nego zaslužen trijumf.

Pravda je na taj način zadovoljena, a Špancima nije preostalo ništa drugo nego da sportski čestitaju danas nezaustavljivim rivalima. Oduševljenje sjajnih jugoslovenskih rukometaša posle utakmice bilo je opravdano, što je potvrdilo i puno gledalište dugotrajnim aplauzom.

REKLI SU ...

"Sve što smo se dogovorili, ispunili smo. Pre svega, sprečili smo Špance da odigravaju ubitačne kontranapade. Istovremeno, kontrolisali smo meč izuzetnom igrom u odbrani, mada mislim da smo ga dobili pre svega zbog dobrog napada" (Branislav Pokrajac, selektor jugoslovenske reprezentacije).

"Istina je da smo imali i malo sreće, ali zna se da sreća prati hrabre i kvalitetne. Ovo smo postigli snagom tima, nesebičnom borbom. Zaslužili smo da uđemo u polufinale" (Vladan Matić, krilo jugoslovenske reprezentacije).

*****

Dosadašnji rezultati reprezentacije Jugoslavije na Svetskom pvenstvu

JUGOSLAVIJA - Brazil 31:23 (15:12)
JUGOSLAVIJA - Alžir 23:20 (14:7).
JUGOSLAVIJA - Argentina 32:10 (15:2).
JUGOSLAVIJA - Francuska 20:22 (8:13).
JUGOSLAVIJA - Kuvajt 40:14 (21:6)
JUGOSLAVIJA - Island 31:27 (15:10)
JUGOSLAVIJA - Španija 26:24 (13:10)

*****

Rezultati četvrtfinala

Albertvil: Francuska - Nemačka 26:23 (23:23, 22:22, 11:8)
Marselj: Ukrajina - Švedska 20:34 (9:14)
Tuluz: JUGOSLAVIJA - Španija 26:24
Amnevil: Egipat - Rusija 21:19 (9:7)

*****

Polufinalni parovi

Pariz (3. februar): Švedska - JUGOSLAVIJA, Francuska - Egipat

*****

Šveđani prepreka ka finalu

Tuluz, FRANCUSKA, 2. februara (Tanjug) - Jugoslavija se sutra u polufinalu 17. Prvenstva sveta za rukometaše, koje se od 23. januara do 4. februara održava u Francuskoj, sastaje s aktuelnim svetskim i evropskim šampionom Švedskom.

Biće to izuzetno zanimljiv okršaj dva stara rivala i repriza polufinala sa prethodnog Svetskog šampionata u Egiptu. Pre dve godine uspešniji su bili Šveđani (23:22), koji su potom osvojili titulu pobedom nad Rusijom, dok je Jugoslovenima pripala bronzana medalja.

Švedska reprezentacija je skup iskusnih i veoma kvalitetnih rukometnih internacionalaca, koji već godinama predstavljaju sinonim dobro ukomponovane celine.

Iako većina njih brani boje inostranih klubova, s lakoćom se prilagođavaju kolektivnim zadacima kada ih selektor Bengt Johanson pozove pod nacionalnu zastavu.

Predvodi ih slavni 36-godišnji Magnus Vislander, član nemačkog prvaka Kila, i dugo godina jedan od najboljih rukometaša sveta. Tu su još sjajni golmani Peter Gencel i Tomas Svenson, Stefan Lovgren, Martin Frandesjo, Johan Peterson, Per Torson, Ljubomir Vranješ, a zbog povrede će izostati iskusni desni bek dugokosi Stefan Olson.

Posebna priča je selektor Johanson, izuzetni stručnjak, pod čijim vođstvom su se "vikinzi" svrstali u svetske rukometne velesile. U poslednjih 12 godina, od kako ih predvodi Johanson, osvojili su pregršt trofeja.

Švedska je četvorostruki svetski (1954, 1958, 1990, 1999) i trostruki evropski prvak (1994, 1998, 2000) i trostruki olimpijski vicešampion (1992, 1996, 2000).

Jugoslavija i Švedska su, počev od 1950. godine, do sada odigrali ukupno 42 utakmice. Bolji skor imaju "plavi": 25 pobeda, dve nerešene igre i 15 poraza.

Polufinalni susret šampionata sveta između Jugoslavije i Švedske igra se 3. februara u dvorani "Bersi" u Parizu sa početkom u 14,30 časova.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu