<< Nazad



 

 

JUGOSLAVIJA - Island 31:27 (15:10)

Najbolji kad je najpotrebnije: Nedeljko Jovanović

Tuluz, FRANCUSKA, 31. januara (Tanjug) - Jugoslavija se plasirala u četvrtfinale prvenstva sveta za rukometaše, pošto je večeras u francuskom gradu Tuluzu, u osmini finala, pobedila Island sa 31:27 (15:10).

"Plavi" će u četvrtfinalu igrati sa Španijom.

Pred oko 4.000 gledalaca, u Palati sportova, sudili su Portugalci Gualo i Makau.

JUGOSLAVIJA: Đorđić, Đurković, Kokir 3, Jovanović 7, Matić 5, Maksić, Lapčević 3, Bojinović, Milosavljević 4 (1), Lisičić 6, Škrbić 3, Šterbik.

ISLAND: Guamundson, Sigvatson 3, Kristmanson, Jonson 6, Sigurdson 3, Johaneson 7 (6), Sigurason, Kristjanson 1, Stefanson 4, Duranona 3 (1), Felikson, Hrafnkelson.

Sedmerci: Jugoslavija 1 (1), Island 9 (7).

Isključenja: Jugoslavija 8, Island 6 minuta.

Angažovanom, sigurnom i vrlo disciplinovanom igrom raspoloženi jugoslovenski rukometaši susasvim zasluženo izborili plasman među osam najboljih svetskih ekipa.

Nasmejana lica, posle borbenog i zanimljivog susreta, najbolje su govorila kakvu partiju su pružili "plavi", očito zadovoljni ispunjenim planom.

Naša reprezentacija je od prvog sudijskog zvižduka preuzela stvari u svoje ruke i u odgovarajućem ritmu održavala stalno vođstvo. Odbrana je bila neprolazna, čvrsta eksplozivna, pa su snažni i uporni Islanđani u većini slučajeva bez uspeha pokušavali da prođu dalje od linije od devet metara. Za prvih 12 minuta Jugoslavija je primila samo dva pogotka. Pritom, naš sigurni golman Zoran Đorđić je na najbolji način demonstrirao vrhunske kvalitete.

Prvo poluvreme proteklo je u inicijativi "plavih", koji su sigurno, ali vrlo oprezno, držali rivala na distanci od 2-3 gola. Bilo je lakše tek kad je Lisičić u 28. minutu doveo naš tim u vođstvo sa 14:10, da bi Matić u poslednjem sekundu prvog dela obezbedio ubedljivih pet golova razlike.

U nastavku je naš tim takođe počeo vrlo dobro, ali su potom borbeni i uporni Islanđani angažovanom i požrtvovanom igrom uspeli da se približe na minus dva (20:18). U tim trenucima isticali su se odlično krilo Jonson i oba golmana, Hrafnkelson i Guamundson.

"Plavi", međutim, nisu gubili koncentraciju. U žestokoj borbi ostali su smireni i sigurni , "hladne glave" , pa su u finišu obezbedili nedostižnu prednost.

Zanimljivo je da je u poslednjem sekundu meča tamnoputi Duranona, prilikom izvođenja sedmerca, samo dodao loptu Šterbiku u ruke, a potom mu prišao i stisnuo ruku, zasluživajući salve aplauza. Korektni islandski rukometaši su takođe sportski priznali poraz od boljeg.

U našoj ekipi odličnom igrom su se isticali golmani Đorđić i Šterbik, zatim Jovanović, Kokir, Matić, Lisičić i Đurković.

Savezni kapiten "plavih" Branislav Pokrajac bio je vrlo raspoložen posle meča, ocenjujući da su njegovi izabranici zasluženo došli do uspeha:

"Kao što se i očekivalo, bio je to žestok, ali pravi sportski, rat. Posebno sam obradovan što smo pametno rasporedili snage i stalno držali situaciju pod kontrolom. Čak i kad su rivali stizali našu prednost, bilo je to zbog sopstvenih grešaka, a ne zbog toga što su oni postajali nadmoćniji", izjavio je Pokrajac, dodajući da je u poslednjih 10 minuta utakmice naš tim igrao upravo onako kako je on želeo.

Nedeljko Jovanović je istakao da je utakmica dobijena najviše zahvaljujući dobroj igri u odbrani:

"Konačno smo bili borbeni, angažovani i skoncentrisani. Ova pobeda je veoma važna na psihološkom planu, jer nas sutra očekuje meč koji odlučuje da li ćemo se umešati u borbu za medalje. Verujem da ćemo biti spremni da pobedimo i Španiju", kazao je naš bek.

Jovanović je naglasio neophodnost da "plavi" zadrže kolektivnu igru i disciplinu iz susretasa Islandom:

"Ukoliko igramo kao danas, mislim da možemo da pobedimo svaku ekipu", ocenio je naš najefikasniji igrač. Golman Đorđić je rekao da su naši igrači :zasluženo trijumfovali, jer su bili dovoljno borbeni:

"I pre utakmice sam govorio da je sve u nama. Samo maksimalnim angažovanjem možemo igrati kako umemo i nadati se dobrom rezultatu. Ja sam uveren da ćemo sutra pružiti još bolju igru", rekao je Đorđić.

Vladan Matić je ocenio da su "plavi" odigrali utakmicu "pametno i, što je veoma važno, "hladne glave":

"Držali smo sve pod kontrolom i nije moglo biti iznenađenja. Voleo bih da se u četvrtfinalu revanširamo Špancima za poraz na Olimpijadi u Sidneju. Verujem da možemo da osvojimo medalju", zaključio je Matić.

*****

Dosadašnji rezultati reprezentacije Jugoslavije na Svetskom pvenstvu

JUGOSLAVIJA - Brazil 31:23 (15:12)
JUGOSLAVIJA - Alžir 23:20 (14:7).
JUGOSLAVIJA - Argentina 32:10 (15:2).
JUGOSLAVIJA - Francuska 20:22 (8:13).
JUGOSLAVIJA - Kuvajt 40:14 (21:6)
JUGOSLAVIJA - Island 31:27 (15:10)

*****

Rezultati osmine finala

TULUZ: Island - JUGOSLAVIJA 27:31 i Španija - Norveška 28:23 (16:11)
ALBERTVIL: Francuska - Portugalija 23:18 (10:10) i Tunis - Nemačka 24:26 (11:15)
MARSEJ: Švedska - Argentina 32:23 (18:10) i Hrvatska - Ukrajina 34:37 (29:29, 11:15)
AMNEVIL: Alžir - Egipat 21:24 (8:12) i Rusija - Koreja 28:26 (11:12).

Parovi četvrtfinala (1. februar)

Albertvil: Francuska - Nemačka
Marselj: Ukrajina - Švedska
Tuluz: JUGOSLAVIJA - Španija
Amnevil: Egipat - Rusija



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu