<< Nazad



 

 

JUGOSLAVIJA - Francuska 20:22 (8:13)

Dragan Škrbić (JUGOSLAVIJA)

Nant, FRANCUSKA, 27. januara (Tanjug) - Francuska je danas u Nantu pobedila Jugoslaviju rezultatom 22:20 (13:8), u 4. kolu B grupe svetskog prvenstva za rukometaše.

Pred oko 4.500 gledalaca u dvorani "Bolije", sudili su Norvežani Hogsnes i Oje.

JUGOSLAVIJA: Đorđić, Đurković 1, Kokir 3, Jovanović 2, Matić 2 (1), Lapčević 3, Golić 1, Milosavljević 5, Đukanović, Lisičić 1, Škrbić 2, Šterbik.

FRANCUSKA: Goden, Fernandez 4 (2), Dinar, G.Žil 1, B.Žil 1, Anketil 2, Žiro 5, Pisegur, Ričardson 4, Abati 2 (1), Kazal 3, Martini.

Sedmerci: Jugoslavija 1 (1), Francuska 4 (3).

Isključenja: Jugoslavija 8, Francuska 12 minuta.

Jugosloveni su više nego zasluženo poraženi, i dobro bi bilo ako im to bude "otrežnjenje" pred susret u osmini finala, gde neće biti popravnog ispita.

Neshvatljivo mnogo grešaka naših dekoncentrisanih igrača Francuzi su, po pravilu, brzo i efikasno kažnjavali, pa njihov uspeh nijednom nije bio ugrožen.

Domaćin je tokom celog susreta bio izrazito bolji, organizovaniji i, što je presudilo, veoma siguran i precizan pred oba gola. Lucidni i hitri Ričardson umešno je dirigovao igrom ekipe, koja je od početka do pred kraj utakmice bila u vođstvu 4-5 golova.

"Trikolori" su u pojedinim momentima imali prednost kojoj se sasvim sigurno nisu nadali (9:2, 20:13, 22:15). Jugosloveni nisu mogli da se prepoznaju posle prethodnih sasvim dobrih partija, istina, s mnogo slabijim rivalima. Odbrana je još kako-tako funkcionisala, ali je zato napad bio dozlaboga konfuzan, bez ideja, pravih akcija i šuteva prema protivničkom golu.

Činilo se da će "plavi" doživetu pravu katastrofu, jer im je malo šta polazilo za rukom. Škrbić je bio potpuno odsečen, a Jovanović stalno sa dva čuvara za vratom, Lapčević, Golić, Kokir, Matić i Milosavljević pružili su samo onoliko koliko im je dozvolio raspoloženi, čvrsti i povremeno agresivni rival. Posebno je podbacio Lisičić, mlak, bez hrabrosti da šutira ka mreži pouzdanih Godena i Martinija. Tek pred kraj Jugosloveni su zaigrali nešto aktivnije, ublažili poraz, ali je i to prvenstveno rezultat opuštanja francuskih reprezentativaca.

Može se slobodno reći da će današnja utakmica, posle sutrašnje formalnosti s Kuvajtom, poslužiti "plavima" za dublju analizu, kao pouka da se u osmini finala ovako brojne greške ne smeju ponoviti.

Kapiten Dragan Škrbić, svestan loše partije našeg tima, mirno je izneo utiske:

"Utakmicu smo izgubili u prvih 10 minuta meča. Dozvolili smo da nam rivali nametnu ritam i stvore ubedljivu prednost, koju smo morali konstantno da jurimo. Pri tome, imali smo izuzetno mnogo grešaka, a tako nešto se na ovakvim utakmicama ne prašta", rekao je on i dodao da se u osmini finala mora igrati mnogo bolje i disciplinovanije.

"Verujem da se možemo konsolidovati i dobro spremiti za taj važan susret. Neophodno je što pre zaboraviti današnji poraz od Francuza, jer tu utakmicu nismo zaslužili da dobijemo", kazao je Škrbić.

Selektor Branislav Pokrajac naglasio je da se iz meča s Francuskom "svakako moraju izvući pouke".

"Počeli smo jako konfuzno, s mnogo grešaka. Odbrana je bila tvrda, napad bez šuta i rešenja za njihovu agresivnu odbranu, i to je rezultiralo da domaćin stekne preterano veliki kredit. Tako nešto se ne sme dozvoljavati na velikim takmičenjima", izjavio je Pokrajac.

Jugoslovenski selektor je ocenio "da su naši igrači pokazali da imaju veliko srce i da se nisu predali posle visokog vođstva protivnika:

"Šampionat ide dalje. Nadam se da ćemo se možda još jednom sresti u završnici Svetskog prvenstva. Nedostaju nam mečevi s ovakvom atmosferom", kazao je Pokrajac na konferenciji za novinare posle utakmice.

Nebojša Golić je ocenio da su "plavi" protiv Francuza potpuno podbacili u napadu.

"Pravili smo neshvatljive greške i domaćin je to umeo da koristi. Nije, međutim, sve izgubljeno. Idemo u osminu finala, a ja sam uveren da ćemo tu pokazati pravo lice i sigurno se probiti u četvrtfinale", zaključio je Golić.

*****

B grupa - rezultati prvog kola: Argentina - Kuvajt 22:16 (14:9), Francuska - Alžir 23:13 (10:4), JUGOSLAVIJA - Brazil 31:23 (15:12)

B grupa - rezultati drugog kola: Brazil - Argentina 19:20 (10:8), Kuvajt - Francuska 14:30 (8:14), JUGOSLAVIJA - Alžir 23:20 (14:7).

B grupa - rezultati trećeg kola: Kuvajt - Alžir 13:26 (3:13), Francuska - Brazil 29:19 (14:10), JUGOSLAVIJA - Argentina 32:10 (15:2).

B grupa - rezultati četvrtog kola: Argentina - Alžir 23:23 (9:11), Brazil - Kuvajt 27:19 (15:7), JUGOSLAVIJA - Francuska 20:22 (8:13).



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu