<< Nazad



 

 

Ivković i Obradović podneli ostavke

Odlazak zlatnog dueta: Željko Obradović i Dušan Ivković

Beograd, 21. novembra (Tanjug) - Savezni selektor seniorske košarkaške reprezentacije Jugoslavije Dušan Ivković i njen prvi trener Željko Obradović podneli su danas ostavke na te funkcije.

Na konferenciji za novinare predsednik Košarkaškog saveza Jugoslavije (KSJ) Želimir Cerović naglasio je da je Savez želeo da zadrži dvojicu uspešnih stručnjaka na čelu reprezentacije, ali da su Ivković i Obradović bili kategorični u nameri da napuste "plavi" tim.

On je istakao da je osnovni razlog za njihovu odluku usvajanje novog kalendara takmičenja Međunarodne košarkaške federacije (FIBA), kojim je predviđeno da se Evropsko prvenstvo održi u septembru, zbog čega oni ne mogu da usklade rad u reprezentaciji sa klupskim obavezama.

Cerović je najavio da će pitanje novog stručnog štaba reprezentacije biti rešeno za dvadesetak dana.

Ivković je, obrazlažući svoju odluku, rekao da već dugo predvodi nacionalni tim i da je sada vreme da se povuče.

"Mislim da sam opravdao poverenje koje mi je ukazano. Posle Evropskog prvenstva u Atini 1995. godine pripremio sam stručni štab za samostalan rad, ali sam ostao uz 'plave' na funkciji selektora. Vreme je da neko drugi preuzme brigu o našim najboljim košarkašima", izjavio je Ivković.

Obradović je naglasio da osvajanje šestog mesta na Olimpijskim igrama u Sidneju nije bio osnovni motiv za odluku o ostavci i da postoji mogućnost da jednoga dana ponovo bude trener jugoslovenske košarkaške reprezentacije.

"Reprezentacija mora da se podmladi. To je ozbiljan posao i mislim da, zbog obaveza u Panatinaikosu, ne bih mogao da mu se potpuno posvetim. Ipak, ne osećam se kao penzioner. Imam četrdeset godina i još sam mlad trener, pa smatram da ovim potezom nisam zalupio vrata državnoj selekciji", rekao je Obradović.


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu