<< Nazad



 

 

Skroman učinak jugoslovenskih sportista

Vatromet obasjava Sidnej za vreme ceremonije zatvaranja Igara

SIDNEJ, 2. oktobra (Tanjug) - Završetak 27. Olimpijskih igara doneo je puno radosti jugoslovenskim sportistima i popravio loš utisak sa početka takmičenja u Sidneju.

Jugoslovenski sportisti vraćaju se sa Olimpijskih igara sa tri medalje - zlatnom, srebrnom i bronzanom. Sa tim bilansom moramo biti zadovoljni s obzirom na razvoj događaja tokom takmičenja. Naravno, moglo je biti i bolje, ali i gore što se bilansa medalja tiče.

Posle osam godina Jugoslavija je ponovo osvojila jednu zlatnu medalju. Za to su se pobrinuli odbojkaši koji su nadmašili sebe. Posle poraza na startu turnira, momci Zorana Gajića su nanizali šest uzastopnih pobeda i stali na pobedničko postolje. Njima pripada slava koja će ih pratiti do kraja sportske krijere.

Strelac Jasna Ssekarić je potvrdila, još jedanput, da je veliki sportista. Osvojila je četvrtu olimpijsku medalju i svrstala se u red najuspešnijih jugoslovenskih olimpijaca svih vremena. Ona je iskazala stabilnost i psihičku sigurnost u najtežim trenucima. Ssekarić je jedina od jugoslovenskih strelaca opravdala očekivanja.

Vaterpolisti su, reklo bi se, nadmoćno osvojili bronzu. Trofejom koji će krasiti vitrine Jugoslovenskog olimpijskog komiteta naši igrači nisu zadovoljni. Po kvalitetu i prikazanoj igri vaterpolisti Jugoslavije zaslužili su sjajnije odličje. Samo jedan loš dan na Igrama udaljio ih je od borbe za zlato. Ostaje, međutim, uteha da su pobedili olimpijskog prvaka Mađarsku, koja je sa dva poraza, ipak, stigla do zlata.

Ostali jugoslovenski sportisti nastupili su sa različitim uspesima. Zapravo, više je bilo onih koji su Olimpijske igre shvatili kao turističko putovanje na daleki kontinent, nego što su ozbiljno pristupili takmičenju.

Od "plavih" olimpijaca sjajan utisak ostavili su, još, atletičarka Olivera Jevtić na pet i deset hiljada metara, hodač Aleksandar Raković i plivač Vladan Marković.

Jevtić je u četiri trke postavila dva državna rekorda na 5.000 i 10.000 metara. Ona i Raković osvojili su 11. mesto, što se može oceniti kao veliki uspeh naše atletike.

Vladan Marković je jedini, od devet jugoslovenskih plivača, uspeo da na 200 metara leptir postavi novi državni rekord.

Mlada Nataša Janić je takođe prijatno iznenadila osvajanjem četvrtog mesta u trci kajak-jednosed na 500 metara. Ona je, čak, iznenadila i svog oca i trenera Milana Janića koji je priželjkivao finale, ali se nije nadao da će se njegova ćerka umešati u borbu za bronzanu medalju.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu