<< Nazad



 

 

Jugoslavija-Španija 8:3

Moglo i bolje: Aleksandar Ćirić

SIDNEJ, 1. oktobra (Tanjug) - Jugoslavija je osvojila bronzanu medalju na vaterpolo-turniru Olimpijskih igara u Sidneju, pošto je danas, u borbi za 3. mesto, pobedila Španiju sa 8:3 (2:1, 2:1, 2:1, 2:0).

Zlatna medalja pripala je Mađarskoj, koja je u finalu pobedila Rusiju sa 13:6.

Pred oko 10.000 gledalaca, u bazenu "Akvatik-centra" u Olimpijskom parku, sudili su Turčin Tulga i Rus Afanasijev.

JUGOSLAVIJA: Šoštar, Trbojević 1, Kuljača, Zimonjić, Savić, Ikodinović 1, Jelenić, Uskoković 2, Ćirić, Šapić 1, Vujasinovć 3, Vukanić, Vasović.

ŠPANIJA: Roljan, Andreo Gaban, Pedrerol, Markos 1, Estijarte 2, Baljar, Ernandes, I.Moro, Sans, Sances Toril, D.Moro, Garsija.

Četveraca nije bilo.

Isključenja: Jugoslavija 6, Španija 10 puta.

Jugoslovenski vaterpolisti zasluženo su se okitili medaljom na Olimpijadi u Sidneju, jer su u borbi za treće mesto, prosto "potopili" Špance na dno bazena. Izvanrednom igrom :plavi: su demonstrirali vrhunski vaterpolo, ne dovodeći uspeh nijednog trenutka u pitanje.

Prava je šteta, ocenio je kompletan sastav naših vaterpolista, što su juče u polufinalu protiv Mađara imali jedini nešto lošiji dan na turniru, jer bi, kako su istakli, gotovo sigurno uzeli zlato.

Susret sa Špancima protekao je, sasvim neočekivano, bez ikakvih problema. Naša ekipa je disciplinovanom, do tančina organizovanom igrom, od početka meča preuzela kontrolu situacije u svoje ruke. Diktirala je tempo koji nije odgovarao protivniku, smireno i promišljeno u napadu, a toliko superiorno u odbrani, da su Španci, aktuelni olimpijski i svetski šampioni, u pojedinim trenucima bili sasvim indisponirani.

Španski reprezentativci su se koliko-toliko držali u prve dve četvrtine, kada su "plavi" prvenstveno vodili računa da ne izgube sigurnost i inicijativu. Pred kraj drugog dela uspeh je najavio Uskoković, realizujući sjajnu akciju između Chirića i Vasovića (4:2), da bi u trećoj četvrtini konačno trasiran put do trijumfa.

Drugim pogotkom Uskokovića, pa zatim Ikodinovića, naš tim je poveo sa 6:2 i to je sasvim dotuklo Špance. Kada se ima u vidu da su pred mrežom odličnog golmana Šoštara bili sasvim bespomoćni, jer su Jugosloveni u odbrani briljirali, ne čudi da su u poslednji deo utakmice ušli s belom zastavom. Naši igrači su završnicu meča odigrali skoro egzibiciono, a zasluženu pobedu krunisali su pogocioma još Vujasinović i Šapić.

Izjave posle utakmice

SIDNEJ, 1. oktobra (Tanjug) - Trijumf nad Špancima i bronzanu medalju na Olimpijskim igrama u Sidneju jugoslovenski vaterpolisti su burno proslavili na licu mesta, u bazenu.

Međutim, kasnije, u susretu s novinarima, teško su skrivali gorčinu i žal za propuštenim finalom, posle jučerašnjeg minimalnog poraza od Mađara.

"Danas smo odigrali stvarno dobru utakmicu. Neke promašaje u napadu kompenzovali smo odličnom igrom u odbrani, pa smo na kraju pobedili zaista više nego ubedljivo i zasluženo. Ne možemo, međutim, da prežalimo finale, gde nismo dospeli zbog jedne izgubljene utakmice", rekao je Aleksandar Šapić i dodao da i bronzanom medaljom "ipak moramo biti zadovoljni".

"Mi smo u ovom sastavu ipak igrali prvi put na velikom takmičenju. Da je bilo sreće da smo zajedno prošli četvorogodišnji ciklus, uveren sam da bi sada bila sasvim druga priča", zaključio je Šapić.

Kapiten Aleksandar Šoštar je, primajući čestitke, podsetio da je olimpijski turnir bio "veoma izjednačen".

"Trebalo bi da budemo zadovoljni ovim sto smo postigli, bez obzira što smatramo da smo se morali naći u finalu. Mislim da smo tokom čitavog takmičenja prikazali igru na visokom nivou, izgubivši samo jednu utakmicu, za razliku od sada već novih šampiona Mađara, koji su dva puta poraženi na turniru. Takav je, međutim, sistem takmičenja", izjavio je Šoštar.

On je naglasio da su "plavi" apsolutno zasluženo došli do medalje.

"Mogla je ona sigurno da bude sjajnija, po igrama smo je i zaslužili. Moramo da budemo, međutim, zadovoljni i da nastavimo ovako kako je bilo u Sidneju", kazao je Šoštar.

Savezni trener Nenad Manojlović bio je veoma zadovljan igrama koje su njegovi izabranici prikazali tokom olimpijskog turnira.

"Mislim da smo zaista zaslužili medalju, jer smo ovde bili jedna od najkvalitetnijih ekipa. Bili smo blizu finala, ali protiv Mađara smo pružili za nijansu manje i to nas je skupo koštalo. Zadovoljan sam bronzom, ali mi je ukus gorčine ostao u ustima, pošto smo, to ne smatram samo ja, zaslužili više", izjavio je trener naše ekipe.

On je naveo da je ovo kvalitetna i iskusna generacija naših vaterpolista.

"Mnogo su radili i trenirali, odigrali veliki broj međunarodnih utakmica u pripremama za Olimpijadu i imali ogromnu želju da uspeju na tom takmičenju. Na kraju su uspeli da osvoje medalju i zaista su je zaslužili. To su izuzetni momci, izuzetni vaterpolisti", rekao je Manojlović.

Vladimir Vujasinović je ocenio da su "plavi" danas odigrali možda najbolju utakmicu na turniru.

"Šteta što nismo mogli da pokažemo ovako nešto u finalu. Lepo je osvojiti medalju, ali ja lično nisam zadovoljan bronzom. Smatram da smo prikazanom igrom morali i zasluzili da se nađemo u finalnoj utakmici Olimpijskih igara", zaključio je Vujasinović.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu