<< Nazad



 

 

Jugoslavija osvojila zlatnu medalju

Olimpijski prvaci - odbojkaši Jugoslavije






JUGOSLAVIJA - Rusija 3:0!

SIDNEJ, 1. oktobra (Tanjug) - Muška odbojkaška reprezentacija Jugoslavije osvojila je na Olimpijskim igrama u Sidneju zlatnu medalju, pošto je danas, u finalu, pobedila "zbornu komandu" Rusiju u tri seta - 25:22, 25:22, 25:20.

Najsjajnija olimpijska odlicja "plavima" uručio je predsednik Međunarodne odbojkaške federacije (IVF) i član MOK-a Ruben Akosta.

To je prva zlatna medalja jugoslovenskih odbojkaša ne nekom velikom međunarodnom takmičenju.

Ovo je, inače, osma medalja jugoslovenske odbojke na nekom značajnijem takmičenju.

Na prošlim Olimpijskim igrama, 1996. u Atlanti (SAD), Jugoslavija je osvojila bronzani trofej, pošto je u borbi za treće mesto bila uspešnija od Rusije. Jugoslavija je bila pet puta treća na prvenstvima Evrope (1975, 1979, 1995, 1997. i 1999). Na svetskom prvenstvu, pre dve godne u Japanu, "plavi" su osvojili drugo mesto.

Na Olimpijskim igrama u Sidneju, do finalnog susreta protiv Rusije, Jugoslavija je pobedila SAD, Argentinu, Južnu Koreju, Holandiju i Italiju. "Plavi" su u kvalifikacionom delu takmičenja izgubili od Rusije i Italije.

Finalni meč olimpijskog turnira 2000 odigran je u dvorani "Entertejment", pred 10.000 gledalaca, a sudili su: Anhel-Huan Pereira (Argentina) i Bela Hobor (Mađarska).

JUGOSLAVIJA: Batez, Kovač, Boškan, Mešter, Mijić, N.Grbić, V.Grbić, Gerić, Vujević, Miljković, Petković, Vušurović.

RUSIJA: Komucki, Olihver, Gorlučev, Šulepov, Kazakov, Mitkov, Tetjuhin, Jakovljev, Ušakov, Gerasimov, Savlejev, Kolučov.

Posle slabog starta na 27. Olimpijskim igrama, naši odbojkaši napravili su sjajnu završnicu u Sidneju. Sa velike odbojkaške scene "oduvali" su višestruke svetske, a potom i olimpijske pobednike.

Odbojkaške vele-sile, Italija i Rusija, savladane su u direktnoj borbi za medlju sa po 3:0. To dovoljno govori o snazi ove generacije mladih odbojkaša.

Sjajno vođeni sa klupe i terena, "plavi" su danas nadmašili sebe; igrali su fenomenalno, ne dozvolivši Rusima ni za trenutak da se raduje. Sve konce igre "plavi" su držali u svojim rukama.

Iako je u prvom setu protivnik poveo sa 2:0, "plavi" su brzo okrenuli rezultat u svoju korist. Sve do pred kraj prvog dela ekipe su se smenjivale u vođstvu, ali je pravi "brejk" napravila Jugoslavija posle izjednačenja na 20:20. Tada je na servis došao mladi Miljković, kome je u tom delu utakmice slabo išao smeč. On je sa nekoliko sjajnih servisa zbunio Ruse. Pored toga, Nikola Grbić i Ivan Miljković, su sa dva asa dali do znanje renomiranom rivalu da su naši odbojkaši dans više nego raspoloženi za igru.

Drugi set je protekao u naizmenično promenljivoj igri. Jugoslavija je odlično počela i stalno bila u vođstvu. U jednom trenutku je izgledalo da će "plavi" lako rešiti i taj set u svoju korist. Međutim, usledila je serija grešaka naših odbojkaša, pa je rezultat izjednačen na 17:17. Izjednačenju Rusije puno je doprineo slab prijem servisa, ali i slabo dizanje Nikole Grbića, čije su greške bile očite. Ipak, svoju psihološku stabilnost Jugosloveni su pokazali u završnici seta. Posle izjednačenja 22:22, naši odbojkaši su osvojili tri vezana poena, a time i drugi set. Poslednji poen bio je naročito lep, jer je ostojen asom iz servisa, koju je uputio Goran Vujević.

Treći set bio je samo repriza prethodna dva. Pshihološka prednost je bila očita na našoj strani. Poslednji deo igre, zapravo, bio je sa stručne strane najubedljiviji.

U jugoslovenskoj ekipi sve je funkcionisalo besprekorno. Servis i blok su "radili" kao najprecizniji sat, dok je igra u polju bila dovedena do perfekcije. Kada jedan tim igrao tako kao što je to činila Jugoslavija danas teško da bi neko bolje prošao od izuzetno jake Rusije.

U ekipi Jugoslavije nepravedno bi bilo izdvojiti bilo koga. Svih sedam igrača dali su maksimalan doprinos velikoj pobedi. Zaslužni su i oni sa klupe, jer su disali kao jedan organizam.

Ipak, treba istaći jedan, u odbojci do sada retko viđen, potez Vanje Grbića, koji je spasao možda odlučujući poen za "plave": u trenutku kada je jedna, visoko udarena, lopta, otišla van terena, pa je izgledalo da je izgubljena za "plave", on je munjevito preskočio ogradu i, "gotovo iz svlačionice", vratio je u polje!

Povratak na vrh strane

Slavlje u taboru "plavih"


Vrhunac karijere: Vladimir Grbić
proslavlja zlatnu medalju

SIDNEJ, 1. oktobra (Tanjug) - Posle osvajanja zlatne medalje odbojkaša u jugoslovenskom olimpijskom taboru u Sidneju zavladalo je veliko slavlje. Ostvario se san svih dosadašnjih generacija odbojkaša, koje su utkale sebe u trijumf u Sidneju.

"Isplatio se petomesecni rad, koji je isključivo bio u funkciji Olimpijskih igara. Znao sam da imamo kvalitet, da su momci odvažni, ali smo bili i na velikim iskušenjima. Završilo se kao san i nadam se da će bajka trajati barem do sledeće Olimpijade", rekao je trener jugoslovenske odbojkaške reprezentacije Zoran Gajić.

Jugoslovenski odbojkaši neće imati mnogo prilike da se raduju u Sidneju, pošto se odmah posle proglašenja pobednika vraćaju u domovinu, gde će radost podeliti sanavijačima:

"Još ne verujem da smo ostvarili cilj - prvo mesto na olimpijskom turniru. Ovo je fantastičan doživaljaj, koji ću pamtiti do kraja života. Mislim da smo sa ovom pobedom ostvarili kulminaciju naše generacije", rekao je Đula Mešter.

Kapiten jugoslovenske reprezentacije Nikola Grbić odigrao je ceo turnir u sjajnom stilu. Delovao je kao pravi komadant i dao puni dopirnos trijumfu:

"Bićemo svesni uspeha tek kada se vratimo u zemlju i kada se strasti stišaju. Ranije smo bili jako blizu samog vrha, ali smo sada kada je to najlepše se popeli na njega. Ovo je kruna uspeha naše generacije, koja je svoj hod do trijumfa počela pre pet i po godina", kazao je Nikola Grbić.

Posle nekoliko izgubljenih finala, evropskog i svetsog ranga,Jugoslavija je, prema rečima, Vladimira Grbića zasluženo trijumfovala na najvećem sportskom takmičenju:

"Pružila se i meni prilika najzad da zapevam našu himnu. Ovo je lep osećaj. Potvrdili smo svoj kvalitet. Školovani smo u inostranstvu, ali je naše srce u zemlji. Ovu pobedu smo posvetili našem narodu", bio je srećan Vladimir Grbić.

Veliki deo tereta podneo je jedan od naših najmlađihigrača Andrija Gerić. On se junački nosio sa svetskim gorostasima:

"Presrećan sam zbog osvojenog zlata. Svi smo očekivali zlato, ali nismo pomošljali na rezultat od 3:0. "Oduvali" smo Italiju i Rusiju. To pokazuje da zasluženo nosimo olimpijski naslov", rekao je Gerić.

Među mnogobrojnim pojedincima koji su još na parketu čestitali odbojkašima na zlatu bio je i predsednik Jugoslovenskog olimpijskog komiteta (JOK) Dragan Kićanović:

"Ovo je veliki događaj za našu sportsku misiju. Pokazali smo svoju vitalnost i snagu kolektivnog sporta. Čestitam mladićima, jer su bili fantastični", rekao je Kićanović.

Veliku radost zbog osvojenog zlata iskazao je i podpredsednik Odbojkaškog saveza Jugoslavije Nenad Golijanin, koji je kratko rekao: "Ovi momci ostvarili su san generacije naših odbojkaša. Hvala im na tome. Bili su sjajni, bili su fantastični", rekao je Golijanin.

Generalni sekretar Odbojkaškog saveza Jugoslavije Slobodan Milošević na pitanje "da li je zadovolja", na svoj šertski način je odgovorio:

"Nisam zadovoljan, jer smo izgubili dve utakmice", našalio se, a potom je dodao: "ko ne bi bio zadovoljan sa zlatom".

Povratak na vrh strane

Portret odbojkaške reprezentacije Jugoslavije


Za budućnost jugoslovenske odbojke
ne treba brinuti: Ivan Miljković
poentira u susretu sa Rusima

SIDNEJ, 1. oktobra (Tanjug) - Novi olimpijski pobednik u odbojci, reprezentacija Jugoslavije, danas predstavlja istinsku perjanicu našeg sporta, koji u svetu uživa visoku reputaciju.

Jugoslovenski odbojkaši su ostvarili munjevit prodor ka vrhu svetske sportske scene i po tome se izdvajaju od ostalih kolektivnih sportova, koji su svoj put ka tronu krčili postupno, kroz dugogodišnje nastupe na velikim međunarodnim takmičenjima.

Osvajačima zlatne olimpijske medalje bilo je potrebo samo pet i po godina da od anonimne reprezentacije, koja nije imala visok rejting ni u Evropi, dođe do naslova olimpijskog pobednika.

Sjajan uspeh jugoslovenske odbojke započeo je 1995. godine, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, a okončan je današnjim trijumfom na Olimpijskim igrama u Sidneju.

Jugoslavija je u odbojkaškom sportu, do sada, osvojila osam značajnih trofeja. Pored titule olimpijskog šampiona, naši odbojkaši su na Igrama u Atlanti 1996. godine osvojili treće mesto. Vicešampioni sveta postali su na Svetskom prvenstvu u Japanu pre dve godine, a nosioci srebrne medalje na Evropskom prvenstvu bili su 1997. godine. Četiri puta su bili treći u Evropi - 1975., 1979., 1995. i 1999. godine. Ovakav bilans predstavlja kontinuitet koji se mora uvažavati po svakom kriterijumu.

"Zlatnu nit" u sidnejsku medalju utkala je generacija Miloša Grbića, Miodraga Gvozdenovića, Vladimira Bogojevskog i Živojina Vračarića 1975. godine na EP u Beogradu, kada su osvojili treće mesto. U to vreme bronzana medalja je ocenjena kao senzacionalni uspeh jugoslovenskih odbojkaša.

Član tog tima bio je i sadašnji predsednik Odbojkaškog saveza Jugoslavije Aleksandar Boričić, kome pripadaju velike zasluge za preporod naše odbojke.

Da će odbojka postati jedan od najperspektivnijih jugoslovenskih sportova nagovešteno je još u Moskvi 1980. godne, kada je naša reprezentacija osvojila 5. mesto.

Do prave erupcije uspeha došlo je deceniju i po kasnije, kada je na scenu stupila generacija Nikole i Vladimira Grbića, Dejana Brđovića, Žarka Petrovića, Željka Tanaskovića, Strahinje Kozića i Slobodana Kovača.

Perjanicu današnje generacije predstavljaju, pored pomenute braće Grbić, Goran Vujević, Andrija Gerić, Đula Mešter, Ivan Miljković, Veljko Petković i Vasa Mijić.

Stručni rad, koji je osmislio Lazar Grozdanović, unapredili su i razvili do perfekcije njegovi naslednici Bogdan Sretenoić, Jovica Cvetković i Zoran Gajić. Oni su jedni od najzaslužnijih što jugoslovenska odbojka danas doživljava pravu ekspanziju i ne treba sumnjati da će generacija "zlatnih" odbojkaša dobiti dostojne naslednike.

Povratak na vrh strane

RTR: trijumf jugoslovenskih odbojkaša potpuno zaslužen


Grbići!

MOSKVA , 1. oktobra (Tanjug) - Ruska državna televizija (RTR), prikazala je danas popodne snimak finalne utakmice odbojkaškog turnira na Olimpijadi u Sidneju, Jugoslavija-Rusija, a dvojica repotera koji su prenosili taj meč, su zajednički konstatovali da je trijumf našeg tima bio potpuno zaslužen.

Reporteri RTR-a su, u više mahova, izražavali oduševljenje majstorskim potezima Vladimira i Nikole Grbića, Ivana Miljkovića i Gorana Vujevića.

Posle jedne jedne vratolomne akcije, sredinom trećeg seta, u kojoj je Vladimir Grbić, na volšeban način, spasio poen našoj ekipi preskočivši ogradu koja deli teren od gledališta i kada je, odmah posle toga naša ekipa osvojila poen, izveštač RTR je uzviknuo: "Zaista fantistično".

Igra Vladimira Grbića na mreži, posebno njegovi lucidni i neočekivani potezi, komentarisani su kao "majstorstvo" koje naš poznati internacionalac, prema objašnjenju reportera RTR-a, "stalno usavršava igrajući u vrhunskim italijanskim ekipama".

Ništa manje komplimenata za ubitačne servise nije dobio ni Ivan Miljković, dok su servisi Gorana Vujevića nazvani "strahovitim i razornim".

Nikola Grbić je, prema oceni reportera RTR-a, znalački upošljavao i razigravao svoje saigrače i pronalazio iznenađujuća rešenja za rusku odbranu.

Zanimljivo je da su, tokom prenosa, oba repotera RTR-a dva puta, verovatno zbunjeni rezultatom i nadmoćnošću naše ekipe, kazali da umesto Jugoslavije igra Italija, ali su se odmah izvinuli , pravdajući grešku i neprijatnim iskustvom koje njihova odbojkaška reprezentacija ima, u poslednje vreme, sa izabranim timom "azura".

Na kraju, u trenucima kada je, u trećem setu, rezultat bio 24:18 , za "plave", reporteri RTR-a su rekli da je "sve gotovo" i da ni čudo ne može rusku ekipu da spasi od poraza. Poslednji kadar koji je prikazan na ruskoj televiziji je bilo pobedničko trčanje po terenu Vladimira Grbića, sa jugoslovenskom trobojkom.

Povratak na vrh strane



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu