<< Nazad



 

 

Jugoslavija - Mađarska 7:8

SIDNEJ, 30. septembra (Tanjug) - Jugoslavija nije uspela da se plasira u finale olimpijskog vaterpolo turnira pošto je danas, u polufinalu, izgubila od Mađarske sa 7:8 (2:3, 3:2, 2:2, 0:1).

"Plavi" vaterpolisti će se sutra boriti za bronzanu medalju u meču protiv reprezentacije Španije, koju je u prvoj polufinalnoj utakmici savladala selekcija Rusije, takođe, sa 8:7.

Pred oko 8.000 gledalaca u bazenu "Akvatik centra" u Olimpijskom parku, sudili su Australijanac Ker i Nemac Lideke.

JUGOSLAVIJA: Šoštar, Trbojević 5, Kuljača, Zimonjić, Savić, Ikodinović, Jelenić, Uskoković 1, Chirić, Šapić 1, Vujasinović, Vukanić, Vasović.

MAĐARSKA: Koš, Sekelj, Marč, Varga, Kašaš 1, Vari 2, Kiš 3, Benedek, Fodor 1, Seči, Štajnmec, Molnar, Biroš 1.

Čeveraca nije bilo.

Isključenja: Jugoslavija 13, Mađarska 8 puta.

Jugoslovenski vaterpolisti su pognute glave napustili bazen "Akvatik centra", neverujući da su prokockali veliku priliku da se domognu olimpijskog finala.

Sve je ukazivalo da mogu doći do cilja, prvenstveno odlične igre u prethodnih šest utakmica na turniru, ali i ono što su pružili u prve tri četvrtine današnjeg velikog okršaja sa Mađarima. Međutim, poslednji deo susreta pripao je aktuelnim prvacima Evrope, jer se ispostavilo da je pogodak Kiša, 5,34 minuta pre završetka, odlučio pobednika.

U prvih 20 minuta utakmice vođena je apsolutno ravnopravna i uzbudljiva borba. Jugosloveni su počeli dosta oprezno, a Mađari, kako se i očekivalo, agresivno i žestoko. Već posle 30 sekundi Kiš je iznenadio Šoštara i najavio da će on i njegovi saigrači biti šuterski veoma raspoloženi. To se kasnije obistinilo, jer su Vari, Boroš, Kiš, Fodor i ostali upućivali "gromovite" lopte prema mreži našeg tima, ispred koje je stajao danas, na našu žalost, indisponirani Šoštar.

Naš izvanredni golman, jedan od najboljih u svetu i među najzaslužnijima za plasman u polufinale, danas je bukvalno izrešetan. Imao je nekoliko odličnih intervencija, ali ukupan učinak bio je poražavajući za dokazanog asa.

Jugosloveni su, u celini, igrali vrlo dobro u odbrani, što pokazuje i broj isključenja, ali su u napadu bili manje otresiti od rivala. Centri skoro da nisu ni pipnuli loptu, teško su se odlučivali za udarac Savić, Chirić i Šapić. Jedini koji se šuterski "nosio" s rivalima bio je Trbojević, strelac, čak, pet pogodaka.

Priliku da, možda, odluči meč naša ekipa je propustila u trećoj četvrtini. Najpre je Šapić postigao svoj jedini gol u meču (6:5), da bi, posle izjednačenja, odlični Trbojević ponovo bio precizan i nagovestio ono što se priželjkivalo. Međutim, početnički je izgubljena lopta, da bi potom, pri istom rezultatu (7:6), Savić prvo pogodio prečku, a u sledećem napadu šutirao pored gola. Biroš je te greške umeo da kazni i poravna rezultat.

Poslednji deo susreta Mađari su odigrali taman kako je trebalo. Kiš je doneo preimućstvo (8:7), a onda su, svih pet minuta do kraja meča, dubokom zonom "terali" naše igrače daleko od svoje mreže.

Poslednji napad imali su Mađari 30-ak sekundi pre kraja i iskoristili su ga tako da sačuvaju loptu i vođstvo. Naš tim je došao do lopte nešto više od sekunde pre zvuka sirene, ali je bilo prekasno da se situacija promeni u našu korist.

Dakle, Mađari su zasluženo u finalu, iako je utisak da su im u tome malo "pomogli" i naši igrači.

Danilo Ikodinović je istakao da je naša reprezentacija propustila "veliku priliku".

"Celu utakmicu smo bili ravnopravni. Ne umem da objasnim kako smo ispustili šansu, možda je u pitanju neiskustvo. Sigurno je da se nismo uplašili. Žao nam je što ćemo se sutra boriti 'samo' za bronzu", izjavio je on, ocenjujući da će rivali za bronzanu medalju, Španci, verovatno biti umorniji od nasih igrača, jer su danas, u polufinalu, imalu iscrpljujuću utakmicu protiv Rusa, koju su izgubili "zlatnim golom".

"Pokušaćemo da im nametnemo jak ritam i eventualno osvojimo bronzu, što, takođe, smatram uspehom, mada ne onim kakav smo želeli", zaključio je Ikodinović.

Pomoćni trener naše reprezentacije Petar Porobić ocenio je da je u današnjoj utakmici presudio broj isključenja.

"Imali smo skoro duplo više isključenja nego mađarska ekipa i bilo je jako teško, u takvim okolnostima, održavati rezultat. Mi smo u tome, međutim, uspevali, ali u duelu s tako snažnim protivnikom sudijski kriterijum nas je dotukao. Mislim da smo zaslužili da nerešenim rezultatom uđemo u produžetke", izjavio je on.

Naš trener je rekao da će sutra, protiv Španije, biti dosta teško, jer je ta ekipa, prema njegovoj oceni, u poslednja dva-tri susreta "podigla" igru na turniru.

"Nama je, međutim, svejedno kako će oni sutra igrati. Mi, jednostavno, moramo da pobedimo i osvojimo medalju", izričit je Porobić.

Vladimir Vujasinović je rekao da je susret s Mađarima bio "tvrd", a da su današnji rivali "plavih", kako je naveo, "verovatno najjači tim na Igrama".

"Bez obzira, mi smo imali šansu da ih ovde, u Sidneju, dobijemo i drugi put.

Igrali smo dobro, malo smo oštećeni od sudija, i eto, izgubli smo prvu utakmicu na turniru. Tragedija je što se to dogodilo u polufinalu", izjavio je Vujasinović.

On je ocenio da će duel protiv Španaca, verovatno, odlučiti to "ko će s kakvom glavom ući u borbu za 3. mesto".

"Nadam se da ćemo se oporaviti od današnjeg poraza i da ćemo se kući, ipak, vratiti s medaljom", zaključio je Vujasinović.

Rezultati polufinalnih susreta

Mađarska - JUGOSLAVIJA 8:7 (1:0 2:2 2:3 3:2)
Rusija - Španija 8:7 (1:2 1:1 2:1 3:3), produžeci 1:0 0:0 0:0

Utakmice za plasman od 5. do 8. mesta

Italija - Australija 8:4 (2:0 2:0 2:2 2:2)
SAD - Hrvatska 9:8 (2:3 2:2 2:2 1:0), produžeci 1:1 1:0

Utakmice za plasman od 9. do 12. mesta

Holandija - Grčka 6:6 (3:0 1:3 2:1 0:2)
Kazahstan - Slovačka 11:8 (2:4 2:2 3:1 4:1)

Tabela

Kazahstan     2    1    1    0    17:14    3
Holandija     2    1    1    0    15:14    3
Grčka         2    0    2    0    12:12    2
Slovačka      2    0    0    2    16:20    0



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu