<< Nazad



 

 

Raković zauzeo 11. mesto

SIDNEJ, 29. septembra (Tanjug) - Jugoslovenski atletičar Aleksandar Raković zauzeo je na Olimpijskim igrama u hodanju na 50 kilometara u vremenu 3:49:12, u konkurenciji 56 takmičara, 11. mesto.

Time je Raković ponovio uspeh od pre četiri godine kada je u Atlanti takođe zauzeo isto mesto.

"Zadovoljan sam rezultatom i plasmanom. Možda bi ostvario bolji plasman da prerano nisam dobio dve opomene. To je usporilo moju trku, jer sam se plašio diskvalifikacije. S obzirom da sam imao kratke pripreme moram biti prezadovoljan ovim plasmanom", rekao je posle trke Aleksandar Raković.

Četiri jugoslovenske štafete (4x100 metara i 4x100 metara u muškoj i ženskoj konkurenciji), koje su startovale u kvalifikacijama, nisu uspele da se plasiraju za završno takmičenje.

Muška štafeta u sastavu, Predrag Momirović, Milan Petaković, Miloš Šakić i Slobodan Spasić, u konkurenciji 40 stranih štafeta zauzela je 31. mesto u vremenu 39,99 sekundi.

Ženska štafeta, koja je trčala u sastavu Vukosava Đapić, Biljana Mitrović, Elvira Pančić i Mila Savić, među 25 štafeta zauzela je 21. mesto u vremenu 45,02.

Muska štafeta 4x400 metara, u sastavu Branislav Stojanović, Slaviša Vraneš, Marko Janković i Siniša Peša, zauzela je u svojoj kvalifikacionoj grupi šesto mesto sa slabim vremenom 3:06,41 min. To vreme nije bilo dovoljno za finale, jer je "plava" štafeta, ukupno zauzela 23. mesto od ukupno 34 štafete.

Konačno, jugoslovenska ženska štafeta na 4x400 metara, u sastavu Mila Savić, Jelena Stanisavljević, Vukosava Đapić i Tatjana Lojanica, osvojila je poslednje, sedmo mesto u prvoj kvalifikacionoj grupi u vremenu 3:37,99.

Od jugoslovenskih atletičara u konkurenciji za visok plasman ostala je jedino još Olivera Jevtić, koja će sutra trčati u finalu trke na 10.000 metara.

"Jevtić je odlično pripremljena i motivisana da postavi još jedan rekord države. Mislim da Olivera može da zauzme oko osmog mesta, mada u finalu samo tri atleti- čarke imaju slabije vreme od nje. Ubeđen sam da naša atletičarka može da istrči oko 31 minuta, što bi za oko pola minuta bilo bolje vreme od njenog dosadašnjeg najboljeg rezultata 31:35,26.", rekao je uoči sutrašnje trke trener Olivere Jevtić Slavko Kuzmanović.

Naš stručnjak smatra da je mali hendikep za našu atletičarku što je poslednju trku na 10 km, izuzev kvalifikacija, na velikom takmičenju istrčala na Svetskom prvenstvu u Sevilji prošle godine.

Jugoslovenski atletski tim na Olimpijskim igrama u Sidneju brojao je 26 takmičara. Svi, osim Olivere Jevtić i Aleksandra Rakovića, ispali su još u kvalifikacijama. Jedina atletičarka koja je opravdala očekivanja bila je Olivera Jevtić, koja je u dve trke obezbedila finale.

U kvalifikacionoj trci na 5.000 metara Jevtić je postavila novi državni rekord, ali je u finalnoj trci, iz taktičkih razloga, odustala osam krugova pre kraja.

Svi ostali Jugosloveni, izuzev Rakovića, potpuno su podbacili. Naročito se to odnosi na skakača u vis Dragutina Topića i bacača kugle Dragana Perića, koji su važili za naše glavne uzdanice, čak i za medalju, ali su ispali već u kvalifikacionom delu takmičenja.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu