<< Nazad



 

 

Jugoslavija - Rusija 26:29 (15:14)

Sa Špancima za bronzu: Nenad Peruničić (plavi dres)

SIDNEJ, 29. septembra (Tanjug) - Jugoslavija nije uspela da se plasira u finale Olimpijskog turnira za rukometaše pošto je danas, u polufinalu izgubila od Rusije - 26:29 (15:14).

Naš tim će se sutra boriti za bronzanu medalju sa Španijom, koja je u drugom polufinalu poražena od Švedske (25:32).

JUGOSLAVIJA: Perić, Šterbik, Knežević 3, Jovanović, Peruničić 2, Butulija 3, Lapčević 4, Matić 2, Đukanović 6 (5), Škrbić 5, Golić, Đurković 1.

RUSIJA: A. Lavrov, Sukosjan, I.Lavrov 3, Kuličenko, Kokčarov 9 (7), Voronjin 5, Tučkin 1, Kudinov 2, Torgovanov 4, Kodkov 2, Gorpišin, Pogorelov 3. Sedmerci: Jugoslavija 6 (5), Rusija 7 (7).

Isključenja: Jugoslavija 12, Rusija 16 minuta.

Crveni karton: Jovanović (Jugoslavija).

Jugoslovenski rukometaši će se boriti, ipak, "samo" za bronzu, pošto su danas u polufinalu nadigrani od, objektivno, boljeg i kvalitetnijeg rivala.

Najvećim delom dinamične i borbene utakmice "plavi" su imali podređenu ulogu, bezuspešno nastojeći da nametnu odgovarajući ritam. Mora se, međutim, istaći da je češki sudijski par imao, najblaže rečeno, neujednačeni kriteruijum i da je "debelo" ošstetio našu reprezentaciju.

Bez pardona je odmah sankcionisao svaki grublji prekršaj "plavih", dok je Rusima često gledao kroz prste. Rusi su imali stalnu prednost, jedino dozvolivši Jugoslovenima da se ponadaju pred kraj prvog i početkom drugog poluvremena. Tada je naš tim dva puta došao do minimalnog vođstva (15:14 i 16:15). Nisu, međutim, vredele ni dobre odbrane Šterbika u tim trenucima, ni veoma požrtvovana igra naših momaka, pošto najpre Peruničić nije iskoristio sedmerac, a potom je usledila prava serija promašaja u napadu.

Rusi su rastrzanu igru i brojne greške naših reprezentativaca umeli da kazne i uspostave potpunu kontrolu situacije na terenu. Možda je moglo nešto više da se učini kada je naš tim imao napad pri vođstvu rivala 26:24, šest minuta i 20 sekundi pre kraja susreta. Međutim, Golić je nesmotreno uputio loptu u prazan prostor i to je, izgleda, dotuklo naše već iscrpljene igrače.

Kraj svih iluzija označen je dvadesetak sekundi kasnije, kada je zbog prigovora isključen jedan od stubova našeg tima, Nedeljko Jovanovć. Rusima je do završetka utakmice preostalo samo da rutinski sačuvaju prednost koja ih je odvela u dvoboj za zlatnu olimpijsku medalju.

U našoj ekipi odskakali su kapiten Škrbić, Lapčević i Đukanović, dok su kod Rusa najbolji bili Voronjin, Kokčarov, golman A. Lavrov i Toprgovanov.

Utakmica za bronzanu medalju, između Jugoslavije i Španije, igra se sutra sa početkom u 10,30 časova po jugoslovenskom vremenu, kao predigra finala.

Škrbić: Ishod utakmice pokazuje realan odnos snaga


Dragan Škrbić postiže gol
na utakmici protiv Rusije

SIDNEJ, 29. septembra (Tanjug) - Jugoslovenski rukometaši poklekli su u polufinalu olimpijskog turnira, ali je u taboru našeg tima mirno prihvaćen poraz od Rusa, pošto su, kako je generalno ocenjeno, oni u ovom trenutku "bolja i spremnija ekipa".

"Čestitam protivniku plasman u finale i želim mu da ovoga puta, konačno, osvoji zlatnu medalju, posle nekoliko neuspelih pokušaja na velikim takmičenjima. Rusi su danas bili bolji, skoro, tokom celog susreta i u ovom trenutku imaju kvalitetniji sastav i bolju formu od nas", izjavio je jugoslovenski savezni trener Veselin Vujović.

On je dodao da je polufinalni meč bio dosta sličan onom iz grupe, kada je takođe slavila Rusija (27:25).

"Preostaje nam da se oporavimo od naporne borbe u kojoj su podbacili najiskusniji igrači od kojih se najviše očekivalo. Već drugi put nam se dešava da u prelomnim trenucima važne utakmice grešimo, kao da smo početnici. Ipak, preostaje nam borba za bronzanu medalju i ako uspemo da je osvojimo biće to veliki uspeh", rekao je Vujović.

Jugoslovenski trener je špansku reprezentaciju ocenio kao veoma neugodnog rivala.

"To je dobar tim, čija koncepcija igre nama nikako ne odgovara. Moraćemo dobro da se oznojimo i zaigramo mnogo bolje nego danas, ukoliko želimo medalju", zaključio je Vujović.

Kapiten Dragan Škrbić je konstatovao da "krajnji ishod polufinalne utakmice pokazuje realan odnos snaga".

"Rusi su bili bolji i zasluženo su slavili. Imali smo neku šansu krajem prvog i početkom drugog poluvremena, ali smo dozvolili protivniku da ponovo preuzme inicijativu. Kasnije nismo imali snage da dostignemo njihovo vođstvo i želim im sreću u finalu", izjavio je Škrbić.

On je naglasio da će naša ekipa morati da se "uzdigne" uoči sutrašnjeg duela sa Špancima.

"Ubeđen sam da imamo snage za to. Prošle godine smo na Svetskom prvenstvu u Egiptu, takođe, poraženi u polufinalu, pa smo ipak na kraju stigli do 'bronze'. Biće sigurno teško, ali verujem u sebe i svoje drugove", rekao je kapiten "plavih".

Ivan Lapčević je naveo "da su Rusi imali naklonost sudijskog para, ali to ne umenjuje njihov uspeh".

"Nismo ponovili odbranu koju smo imali protiv Francuza u četvrtfinalu. Bilo je dosta oscilacija tokom celog meča i teško smo kombinovali u napadu. Na kraju smo bili dosta isrpljeni i bez šansi da napravimo preokret", izjavio je on.

Aleksandar Knežević je rekao da se ekipa, pred sutrašnju utakimicu sa Španijom, mora oporaviti i psihički i fizički.

"Moramo promeniti nešto u našoj igri. Španci su dosta jaki i neophodno je uložiti mnogo truda ako mislimo da dođemo do medalje. Valjda nećemo ponoviti greške, kao danas protiv Rusa", kazao je on.

Ruski selektor Vladimir Maksimov ocenio je da je današnji susret bio "dobar i kvalitetan".

"Nije nam bilo lako. Znajući da se sastajemo sa snažnim protivnikom, dobro smo se spremali, analizirajući našu prethodnu utakmicu. Pokušavali smo na sve načine da ih neutrališemo i, uglavnom, nam je to uspevalo, osim kad je Škrbić bio u pitanju. On je bio nezaustavljiv. S obzirom na kvalitet koji poseduju, ne bi bilo nezasluženo i da su Jugosloveni izborili finale. Želim im puno uspeha u sutrašnjoj utakmici", zaključio je Maksimov.

Rezultati polufinalnih susreta

Švedska - Španija 32:25 (15:10)
Rusija - JUGOSLAVIJA 29:26 (14:15)

Utakmica za treće mesto

30. septembar: JUGOSLAVIJA - Španija

Utakmica za prvo mesto

30. septembar: Rusija - Švedska

Utakmice za plasman od 5. do 8. mesta

Nemačka - Egipat 24:18 (10:9)
Francuska - Slovenija 29:22 (17:9)



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu