<< Nazad



 

 

Jugoslavija u finalu

Italijanski odbojkaši posle poraza od Jugoslavije

SIDNEJ, 29. septembra (Tanjug) - Najbolji jugoslovenski odbojkaši plasirali su se u finale Olimpijskih igara, pošto su danas u Sidneju, u polufinalnom susretu pobedili svetskog i evropskog prvaka i pobednika ovogodišnje Svetske lige, reprezentaciju Italije sa 3:0 (27:25, 34:32, 25:14).

U finalu, u nedelju, od 05,30 časova, Jugoslavija će u borbi za zlatnu medalju igrati protiv Rusije, koja je u drugom polufinalnom meču pobedila Argentinu sa 3:1.

Plasmanom u finale Olimpijskih igara jugoslovenska odbojka je zabeležila najveći uspeh u svojoj istoriji.

Ovo je, inače, druga olimpijska medalja, jer je naša reprezentacija, pre četiri godine u Atlanti, zauzela 3. mesto.

Jugoslavija je, do sada, dva puta bila treća u Evropi i jednom druga na Svetskom prvenstvu.

U dvorani Entertajnment, pred 8.104 gledaoca, utakmicu su sudili Japanac Takaši Šimojama i Grk Temistoklis Kalpaksoglu.

JUGOSLAVIJA: Batez, Kovač, Boškan, Mešter, Mijić, N. Grbić, V. Grbić, Gerić, Vujević, Miljković, Petković i Vušurović.

ITALIJA: Gardini, Meoni, Gravina, Mautranđelo, Tofoli, Papi, Sartoreti, Braći, Rosalba, Korsano, Đani i Fei.

Jugoslovenski odbojkaši priredili su sjajno veče australijskoj publici. Izvanrednom igrom, kakva odavno nije viđena na nekom zvaničnom takmičenju, oni su prosto "oduvali" sa parketa reprezentaciju, koja je već više od jedne decenije sinonim za svetsku odbojku.

Večeras je, međutim, igrao samo jedan tim. Bio je to tim u "plavom", koji je delovao kao najbolja NBA ekipa. Selektor jugoslovenske reprezentacije Zoran Gajić, zajedno sa igračima, izvukao je pouku iz poraza od Italijana u okviru takmičenja po grupama.

Jugoslovenskim odbojkašima večeras je sve polazilo za rukom. Sjajno su servirali, odlično blokirali, i bili nenadmašni u polju. Protiv takve igre, ni ekipa kao što je Italija, nije imala odgovor.

Trener Gajić je priliku da se istaknu pružio samo sedmorici odbojkaša: braći Grbić, Mešteru, Geriću, Vujeviću, Miljkoviću i Mijiću, koji su briljirali u sva tri seta. Znalački vođena ekipa sa klupe, ali i terena, nije dozvolila sjajnom protivniku da prikaže bilo šta iz svog bogatog repertoara. "Azuri" su delovali nemoćno, a večeras je igrala samo jedna ekipa - Jugoslavija.

Italija, još jednom, iako je bila glavni favorit, nije uspela da se domogne zlatne olimpijske medalje, jedinog odličja kojeg nema u svojoj prebogatoj riznici.

"Ne može se protiv Italije, u polufinalu, igrati na lagane poene. Svaki poen smo morali da zaradimo teškom mukom. Mislim da je moja ekipa, na ovoj utakmici, pokazala i psihičku snagu, jer je u odlučujućim trenucima igrala smireno i pametno", rekao je Zoran Gajić.

Libero ekipe Vasa Mijić smatra da je utakmica bila teška i da se sa puno napora došlo do pobede.

"Očekivali smo pobedu, ali se nismo nadali da možemo pobediti sa 3:0. Tako smo Italijanima vratili sve dugove, koje smo imali na ranijim zvaničnim utakmicama. Uhvatili smo dobar ritam, i sada je u igri zlatna medalja", rekao je Mijić.

Vladimir Grbić nije krio oduševljenje nakon pobede nad tradicionalno jakim rivalom.

"Napokon smo dobili Italiju. Sada se naš narod može radovati, jer smo mu podarili najveći poklon", rekao je on.

Kapiten reprezentacije Nikola Grbić odigrao je maestralno ulogu organizatora. Smireno je prokomentarisao utakmicu protiv "azura":

"Mislim da je ovo bio meč naše generacije. Nadam se, međutim, da to nije kraj. Predstoji nam finale i juriš na 'zlato'. Za mene lično pobeda nad Italijom je nešto posebno. Ovo će za sve nas biti veliki podstrek u utakmici protiv Rusije", ocenio je Nikola Grbić.

Najmlađi reprezentativac, član prve šestorke, Ivan Miljković, izrastao je u večerašnjem meču u velikog odbojkaša. Igrao je bez straha i mane.

"Prvi put smo dobili Italiju na nekom jakom takmičenju. Nadam se da ovo nije i poslednji put. Sanjali smo san, nadam se da će se produžiti i posle finala", rekao je Miljković.

Rezultati polufinalnih susreta

Rusija - Argentina 3:1 (27:25, 32:30, 21:25, 25:11)
JUGOSLAVIJA - Italija 3:0 (27:25, 34:32, 25:14)

Finale

JUGOSLAVIJA - Rusija

Utakmica za bronzanu medalju

Italija - Argentina

Utakmica za plasman

Kuba - Australija 3:0 (25:23, 25:11, 25:15)
Holandija - Brazil 3:0 (25:21, 25:20, 25:22)



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu