<< Nazad



 

 

Jugoslavija eliminisana

Debakl: Tarlać (beli dres) u borbi za loptu sa Žukauskasom

SIDNEJ, 28. septembra (Tanjug) - Košarkaška reprezentacija Jugoslavije boriće se za plasman od 5. do 8. mesta na Olimpijskim igrama u Sidneju, pošto je večeras, u četvrtfinalnoj utakmici, poražena od selekcije Litvanije sa 76:63 (37:32).

Utakmica je odigrana u dvorani "Super Dom" u Olimpijskom parku, pred 14.260 gledalaca. Sudili su Grk Nikolas Picikalis i Brazilac Renato Santos.

JUGOSLAVIJA: Bodiroga 14, Danilović, Obradović 8, Rakočević 3, Stojaković 20, Šćepanović 3, Lukovski 4, Rebrača 5, Tarlać 2, Drobnjak 2, Tomašević 2 (osam skokova, dve osvojene i pet izgubljenih lopti), Jestratijević.

LITVANIJA: Jasekevičijus 18 (četiri asistencije), Marčuljonis, Timinskas 6, Stombergas 8, Siskausas 9, Dedraitis, Adomatitis, Žukauskas 4, Masiulis 2, Maskolinijus 3, Ejnikis 26 (osam skokova), Songaila.

Šut za dva poena: JUGOSLAVIJA - 17/39 (43,6%); LITVANIJA - 21/39 (53,8).

Šut za tri poena: JUGOSLAVIJA - 3/10 (30,0); LITVANIJA 4/9 (44,4).

Slobodna bacanja: JUGOSLAVIJA - 20/30 (66,7); LITVANIJA 22/26 (84,6).

SKOKOVI: JUGOSLAVIJA - 21 (11+10); LITVANIJA 26 (9+17).

Jugoslovenski košarkaši priredili su neprijatno iznenađenje eliminacijom u četvrtfinalu olimpijskog turnira.

Reprezentacija koja je u Sidnej došla sa reputacijom jednog od favorita turnira, potpuno je podbacila, ne samo u susretu protiv Litvanije, već i u utakmicama koje su prethodile večerašnjem debaklu.

Bez Aleksandra Đorđevića i Vlada Divca, sa kojima bi u ovom trenutku Jugoslavija bila najveći takmac američkim košarkašima, naš državni tim nije uspeo da ispuni ocekivanja sa kojima je ispraćen u Sidnej.

U večerašnjoj utakmici nikome, osim, u pojedinim delovima meča, Predragu Stojakoviću, ništa nije polazilo za rukom. Jugoslovenski košarkaši bili su u podređenom položaju gotovo svih 40 minuta. Samo povremeno su uspevali da se trgnu iz letargije, što nije bilo dovoljno da se porazi motivisana ekipa Litvanije.

Činjenica da je Jugoslavija igrala i bez kapitena Predraga Danilovića, koji se nije oporavio od povrede zadobijene protiv Kanade, može samo donekle da utiče na nepovoljan sud o igri našeg državnog tima.

Selektor jugoslovenske reprezentacije Željko Obradović prihvatio je odgovornost za poraz, uz opasku da su njegovi izabranici "večeras igrali bez motiva"

"Mislim da smo zasluženo poraženi. Litvanija je prikazala daleko kvalitetniju igru od nas. Nismo uspeli da se oporavimo od neocekivanog poraza protiv Kanade. Odsustvo povređenog Danilovića bio je dodatni hendikep za našu ekipu. Želim da istaknem da sam ja isključivi krivac za loše izdanje 'plavog' tima, " rekao je Obradovića, vidno potresen.

Jugoslovenski selektor je naglasio da je odsustvo jugoslovenskih košarkaša na konferenciji za novinare njegova želja.

"Meni i igračima je najžalije što smo, u ovom času, razočarali javnost u domovini", rekao je Obradović.

Rezultati četvrtfinala

Australija - Italija 65:62
Francuska - Kanada 68:63
Litvanija - JUGOSLAVIJA 76:63
SAD - Rusija 85:70

Parovi polufinala

Australija - Francuska
SAD - Litvanija



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu