<< Nazad



 

 

Jugoslavija - Mađarska 10:9

SIDNEJ, 27. septembra (Tanjug) - Jugoslavija je osvojila 1. mesto u B grupi olimpijskog vaterpolo turnira u Sidneju, pošto je danas, u poslednjem, 5. kolu, pobedila Mađarsku sa 10:9 (3:3, 2:3, 3:2, 2:1).

Jugoslavija će se u četvrtfinalu, 29. septembra, sastati sa četvrtoplasiranim timom iz A grupe, selekcijom Australije.

Pred oko 2.000 gledalaca u bazenu "Rajd Akvatik Centra", sudili su Australijanac Ker i Nemac Lideke.

Jugoslavija: Šoštar, Trbojević, Kuljača, Zimonjić 1, Savić 2, Ikodinović, Jelenić 2, Uskoković 2, Chirić, Šapić 2, Vujasinović 1, Vukanić, Vasović.

Mađarska: Koš, Sekelj, Marč, Varga 3, Kašaš 1 (1), Vari, Kiš 1, Benedek 1, Fodor 1, Seki, Štajnmec 1, Molnar 1, Biroš.

Sedmerci: Mađarska 1 (1).

Isključenja: Jugoslavija 8, Mađarska 11 puta.

Jugoslovenski vaterpolisti ostali su neporaženi u grupi i u četvrtfinlu će zasluženo startovati sa prvog mesta. Time je ostvaren veliki uspeh, a ono što posebno ohrabruje je kontinuirano dobra igra na turniru, koja "plave" s pravom svrstava među glavne kandidate za osvajanje jedne od olimpijskih medalja.

Pritom, danas je prekinuta neugodna tradicija protiv Mađara, koje Jugosloveni nisu pobedili na velikim takmičenjima poslednjih nekoliko godina.

Susret sa Mađarima protekao je, prema očekivanjima, u velikoj, žustroj i neizvesnoj borbi do poslednjeg zvuka sirene. Igralo se "muški" za svaku loptu i pedalj bazena, koji je, na zadovoljstvo gledališta, često bio zapenušan od žestokih duela snažnih momaka oba tima.

Posle izjednačene borbe u prvoj četvrtini, Mađari su u drugoj bili bolji, imali čak vođstvo od 6:3, ali su postojani Jugosloveni umeli da uhvate priključak i pogocima Jelenića i Savića ponovo uspostave ravnotežu.

Treći deo meča protekao je na sličan način kao i prvi, s tim što je naša ekipa poravnala rezultat, tako da se u poslednji deo ušlo s pođednakim izgledima. Preostalih sedam minuta utakmice predstavljalo je "pozicioni rat".

Obostrano oprezna igra i iščekivanje greške rivala uticalo je da sve, prvenstveno, protekne u blokiranju napada, koji su po pravilu bili dugotrajni.

Međutim, žestoki dueli nikako nisu izostajali. Najpre je Benedek doveo Mađare u vođstvo sa 9:8, poravnao je Uskoković, da bi, na našu sreću, 50 sekundi pre kraja Vujasinović ponovo došao do lopte posle izblokiranog šuta.

Poslednji napad "plavi" su smireno i precizno kombinovali, da bi bukvalno sekund pre zvuka sirene Šapić neodbranjivo šutirao i postavio konačan rezultat.

"Vratili smo se u igru posle minus tri, što ovoj ekipi to ranije nije uspevalo. Mislim da tako nešto u ovom trenutku predstavlja veliki dobitak. Pored toga, konačno smo pobedili i Mađare, pa se možemo mirno spremati za četvrtfinalni meč", izjavio je Šapić.

On je još dodao: "Idemo dalje. Današnju utakmicu zaboravljamo, što uvek praktikujemo, i okrećemo se narednom rivalu. Ko će to biti još uvek se ne zna, ali je, u principu, svejedno. S bilo kim da se sastanemo, idemo na pobedu".

Savezni trener Nenad Manojlović ocenio je da je naša ekipa igrala "sasvim dobro" i da su pobedonosnim pogotkom krunisani napori igrača.

"Zbog premora možda nismo igrali kvalitetno odbranu kao u sinoćnjem meču protiv Hrvatske, ali je, na sreću, ispalo sve kako treba. U ovom trenutku ne razmišljam ko će nam biti rival u četvrtfinalu. Nećemo se time opterećivati, predstoji nam da se, najpre, dobro odmorimo", rekao je on.

"Ako ništa drugo", izjavio je Dejan Savić, "prebrodili smo kompleks Mađara".

"Ja ne pamtim kad smo ih dobili i ova pobeda predstavlja veliko ohrabrenje. U četvrtfinalu je nokaut sistem, igra se samo jedna utakmica, i time je sve rečeno. Nema se kud nego ići napred, samo na pobedu", istakao je Savić.

REZULTATI - 27. septembar

A grupa
Australija - Španija 7:7
Italija - Kazahstan 13:7
Rusija - Slovačka 21:5

Konačna tabela A grupe

Rusija        5    4    1    0    51:28    9
Italija       5    4    1    0    43:32    9
Španija       5    2    1    2    32:34    5
Australija    5    1    2    2    38:36    4
Kazahstan     5    1    1    3    41:46    3
Slovačka      5    0    0    5    30:59    0

B grupa
SAD - Grčka 9:3
Hrvatska - Holandija 11:7
JUGOSLAVIJA - Mađarska 10:9 (2:1 3:2 2:3 3:3)

Strelci za Jugoslaviju: Viktor Jelenić 2, Aleksandar Šapić 2, Veljko Uskoković 2, Dejan Savić 2, Predrag Zimonjić i Vladimir Vujasinović - po jedan. Strelci za Mađarsku: Tamaš Kasaš 2, Zolt Varga 2, Rajmund Fodor, Barnabas Štajnmec, Tamaš Molnar, Tibor Benedek i Đerđelji Kiš - po jedan.

Konačna tabela B grupe

JUGOSLAVIJA     5    4    1    0    41:22    9
Hrvatska        5    4    1    0    42:30    9
Mađarska        5    3    0    2    49:39    6
SAD             5    2    0    3    42:39    4
Holandija       5    1    0    4    34:55    2
Grčka           5    0    0    5    22:45    0
Četvrtfinale - 29. septembar
Rusija - SAD
Italija - Mađarska
Španija - Hrvatska
Australija - JUGOSLAVIJA

Utakmice za plasman
29. septembar
Kazahstan - Grčka
Slovačka - Holandija
30. septembar
Kazahstan - Slovačka
Holandija - Grčka
1. oktobar
Slovačka - Grčka
Kazahstan - Holandija



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu