<< Nazad



 

 

Jugoslavija - Francuska 26:21

Sa Rusima za finale: Nedeljko Jovanović

SIDNEJ, 26. septembra (Tanjug) - Rukometna reprezentacija Jugoslavije plasirala se u polufinale olimpijskog turnira u Sidneju pošto je danas, u četvrtfinalu, pobedila Francusku sa 26:21 (10:9).

Jugoslavija će se u polufinalu, 29. septembra, sastati sa Rusijom.

Pred oko 4.000 gledalaca, u Paviljonu II, Olimpijskog parka, sudili su Danci Boje i Jensen.

JUGOSLAVIJA: Perić, Šterbik, Knežević 2, Jovanović 7, Peruničić, Butulija 1, Lapčević 5, Matić 2, Đukanović 1, Škrbić 7, Golić 1 i Đurković.

FRANCUSKA: Goden, Martini, Fernandez 4(4), Dinar, Burde 4, G. Žil 3, B. Žil 1, Kervadek 1, Anketil 5, Golić 3, Ričardson, Kazal.

Sedmerci: Jugoslavija -, Francuska 4(4)

Isključenja: Jugoslavija 12, Francuska 6 minuta.

Jugoslovenski rukometaši su boljom i sigurnijom igrom, u većem delu susreta, zašluženo izborili plasman među četiri najbolja tima na Olimpijadi.

U tvrdoj, borbenoj utakmici bili su mudriji, odlučniji i efikasniji, upravo onda kada je to najviše trebalo.

"Plavi" su počeli greškama. Dozvolili su rivalu da napravi seriju 4:0, ali su odmah uzvratili, pa su sa 2:5 stigli na 9:5, postigavši sedam golova za redom, ponajviše zahvaljujući odličnom golmanu Arpadu Šterbiku, koji je u tom periodu imao šest uzastopnih odbrana.

Posle ravnopravne borbe i minimalnog vođstva u prvom poluvremenu, pravo izdanje naše ekipe viđeno je u nastavku. Izuzetna požrtvovanost, disciplina i istrajnost bile su glavne karakteristike igre naše reprezentacije. Kreatori takve igre bili su fenomenalni Nedeljko Jovanović, kapiten Dragan Škrbić i Ivan Lapčević, koji su "vukli" ekipu, umeli da budu dozvoljeno agresivni u odbrani i pronicljivi pred protivničkim golom.

Glavni igrači Francuza, Ričardson i Kervadek bili su neprimetni, a cela njihova ekipa, sredinom drugog dela meča, bila je zrela za katastrofu. Što Jugosloveni već tada nisu okončali posao "zaslužan" je bio Igor Butulija zbog nepromišljeno prodatih lopti i nepriciznih i nerezonskih šuteva. Srećom, to nije poremetilo ritam igre našeg tima, jer "plavi" nisu popuštali, a sjajni Jovanović je sa dva pogotka u prelomnim trenucima "odlepio" naš tim na četiri go la "viška" (22:18).

To je dotuklo Francuze, već posustale od stalne jurnjave za izjednačenjem, što su iskoristili vispreni Lapčević i neumorni Škrbić i konačno osigurali zaslužen trijumf maksimalno požrtvovanog jugoslovenskog sastava.

"Veoma sam srećan zbog prolaska u polufinale i zbog pobede nad vrlo dobrim i kvalitetnim rivalom. Ovo je uspeh cele ekipe, jer smo svi uložili mnogo truda da istrajemo u našim namerama. Morali smo jednom eksplodirati, jer smo do sada imali dosta oscilacija u igri, a prezadovoljan sam što se to dogodilo na ovako važnoj utakmici", rekao je Jovanović.

On je dodao da sada predstoje dva dana odmora do polufinala, gde ih očekuju Rusi.

"Pobeda nad Francuzima predstavljaće veliki podstrek uoči polufinala. Spremamo se da se revanširamo Rusima za poraz u grupi, i da pobedom osiguramo olimpijsku medalju. Mislim da bi to bio veliki uspeh ove generacije", izjavio je Jovanović.

Savezni trener Veselin Vujović je na konferenciji za novinare najpre uputio komplimente francuskom selektoru Danielu Konstantiniju, a onda ocenio da su njegovi izabranici igrali veoma dobro u odbrani, a koncentrisano u napadu.

"Bila je to dobra utakmica između dva izuzetno kvalitetna rivala. Smatram da u ovom trenutku možda i nismo bolji od Francuza, ali smo svakako u boljoj formi", rekao je Vujović.

Kapiten Škrbić je istakao da "plavi" rukometaši drugi put zaredom na velikim takmičenjima ulaze među četiri najbolja tima i da "to pokazuje da smo prava ekipa".

"Cilj nam je bio polufinale. Put do njega je bio težak, ali smo dokazali da imamo kvalitet. Verujem da se tu nećemo zaustaviti, jer smo izvukli pouke iz prethodnog poraza protiv Rusa. Ovog puta očekujem da se mi radujemo", zaključio je Škrbić.

Francuski selektor Konstantini izjavio je da nije iznenađen ishodom današnjeg susreta, kao i da su, prema njegovim rečima "Jugosloveni dugo godina bili rukometni uzori Francuzima".

"Nisam zadovoljan kako je moj tim danas igrao, ali to ne umanjuje uspeh Jugoslovena. Ova generacija francuskih reprezentativaca tek treba da se dokazuje na velikim takmičenjima", dodao je Konstantini.

Rezultati četvrtfinalnih mečeva - 26. september

Rusija - Slovenija 33:22
Španija - Nemačka 27:26
JUGOSLAVIJA - Francuska 26:21
Švedska - Egipat 27:23

Mečevi za plasman

Kuba - Australija 26:24
Južna Koreja - Tunis 24:19

Polufinale - 29. septembar

JUGOSLAVIJA - Rusija
Švedska - Španija



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu