<< Nazad



 

 

Jugoslavija - SAD 8:5

Opet zapažen: Golman Aleksandar Šoštar

SIDNEJ, 24. septembra (Tanjug) - Jugoslavija je danas, u 2. kolu B grupe olimpijskog turnira za vaterpoliste, pobedila reprezentaciju SAD sa 8:5 (3:1, 2:2,2:1, 1:1).

Pred oko 3.000 gledalaca, u bazenu "Rajd Akvatik centra", sudili su Španac Molins i Izraelac Švarc.

JUGOSLAVIJA: Šoštar, Trbojević 1, Kuljača, Zimonjić, Savić, Ikodinović 2, Jelenić, Uskoković, Ćirić, Šapić 4, Vujasinović 1, Vukanić, Vasović.

SAD: Haket, Kredel, Lin 1, Kop, Eding, Arojo 1, Šumaher, Azevedo 1, Vigo 1, Hambert 1, Kern, Nolan, Bejli.

Četveraca nije bilo.

Isključenja: Jugoslavija 10, SAD 9 puta.

Jugoslovenski vaterpolisti nastavili su sa uspešnim igrama na olimpijskom turniru, savladavši danas, zasluženo i ubedljivo, reprezentaciju SAD. Naša ekipa funkcionisala je odlično.

Od samog početka susreta imponovala je sigurnost u redovima "plavih", koji su, striktno se pridržavajući uputstava trenera Nenada Manojlovića, odmah zagospodarili situacijom u bazenu.Smirenom, strpljivom i funkcionalnom igrom naša ekipa je diktirala odgovarajući tempo, bodrena od neočekivano brojnih i bučnih navijača.Stoga su, objektivno slabiji Amerikanci, bili bez ikakvih izgleda na ovoj utakmici.

Jugosloveni su, osim na samom početku meča, kada je bilo 1:1, do poslednjeg zvuka sirene imali 2-3 gola prednosti. Neprelazni Vujasinović dirigovao je stamenom odbranom našeg tima, golman Šoštar je u nekoliko navrata prosto "ubijao" želju protivnika za šutem, dok su Šapić i Ikodinović predstavljali nerešiv problem za američkog golmana Haketa. Šoštar je pred kraj druge četvrtine fenomenalno intervenisao, kada je Kredel, neometan, uputio šut sa samo dva metra.

U celini, pobeda Jugoslovena nije dolazila u pitanje, a sve nade Amerikanaca, već posustalih od jurnjave za, barem jednim bodom, potopio je precizni Šapić sa dva uzastopna pogotka, pred kraj treće četvrtine i u poslednjem delu utakmice. Lin je, 25 sekundi pre kraja, samo ublažio poraz svog tima.

Trener naše reprezentacije Nenad Manojlović je bio zadovoljan izdanjem "plavog" tima i važnom pobedom.

"Pobedili smo zasluženo, mada lakše nego što smo očekivali. Ovo je tek početak turnira i ima još mnogo da se igra, pa bi bilo pogrešno da se olako zavaravamo uspešnim startom.Tek, ukoliko obezbedimo prolaz u četvrtfinale, biće malo lakše", izjavio je on.

Manojlović je ocenio da Amerikanci vrede mnogo više, nego što su pokazali na prve dve utakmice na turniru, gde su poraženi od Hrvatske i Jugoslavije.

"To je kvalitetan sastav i ja verujem da će se oni uzdići i proći među četiri prva tima u grupi. Što se nas tiče, najvažnije je da sutra pobedimo Grčku i osiguramo prolaz u četvrtfinale", rekao je jugoslovenski trener.

Vladimir Vujasinović je istakao da je pobeda nad Amerikancima od izuzetne važnosti.

"Prikazali smo dobar vaterpolo u prva dva meča na turniru. Verujem da ćemo nastaviti u istom stilu, a onda se dobro pripremiti za najvažniji meč na Igrama, onaj u četvrtfinalu",kazao je on.

Golman Aleksandar Šoštar je, posle brojnih pohvala na njegov račun, naglasio da "ako svako uspešno odradi svoj deo posla, pobeda ne može da izmakne".

"Imali smo veliku podršku s tribina i to nam je dosta pomoglo. Osećali smo se kao da igramo pred domaćom publikom, pa smo još zadovoljniji što su naši navijači mogli da vide dobru igru jugoslovenske reprezentacije i pobedu nad jakim protivnikom", rekao je Šoštar.

Najbolji strelac naše ekipe Aleksandar Šapić smatra da je pobeda protiv Amerikanaca izborena mnogo teže, nego što pokazuje rezultat.

"Bio je to naporan susret u koji smo ušli maksimalno angažovano. Dugo je trebalo da slomimo otpor snažnog protivnika, međutim, pobeda je utoliko slađa. Sada se okrećemo susretu s Grcima i, verujem, definitivnom iskoraku u četvrtfinale", zaključio je Šapić.

REZULTATI - 24. septembar

A grupa
Italija - Rusija 7:7
Španija - Slovačka 7:6
Australija - Kazahstan 11:11

B grupa
Mađarska - Holandija 16:8
JUGOSLAVIJA - SAD 8:5
Hrvatska - Grčka 9:5



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu