<< Nazad



 

 

"Crni dan" jugoslovenske atletike

Opravdala očekivanja: Olja Jevtić

SIDNEJ, 22. septembra (Tanjug)- Prvi dan atletskih takmičenja na 27.Olimpijskim igrama u Sidneju može se označiti kao "crni dan" za jugoslovenske reprezentativce.

Od sedam jugoslovenskih predstavnika,koliko je danas startovalo na Igrama u Australiji, osim Olivere Jevtić, svi su se oprostili od daljeg takmičenja.

Jevtić je u trci na 5.000 metara zauzela 11. mesto u konkurenciji 50 trkačica i plasirala se u finale, koje je na programu 25. septembra. Naša reprezentativka je stazu pretrčala za 15 minuta, 11 sekundi i 25 stotinki, što predstavlja novi državni rekord.

Kvalifikaciona takmičenja nisu prošli Dragutin Topić (vis), Dragan Perić (kugla),Vukosava Đapić (100 metara), Stevan Zorić (vis),Sonja Stolić (5.000 metara) i Marija Martinović (troskok).


Fijasko:
Dragutin Topić

Veliko razočarenje priredio nam je naš najveći atletski adut za osvajanje medalje na Igrama u Sidneju, Dragutin Topić.

On je u konkurenciji 36 skakača podelio 21. mesto sa korejanskim takmičarem Li Jin Tekom i, ne samo da je bio daleko od kvalifikacione norme od 2,30 metara, nego nije uspeo da preskoči ni visinu od 2,24.

Još slabiji rezultat u istoj disciplini ostvario je Stevan Zorić,koji je sa preskočenih 2,15 metara podelio 27. mesto sa još šest skakača u vis.

Ako nešto može utešiti Topića i Zorića to je činjenica da ni jedan od skakača u vis nije uspeo da preskoči kvalifikacionu normu.

U prepodnevnom programu eliminisan je i kuglaš Dragan Perić koji je, u konkurenciji 37. bacača, hicem od 19,49 metara zauzeo, tek, 16. mesto.

Jugoslovenski rekorder je uprvoj seriji ispustio kuglu, koja je dostigla daljinu od 19,04 m. U drugom bacanju Perić je bio nešto bolji, jer je spravu hitnuo 19,46 m.

Najbolji rezultat naš atletičar je imao u trećem pokušaju, kada je kuglu bacio 19,49 m.

Prvi put u poslednjih devet godina, zapravo od svetskog prvenstva 1991 u Tokiju, Perić na nekom velikom takmičenju nije ušao u finale. Prema njegovim rečima postoji više razloga za eliminaciju sa Olimpijskih igara.

"Prvi uzrok ovako slabog rezultata je taj što sam kasno došao u Australiju. Za nekoliko dana nisam uspeo da se aklimatizujem. Drugi razlog je što sam pred ovo takmičenje bio povređen i nisam mogao intenzivno da treniniram", smatra Perić.

Vukosava Đapić je u konkurenciji 84 takmičarke u trci na 100 metara zauzela 60. mesto, sa vremenom 12,12 sekundi, a Sonja Stolić,i pored toga što se dobro držala veći deo trke na 5.000 metara, nije uspela da prođe u dalje takmičenje.

Najzad, naša predstavnica u troskoku, Marija Martinović, je skokom od 13,49 metara, u konkurenciji 27 atletičarki, zauzela 22. mesto.

Veliki tragičar večerašnjih atletskih nadmetanja na Olimpijskom stadionu, pred 110.000 gledalaca, bio je naš skakač u vis Dragutin Topić. Prvi skok, na visini 2,15 metara nije mu uspeo i to je bila najava loše večeri,ali je prava drama počela na visini od 2,24 metra. U prva dva pokušaja bio je nesiguran i oba puta je obarao letvicu, da bi,u dogovoru sa trenerom Mihajlom Švrakom, odlučio da iz prvog pokušaja preskoči 2,27 metara. Na njegovu žalost to mu nije pošlo za rukom, pa je vidno razočaran napustio borilište.

Mnogo raspoloženija, naravno, bila je Olivera Jevtić, koja je posle trke izjavila:

"Zadovoljna sam tempom i lakoćom sa kojom sam istrčala današnju trku i očekujem da tako protekne i nastup u mojoj glavnoj disciplini - trci na 10.000 metara".

Posle eliminacije naših glavnih aduta za osvajanje medalja na Olimpijskim igrama u Sidneju, niko od preostalih jugoslovenskih takmičara, izuzev Olivere Jevtić, neće biti ozbiljan rival ni za jednu jaču atletsku naciju.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu