<< Nazad



 

 

Veliki peh Milorada Čavića

SIDNEJ, 21. septembra (Tanjug) - Jugoslovenski plivač Milorad Čavić imao je danas veliki peh a olimpijskom takmičenju u Sidneju, jer je u disciplini 100 m leptir- stilom premašio državni rekord, ali je naknadno diskvalifikovan.

Naime, Čavić je ubedljivo pobedio u 4. kvalifikacionoj grupi sa rezultatom 54,24 sek, što je za 49 stotinki bolje vreme od jugoslovenskog rekorda (54,73 sek).

Međutim, sudije su posle trke uložile protest, pošto je ustanovljeno da je naš plivač, prilikom okreta, ronio pola metra duže nego što je dozvoljeno, pa je naknadno diskvalifikovan.

"Šteta, velika šteta" - bila je prva reakcija trenera naših plivača Petra Popovića. "Čavić je plivao odlično i sasvim opravdao očekivanja. Platio je, međutim, danak neiskustvu i ovo predstavlja veliku školu za njega", istakao je naš trener.

On je, ipak, ocenio da je možda čak i dobro što se Čaviću to desilo baš ovde u Sidneju.

"Dečko ima samo 16 godina. Odličan je plivač, a tek mu predstoje velika takmičenja i prilike za dokazivanjem. Smatram da se od Čaviha u budućnosti mogu očekvati značajni rezultati", rekao je Popović.

Da nije diskvaifikovan, Čavić bi sa rezultatom 54,24 sek bio 25. u konkurenciji ukupno 62 plivača na 100 m leptir-stilom.

Od ostalih naših plivača, danas je Marica Stražmešter na 200 m leđno sa vremenom 2:22,59 min zauzela 31. mesto u konkurenciji ukupno 35 takmičarki, dok je Nebojša Bikić sa 23,57 sekundi na 50 m slobodno bio 43. među 77 prijavljenih plivača u toj disciplini.

Stražmešter je danas plivala opuštenije nego u prvoj trci, na 100 m leđno, pre četiri dana. Pobedila je u 1. kvalifikacionoj grupi, ali u mnogo slabijem vremenu od svog najboljeg rezultata (2:20,00).

Bikić je, međutim, bio sasvim korektan. Plivao je samo dve stotinke slabije od svog najboljeg rezultata (23,55), ocenio je Popović.

Sutra na olimpijsko plivalište u Sidneju izlazi jedina preostala jugoslovenska reprezentativka Duška Radan, koja će se takmičiti na 50 m slobodno:

"Od Duške se očekuje da ispliva vreme kojim je ispunila olimpijsku normu i overila kartu za Sidnej, znači 27,14 sekundi. Svaki rezultat bolji od toga predstavljaće apsolutni uspeh", zaključio je trener jugoslovenskih plivača Popović.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu