<< Nazad



 

 

Jugoslovenski dvojac u finalu

SIDNEJ, 21. septembra (Tanjug) - Jugoslovenski dvojac bez kormilara, koji je veslao u sastavu Nikola Stojić i Đorđe Višacki, plasirao se u finale Olimpijskih igara, pošto je danas u polufinalu, u svojoj kvalifikacionoj grupi zauzeo drugo mesto.

Naši veslači stigli su na cilj iza favorizovane posade Australije, koja je imala 0,51 sekundi bolje vreme od "plavih". Stazu od 2.000 metara jugoslvoenski dvojac bez kormilara prešao je za 6:34,93 minuta.

Pored australijske i jugoslovenske posade za finale iz naše grupe plasirao se još čamac iz Sjedinjenih Američkih Država. Za finale, koje je na programu 23. septembra, plasirale su je još ekipe Velike Britanije, Francuske i Južne Afrike.

Drugi jugoslovenski čamac, četverac bez kormilara, nije uspeo da se plasira u finale. Filip Filipić, Ivan Smiljanić, Boban Ranković i Mladen Stegić osvojili su u svojoj grupi peto mesto u vremenu 6:08,82.

Prva tri mesta u četvercu bez kormilara, koja vode u finale, pripala su Australiji, Italiji i Novom Zelandu.

Jugoslovenski četverac veslaće sutra u "malom finalu", u 11,10 časova, za plasman od 7. do 12. mesta.

"Dvojac bez kormilara još nije odveslao najbolju trku. Sve za sada ide po planu. Nismo želeli da preforsiramo, pošto smo čuvali snagu i za finalnu trku. Mislim da naša posada u dvojcu ima dosta rezervi", rekao je posle danasnsjih trka selektor jugoslovenske reprezentacija Nebojša Ilić.

Prema rečima našeg stručnjaka, on očekuje da Višacki i Stojić "eksplodiraju" u finalu. U našem taboru, ali i u celoj jugoslovenskoj misiji u Sidneju, priželjkuju da dvojac bez kormilara svojoj zemlji donese jednu medalju.

"Da je četverac bez kormilara više verovao u sebe, mogao se i on uključiti u finalno takmičenje. Gotovo celu trku vozili su blizu norveškog čamca koji je osvojio četvrto mesto. Mislim da za naš čamac nije bila nedostižna ni novozelandska posada, koja je kao trećeplasirana ekipa ušla u finale", rekao je Ilić.

Bez obzira što će četverac bez korilara sutra veslati u "malom finalu", to je, prema rečima Ilića, veliki uspeh za naše mlade veslače. Prema prognozi Ilića realan domet jugoslovenskog četverca je između šestog i osmog mesta.

"Jugoslovenski četverac je najmlađa posada u Sidneju. On se borio u granicama svojih trrenutnih mogućnosti. Ne treba zaboraviti da su naši 19.godišnjaci prvaci sveta u kategoriji do 23. godine. Jasno je da oni predstavlju veliku perspektivu jugoslvoenkog sporta", zaključio Ilić.



Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu