<< Nazad



 

 

Jugoslavija - Australija 80:66

Nezaustavljiv: Dejan Bodiroga

Košarkaška reprezentacija Jugoslavije savladala je u okviru 2. kola B grupe olimpijskog turnira, nacionalnu selekciju Australije sa 80:66 (45:28).

U dvorani Dom, u Olimpijskom parku, pred oko 11.000 gledalaca, sudili su Huan Figuera iz Portorika i Finac Karl Jungebrand.

To je druga pobeda Jugoslavije na Olimpijskim igrama. U prvom susretu "plavi' su bili bolji od reprezentacije Rusije.

Narednu utakmicu Jugoslavija igra 21. septembra protiv Angole, a u B grupi igraju još selekcije Španije i Kanade.

JUGOSLAVIJA: Bodiroga 19, Danilović 16, Obradović 9, Rakočević 2, Stojaković, Šćepanović 6, Lukovski 5, Rebrača 8, Tarlać 9, Drobnjak, Tomašević 6, Jestratijević.

AUSTRALIJA: Smit, Maher, Makinon 4, Katalini, Grejs, Anstej 12, Gejz 21, Hejl 18, Bratke 2, Longli 6, Vlahov 3, Rožers 3.

Košarkaši Jugoslavije ostvarili su drugu uzastopnu pobedu na olimpijskom tirniru, koja im širom otvara vrata drugog kruga takmičenja.

Naši igrači prikazali su u pojedinim trenucima egzibicionu igru, koja je zadivila brojnu australijsku publiku.

"Plavi" su od prvog minuta krenuli ofanzivno, pre svega igrom u odbrani, ali su istovremeno bili efikasni i u napadu. Gotovo celo prvo poluvreme trener Željko Obradović je forsirao istu postavu: Obradović, Danilović, Bodiroga, Tomašević i Tarlać.

Očito da je takvim odabirom igrača Obradović iznenadio svog kolegu Berija Barnsa, koji, tokom cele utakmice, nije našao resenje protiv odlične odbrane Jugoslavena.

U drugom delu meča, sigurnu igru iz prvog poluvremena "plavi" su pretvorili u egzibiciju. Šest minuta pre kraja Jugoslavija je, i pored snažne podrške publike upućene australijskoj ekipi, obezbedila visoko vođstvo od, čak, 20 poena razlike (70:50).

Nešto kasnije, Obradović je dao priliku i igračima koji su trenutno u drugom planu. U igru su redom ulazili svi članovi jugoslovenskog tima, izuzev Predraga Stojaković, koji je bio spreman za igru, ali štručni štab nije želeo ništa da rizikuje. Rezervisti su, međutim, dozvolili Austalijancima da ubedljiv poraz pretvore u snošljiv rezultat.

Australija nije ostavila povoljan utisak, i pored činjenice da se u njihovoj javnosti očekuje da, pored selekcije SAD, budu glavni kandidati za osvajanje zlatne medalje. Očito je da od toga neće biti ništa, jer su njihovi igrači doživeli drugi uzastopni poraz, a predstoji im još utakmica protiv reprezentacije Rusije.

U timu Jugoslavije nije bilo slabog igrača, a jedan od najboljih u redovima "plavih" bio je Dejan Bodiroga, koji je u pojedinim trenucima igrao simultanku sa protivnikom. Veoma dobar utisak ostavio je i DraganTarlać, koji se odlično "nosio" sa gorostasnim i grubim centrima reprezentacije Australije.

Obradović: Odlična odbrana

SIDNEJ, 19. septembra (Tanjug) - Posle odlične igre i ubedljive pobede nad domaćinom Olimpijskih igara, reprezentacijom Australije, raspoloženje u našem taboru bilo je prema očekivanjima:


Zadovoljan: Željko Obradović

"Zahvaljujući odličnoj odbrani, ostvarili smo dobru igru u svim fazama. Zapravo sve elemente koji su važni za igru danas smo odlično odigrali. Ovakva igra je veliko ohrabrenje pred naredne nastupe", rekao je posle utakmice savezni trener jugoslovenske reprezentacije Željko Obradović.

Njegov kolega iz australijske selekcije Beri Barns priznao je nemoć svog tima, ističući da su Jugosloveni igrali tako dobro da im se večeras ne bi suprostavio ni jači tim od Australije.

Veliko priznanje i pregršt komplimenata na račun jugoslovenskog sastava izneo je i najefikasniji pojedinac susreta Endrju Gejz.

"Nismo mogli da pariramo Jugoslovenima, koji su igrali odlično. Pre mesec dana, kada smo igrali protiv njih bilo je znatno lakše. Ali, oni su sada podigli formu na visok nivo", rekao je Gejz.

Centar "plavih" Dragan Tarlać, koji je bio u startnoj petorci, ovako je video meč:

"Bila je to utakmica na visokom nivou. Znali smo da će Australija igrati motivisano protiv nas, jer su izgubili prvu utakmicu na turniru protiv Kanade. Malo smo zbog toga strahovali. Međutim, odigrali smo u svim linijama odlično, tako da smo relativno lako dobili utakmicu, kazao je Tarlać.

Najzapaženiju partiju u našem timu pružio je ponovo Dejan Bodiroga.

"Bila je to dobra utakmica. Mi smo izvanredno igrali u odbrani, a u napadu smo lako poentirali. Posle vođstva od dvadeset poena nismo imali toliko motiva da u istom ritmu završimo", završio je jugoslovenski as.

Predrag Stojaković i danas je sa klupe posmatrao utakmicu:

"Mislim da je ovo bila naša najbolja igra od kada smo počeli pripreme za ovo takmičenje. Naša forma je u usponu, što može samo da raduje pred nastavak takmičenja", rekao je Stojaković.

Na pitanje zašto nije igrao, kada je već bio u sportskoj opremi, Stojaković je odgovorio:

"Nismo želeli ništa da rizikujemo, jer smo imali visoko vođstvo. Moja povreda je sanirana i nije bilo potrebe da žurim sa povratkom. Biću spreman već za sledeću utakmicu protiv Angole".

Dejan Tomasević je vodio pravi "rat" sa centrima Australije Longlijem i Rodžersom:

"Protiv Australije smo mnogo bolje startovali, nego protiv Rusije. To se odmah odrazilo na rezultat. Pošto smo na vreme poveli sa pristojnom razlikom bilo je lakše odigrati nastavak utakmice", zaključio je Tomašević, uz konstataciju da ključ uspeha treba tražiti i u tome što je naš tim sprečio kontranapade domaćina, što mu je najjace oružje.

REZULTATI - 19. septembar

Grupa A:

SAD - Italija 93:61 (45:35)

Kina - Novi Zeland 75:60 (40:30)

Litvanija - Francuska 81:63 (50:35)

Tabela A grupe:

 SAD         2    0    212:133    4
 Litvanija   1    1    129:113    3
 Francuska   1    1    139:131    3
 Kina        1    1    147:179    3
 Italija     1    1    111:141    3
 Novi Zeland 0    2    110:151    2

Grupa B:

Jugoslavija - Australija 80:66 (45:28)

Rusija - Španija 71:63 (38:28)

Kanada - Angola 99:54 (50:29)

Tabela B grupe:

 Kanada      2    0    200:144    4
 JUGOSLAVIJA 2    0    146:126    4
 Španija     1    1    127:116    3
 Rusija      1    1    131:129    3
 Australija  0    2    156:181    2
 Angola      0    2     99:163    2


Copyright © 2004 Kancelarija za saradnju sa medijima
Email: ooc@srbija.sr.gov.yu